用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道
go

保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道 [複製鏈接]

請問陸慶濤 VS 丹循怎揀?
女仔... 好動
謝謝.

2    0    0    0

引用:住邊? +

原帖由 iamadc 於 15-07-12 發表
住邊?
藍田

奥脫福 發表於 15-7-13 00:28
丹循。下一目標:小白菜!
其實我和我先生也是這麼想....
不過今次小一派位睇得出.. 成家都無運氣既....  哈哈..

先入讀再決定.

eaubobo 發表於 15-7-13 00:07
你喜歡羅氏基金中學嗎?若不,應選丹循。
羅氏基金中學.. 好老實.. 只係一般.不過佢科學做得好.. 英文也教得好..

所以真係有爭扎過.

奥脫福 發表於 15-7-13 09:50
又唔可以咁講既,正如我在六月六日前我都有妳相同的想法:點解抽親
乜都無我份o既?!
6 年後怎樣.. 真係睇我家小姐自己的造化...

boboapril 發表於 15-7-13 15:51
小朋友無限可能,細個唔叻唔代表大個唔叻。陸小無呈分,感覺不是安全網而是一個金鐘罩,但有個罩,佢升中衰 ...
最後我選了丹循..
我同意小朋友有無限可能..... 但同樣地學校也是一樣...

如果入了陸慶濤.. 無TSA.. 直上羅氏...  . 今日.. 羅氏. 仲係.B1 英中.. 但係.6 年後呢? 無人知會點? 成績更上一層樓.. 還是倒退了...  

倒不如.. 按她發展, 再俾佢搏一搏吧.. 行到那步.. 就睇佢自己造化了...

但感覺.. LHT 的校內競爭應該好激烈...

我給予小朋友的空間一定不是死讀書類型...  而空間之大... 相信好多讀書型既家長不認同... 甚至會...

反而. 我在想如何KEEP 返我女既英文.. 佢現在係讀.. 英普全日..  如果LHT 英文就一定好些...

hkpapa852  個人覺得今日羅氏已經唔係B1學校了!  發表於 15-7-13 17:14

hkpapa852  "個人覺得今日羅氏已經唔係B1學校了!  "

<<<  只可以話. 佢文科成績不堪入目....  

但係一入去. 中學成績差.. 走唔甩..要焗食.. 都幾心傷....

ok3 發表於 15-7-13 17:31
小6唔呈分,焗食全餐。你話中學部好得就話啫!否則,變相趕客……
明白.. 小學課程模式都全面.. 生活化教英文...
通識議題.. 上.. 這個也做得不錯..

辨論 我相信我女應該好岩佢... 特別係駁咀駁舌既時候....

還有泳隊.... 田徑... 我女運動方面比較出色..

校舍舊係趕客其一..

中學成績下滑也是郤步原因之一..

校長係舊一派人.... 作風唔會太有活力...

一諗到呢D... 就放棄了..

hkpapa852 發表於 15-7-13 17:45
膚淺D去睇, TKO三間津貼英中, 迦密主恩, 景嶺同宣基既3322率, 都比羅氏, 播道同真道高, 俾足11/12年錢去讀 ...
呢D 唔係叫膚淺....老實.. 我地也只是為了最後入大學而有所考慮...

舊錢.. 錢返出外國讀書啦...

manmonster 發表於 15-7-13 17:53
回覆 sweeticandy 的帖子

我今年都有去陸慶濤聽簡介會。認為校長係有心人,但很認同你其中一個看法:有強 ...
另外.一樣. 我覺得好既.. 保良局資源豐富..
也可以用埋羅氏那邊設施..

一系列既評估..

其實都不錯的.

$1300 黎講. 係抵讀既...

另外.. 學校門口既形象也很緊要...

一間學校注重什麼.. 校門就會放什麼..

在入學校那時已經感覺到了...

boboapril 發表於 15-7-13 19:17
Keep番英文?!小學d英文好基本,反而是語境兩間都唔會俾到。你小朋友現在是native English speaking?屋企 ...
只係幼稚園.. FULL DAY... 全英PROJECT.. 現在日日都有有聽有講...  

就係明白.. 小學d英文好基本.. 要諗方法點KEEP 住..

boboapril 發表於 15-7-14 09:36
星期六、日全英語,只准說英語,因為星期一至五,課後d功課工課都是中文,你迫唔到佢全部時間用英文同同你 ...
星期六、日全英語,只准說英語.. 咁樣太辛苦..  我係D要出街玩既人...

不過我有諗過.. 搵返幼稚園個NET 同佢玩.. 當補英文..

係活動上學英文.

‹ 上一主題|下一主題