用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道
樓主: sweeticandy
go

保良局陸慶濤 vs 丹拿山循道 [複製鏈接]

manmonster 發表於 15-7-13 17:53
回覆 sweeticandy 的帖子

我今年都有去陸慶濤聽簡介會。認為校長係有心人,但很認同你其中一個看法:有強 ...
另外.一樣. 我覺得好既.. 保良局資源豐富..
也可以用埋羅氏那邊設施..

一系列既評估..

其實都不錯的.

$1300 黎講. 係抵讀既...

另外.. 學校門口既形象也很緊要...

一間學校注重什麼.. 校門就會放什麼..

在入學校那時已經感覺到了...

回覆:sweeticandy 的帖子

Keep番英文?!小學d英文好基本,反而是語境兩間都唔會俾到。你小朋友現在是native English speaking?屋企有無人講英文?英文好都是要靠多聽多講

boboapril 發表於 15-7-13 19:17
Keep番英文?!小學d英文好基本,反而是語境兩間都唔會俾到。你小朋友現在是native English speaking?屋企 ...
只係幼稚園.. FULL DAY... 全英PROJECT.. 現在日日都有有聽有講...  

就係明白.. 小學d英文好基本.. 要諗方法點KEEP 住..

delete

delete

delete

delete

sweeticandy 發表於 15-7-13 17:09

倒不如.. 按她發展, 再俾佢搏一搏吧.. 行到那步.. 就睇佢自己造化了...

對自己和囡囡有信心,設定好奮鬥目標,就會知道前路可以點走。

PS:傍晚過北角,2同18P都得,點知黎架18P,仲咁岩坐到車頭,咁就
可以俾我正面睇到佢。我想講乜?有長遠目標只係俾到你一個大方向,但到底是
一步到位、幾經轉折,還是遙不可及,最後還是得看個人造化。

sweeticandy  Thanks 你的鼓勵..  發表於 15-7-14 08:52
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:boboapril+發表於+15-7-13+19:17+Kee

原帖由 sweeticandy 於 15-07-13 發表
只係幼稚園.. FULL DAY... 全英PROJECT.. 現在日日都有有聽有講...  

就係明白.. 小學d英文好基本.. 要諗 ...
星期六、日全英語,只准說英語,因為星期一至五,課後d功課工課都是中文,你迫唔到佢全部時間用英文同同你溝通。不過,如睇電視只睇英文,都係唔得,新聞又是要睇番中文,如果唔係老師問起時事問題又唔識。結論是隨緣啦。

boboapril 發表於 15-7-14 09:36
星期六、日全英語,只准說英語,因為星期一至五,課後d功課工課都是中文,你迫唔到佢全部時間用英文同同你 ...
星期六、日全英語,只准說英語.. 咁樣太辛苦..  我係D要出街玩既人...

不過我有諗過.. 搵返幼稚園個NET 同佢玩.. 當補英文..

係活動上學英文.

pollyoi217 發表於 15-7-13 19:59
小白菜係指庇理羅士女子中學
我以前叫佢地青BB。

delete

delete
‹ 上一主題|下一主題