用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問德雅入大學率系幾多%
go

請問德雅入大學率系幾多% [複製鏈接]

請問德雅入大學率系幾多%

1    0    0    0

回覆:tonychan9 的帖子

一般 我唸15-25%左右

引用:請問德雅入大學率系幾多% +

原帖由 tonychan9 於 15-07-12 發表
本地資助+自資學位40.8%, 專上課程45.8%,海外升學7.5%.

回覆:mipig2008 的帖子

估?

王家爸爸  其實佢用估係有一定道理,校務報告有語言藝術成份,要小心睇。  發表於 15-7-14 09:13

引用:Quote:原帖由+tonychan9+於+15-07-12+發表

原帖由 khmama 於 15-07-13 發表
本地資助+自資學位40.8%, 專上課程45.8%,海外升學7.5%.
👍👍

引用:估? +

原帖由 Jessica_chung 於 15-07-13 發表
估?
可以上校網睇校務報告。

引用:一般+我唸15-25%左右 +

原帖由 mipig2008 於 15-07-13 發表
一般 我唸15-25%左右
有4班,即系吾夠一班先可以入到八大,如果計三大,可能連3%都吾到!

tonychan9 發表於 15-7-13 23:45

有4班,即系吾夠一班先可以入到八大,如果計三大,可能連3%都吾到!

「可能」定「斷估」?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+mipig2008+於+15-07-13+發表

原帖由 tonychan9 於 15-07-13 發表

...
實際公佈數據唔睇,反而去睇一個“估“嘅數字

tonychan9 發表於 15-7-13 23:45

...

如果本地資助+自資學位40.8%,入三大應該唔止3%。

khmama 發表於 15-7-13 23:38
佢可能係想用實際公佈既數據(唔齊加有誤導),去估實際入八大同三大既資助學位數字。

tonychan9 發表於 15-7-12 20:55
校網有過去兩至三年既校務報告, 2013-2014年度個份係呢度:
http://ds.icampus.hk/taknga/upload/article/ede1f2603e095b111a3377d9c3497aec.pdf

去睇下P.7

至少過去3年, 德雅既升讀學士學位比例(JUPAS+自資)都高於40%, 副學位亦高於40%

呢個成績, 比不少所謂B1中學已有過之而無不及, 個人覺得絶對係可以叫B1中學.... 當然, 開始有中文班個屆既學生下年先畢業, 到時成績是否能維持, 仲係未知之數.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Is that reference really matter? Past statistics is the result of many factors which may not be applicable to your daughter.  It is a good school though it is old and small.

王家爸爸  positive thinking   發表於 15-7-14 09:23

王家爸爸 發表於 15-7-14 09:08
如果本地資助+自資學位40.8%,入三大應該唔止3%。
可能學生個個鍾意去又一城shopping, 揀咗入城大呢!  

三大間間山卡啦咁遠, 好天晒落兩淋, 傷皮膚呀!

王家爸爸    發表於 15-7-14 09:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-14 09:15

可能學生個個鍾意去又一城shopping, 揀咗入城大呢!  

三大間間山卡啦咁遠, 好天晒落兩淋, 傷皮膚呀 ...

講Shopping?「港大太空」無得輸!  

王家爸爸  真係有啲將太空當三大計。  發表於 15-7-14 16:16
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題