用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中樂樂理 / 西樂樂理 五級有咩分別?
go

中樂樂理 / 西樂樂理 五級有咩分別? [複製鏈接]

要考五級中樂樂理考試, 之前已考 ABRSM G5 THEORY, 其實2者有冇咩分別, 完全不同嗎?
   3    0    0    0

回覆:chocolatebean 的帖子

中樂樂理大約是西樂樂理3級,但要背中樂歷史及中樂樂器知識

ququ168 發表於 15-7-16 17:52
中樂樂理大約是西樂樂理3級,但要背中樂歷史及中樂樂器知識
如懂西樂五級(已考), 仲洗唔洗另外上 中樂樂理 堂?

回覆:chocolatebean 的帖子

睇小朋友自己,我囡考完中樂,才考西樂。

回覆 chocolatebean 的帖子

八掛問,為何考5级中樂樂理?我女兒7月考5级二胡,不用考樂理。只知考7级中樂樂器之前,要考中樂樂理。

醒目開學勳章

引用:要考五級中樂樂理考試,+之前已考+ABRSM+G5+

原帖由 chocolatebean 於 15-07-16 發表
要考五級中樂樂理考試, 之前已考 ABRSM G5 THEORY, 其實2者有冇咩分別, 完全不同嗎? ...
首先,中樂樂理沒有五級的,香港普遍最多人考嘅得兩個試,一個係中央音樂學院,一個係上海音樂學院,視乎你將要考哪個學院嘅樂器試。

中央音樂學院樂理分兩級,考七至九級樂器前要考獲一級樂理證書;考演奏級前要考獲二級樂理證書。考試內容以中國樂器嘅種類、歷史發展和樂譜常識為主。二級樂理分寫作和聽力兩部份,寫作部份考中樂理論常識,而聽力部份考聽錄音寫出音階、調名、旋律、挑錯……等等。

上海音樂學院沒有分級,考獲60分以上已可考晒十級樂器,範圍以西樂樂理為主,再加少量中樂樂譜常識。

以我仔為例,他考獲皇家五級樂理後,隨即自行報考上海音樂學院樂理,也能考到八十幾分,至於中央音樂學院樂理,他只考了一級,也是自己去考評局買中央嘅樂理書俾佢自己睇後報考。

皇家樂理、中央音樂學院和上海音樂學院三個試嘅用途係唔可以互相替代嘅!

fcbttkw 發表於 15-7-16 20:30
首先,中樂樂理沒有五級的,香港普遍最多人考嘅得兩個試,一個係中央音樂學院,一個係上海音樂學院,視乎你 ...
thks. very detail & useful
‹ 上一主題|下一主題