用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道
go

保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道 [複製鏈接]

請問陸慶濤 VS 丹循怎揀?
女仔... 好動
謝謝.

2    0    0    0

回覆:保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道

住邊?

丹循

引用:住邊? +

原帖由 iamadc 於 15-07-12 發表
住邊?
藍田

回覆:保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道

你喜歡羅氏基金中學嗎?若不,應選丹循。

丹循。下一目標:小白菜!  

hkpapa852  小白菜? 唔識添   發表於 15-7-13 16:09
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-7-13 00:28
其實我和我先生也是這麼想....
不過今次小一派位睇得出.. 成家都無運氣既....  哈哈..

先入讀再決定.

eaubobo 發表於 15-7-13 00:07
你喜歡羅氏基金中學嗎?若不,應選丹循。
羅氏基金中學.. 好老實.. 只係一般.不過佢科學做得好.. 英文也教得好..

所以真係有爭扎過.

引用:丹循。下一目標:小白菜!++

原帖由 奥脫福 於 15-07-13 發表
請問小白菜是。。。?

sweeticandy  BPS  發表於 15-7-13 09:45

引用:丹循。下一目標:小白菜!++

原帖由 奥脫福 於 15-07-13 發表
甚麼是'小白菜'?

sweeticandy  BPS  發表於 15-7-13 09:45

sweeticandy 發表於 15-7-13 08:56

其實我和我先生也是這麼想....
不過今次小一派位睇得出.. 成家都無運氣既....  哈哈..

又唔可以咁講既,正如我在六月六日前我都有妳相同的想法:點解抽親
乜都無我份o既?!

不過俗語有云「苦盡甘來」嘛,只要有一次運氣,其實都夠妳此生感恩
,以努力作回報!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-7-13 09:50
又唔可以咁講既,正如我在六月六日前我都有妳相同的想法:點解抽親
乜都無我份o既?!
6 年後怎樣.. 真係睇我家小姐自己的造化...

回覆:sweeticandy 的帖子

小朋友無限可能,細個唔叻唔代表大個唔叻。陸小無呈分,感覺不是安全網而是一個金鐘罩,但有個罩,佢升中衰極有限,咁要睇校內競爭如何,如果比到小朋友空間不只是讀書,應該是較理想。但是如果又只是回到讀書桌上死讀死做功課,我寧願丹循。

boboapril 發表於 15-7-13 15:51
小朋友無限可能,細個唔叻唔代表大個唔叻。陸小無呈分,感覺不是安全網而是一個金鐘罩,但有個罩,佢升中衰 ...
最後我選了丹循..
我同意小朋友有無限可能..... 但同樣地學校也是一樣...

如果入了陸慶濤.. 無TSA.. 直上羅氏...  . 今日.. 羅氏. 仲係.B1 英中.. 但係.6 年後呢? 無人知會點? 成績更上一層樓.. 還是倒退了...  

倒不如.. 按她發展, 再俾佢搏一搏吧.. 行到那步.. 就睇佢自己造化了...

但感覺.. LHT 的校內競爭應該好激烈...

我給予小朋友的空間一定不是死讀書類型...  而空間之大... 相信好多讀書型既家長不認同... 甚至會...

反而. 我在想如何KEEP 返我女既英文.. 佢現在係讀.. 英普全日..  如果LHT 英文就一定好些...

hkpapa852  個人覺得今日羅氏已經唔係B1學校了!  發表於 15-7-13 17:14

hkpapa852  "個人覺得今日羅氏已經唔係B1學校了!  "

<<<  只可以話. 佢文科成績不堪入目....  

但係一入去. 中學成績差.. 走唔甩..要焗食.. 都幾心傷....

sweeticandy 發表於 15-7-13 17:20
hkpapa852  "個人覺得今日羅氏已經唔係B1學校了!  "
小6唔呈分,焗食全餐。你話中學部好得就話啫!否則,變相趕客……

sweeticandy 發表於 15-7-13 17:20

膚淺D去睇, TKO三間津貼英中, 迦密主恩, 景嶺同宣基既3322率, 都比羅氏, 播道同真道高, 俾足11/12年錢去讀書,值唔值呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 15-7-13 17:31
小6唔呈分,焗食全餐。你話中學部好得就話啫!否則,變相趕客……
明白.. 小學課程模式都全面.. 生活化教英文...
通識議題.. 上.. 這個也做得不錯..

辨論 我相信我女應該好岩佢... 特別係駁咀駁舌既時候....

還有泳隊.... 田徑... 我女運動方面比較出色..

校舍舊係趕客其一..

中學成績下滑也是郤步原因之一..

校長係舊一派人.... 作風唔會太有活力...

一諗到呢D... 就放棄了..

hkpapa852 發表於 15-7-13 17:45
膚淺D去睇, TKO三間津貼英中, 迦密主恩, 景嶺同宣基既3322率, 都比羅氏, 播道同真道高, 俾足11/12年錢去讀 ...
呢D 唔係叫膚淺....老實.. 我地也只是為了最後入大學而有所考慮...

舊錢.. 錢返出外國讀書啦...

回覆 sweeticandy 的帖子

我今年都有去陸慶濤聽簡介會。認為校長係有心人,但很認同你其中一個看法:有強烈感覺佢係老一派的人,並花了近一個小時詳述他對近十多年教改的睇法。校舍舊、較小亦令家長卻步。
我有自知之明,小朋友是「細 B」,不易有 offer。但有選擇的話,不會選陸慶濤。
‹ 上一主題|下一主題