用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount 定 港同(call waiting)?
樓主: sarworld28
go

Marymount 定 港同(call waiting)? [複製鏈接]

回覆 babycute2009 的帖子

任何一間名校都會不斷吸納外來生以提升該校水平, 就像大公司挖角一樣

傳統名校課程當然是有要求ga la, 唔係都唔會咁popular la. 勸退亦的確存在(不是指marymount, 和死都唔走學校又真迫唔到你),要judge 這做法,都要看清楚背後學校有冇幫和比機會過個學生,另外要明白,官津resource有限。

Interestingly, 好似ssp 間私校咁,要求出名高,又唔見有人complain, 咁傳統名校有similar expectation,父母揀得名官津,理應都底得渴。

當年的我亦很希望孩子有愉快童年,奈何孩子能力(or 自己功力)未能得到新派直g認同,isnt this so ironic?  要有愉快童年,就要先谷下才有入場卷(in general, 不是指港同)。現今讀落傳統小學,話唔辛苦就騙你,但都唔係方間講得咁harsh.

我朋友係St Mxxx 老師, 佢話如果成績唔得, 係會要求小朋友留班, 但如果你年年留班, 咁學校會勸你去適合學校就讀, 因為佢地唔會想呢d學生上St Mxxx中學, 因為要確保中學的banding, 所以點解有勸退.

回覆:sarworld28 的帖子

教學模式不同,瑪歷史耐d,多人識,兩間學生水準都好好,中途轉國際不是讀吾上,反覌是比較top家境好想將來入世界名牌大學便轉IS

回覆:Marymount 定 港同(call waiting)?

支持愉快學習、活動教學,支持版主!港同SURE WIN!

回覆:Marymount 定 港同(call waiting)?

「勸退」未必對學生係一種壞事,好似參與田競運動,唔係所有人都適合參加馬拉松,反而可能參加短跑、推鉛球或跳遠會更適合呢。只要運動員揾到適合自己嘅方向,喺嗰種項目發奮圖強,到最後都會有好成績。所以當學校「勸退」學生時,未必係學生能力有問題,只係學校唔適合學生而已。

瑪利曼都出晒名係愉快學習....相比其他官津功課量係少既...重閱讀
唔催谷 TSA / Pre-S1....不少港島區既家長都會知DD

又咁睇...瑪利曼P1開始大部份科目用全英上堂
部份小朋友有壓力係唔奇...尤其係英文較弱...適應左又無問題~~~

Soundervolt 發表於 15-7-18 11:00
「勸退」未必對學生係一種壞事,好似參與田競運動,唔係所有人都適合參加馬拉松,反而可能參加短跑、推鉛球 ...
所以"勸退"呢兩個字可以有 正/負面既睇法....只係有D家長傾向用負面睇法
再補上D"一定"既主觀意見 ~~~

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-18+11:00+

原帖由 mcl203 於 15-07-18 發表
所以"勸退"呢兩個字可以有 正/負面既睇法....只係有D家長傾向用負面睇法
再補上D"一定"既主觀意見 ~~~:igi ...
睇下你咩立場⋯

catcle 發表於 15-7-18 07:26
我朋友係St Mxxx 老師, 佢話如果成績唔得, 係會要求小朋友留班, 但如果你年年留班, 咁學校會勸你去適合學校 ...
不停留班呢個講法我一路都好懷疑, 因為教育局規定就讀官津小學既學生小一至小五只可留一次班, 小六不能留班. 學校要學生額外留班係要向教育局作特別申請, 唔係咁易

MrBeast  早一兩年前見過一條龍微調新聞,唔知有乜影響  發表於 15-7-18 12:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:MrBeast 的帖子

甘早講勸退?都未讀,會吾會諗多左,加上勸退應是少數,所以應正面d分析,不要一開始便驚孩子讀吾上,港同不易入都有offer,能力已很了不起

MrBeast  我同意ga, 就=唔知點能有些人怕會留班所以唔做大B一樣  發表於 15-7-18 12:34

引用:Quote:catcle+發表於+15-7-18+07:26+我朋友

原帖由 hkpapa852 於 15-07-18 發表
不停留班呢個講法我一路都好懷疑, 因為教育局規定就讀官津小學既學生小一至小五只可留一次班, 小六不能留班 ...

呢個學生只可留級一次係教育局嘅政策,因為政府要額外補貼留級者數萬元一年,如果留幾次級連教育局唔知到點對納稅人交代,而且留級未必對所有學生喺嗰間學校會有成績上嘅改善。阿仔學校喺上年開學禮時校長親口講過留級位係好矜貴,只會俾一啲學校認為留咗級會有幫助嘅同學先至會安排留級,如果認為冇幫助嘅就會直升,所以勸告大家要加打勁。

回覆:phoebewong123 的帖子

每級百幾人,一定有叻人,亦有能力較弱的學生,並不出奇,若真是太差,應該是能力配不上主流進度,亦是少數者

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-18+11:00+

原帖由 mcl203 於 15-07-18 發表
再補上D"一定"既主觀意見 ~~~:igi ...

只係一少撮人喜歡聚焦喺一啲唔適合但又要參加馬拉松嘅人嘅遭遇上,同埋對傳統名校有偏見嘅人啫。

某官津 和 某官津 既教學方法可以好唔同...教導學生亦可以好唔同
勿將某一官津既 朋友/聽番黎 經驗....硬套用於所有官津身上
出自朋友/聽番黎 口中...可以係好主觀 / 好客觀..要自行分析一下

好既學校係教好學生....並非只教"好學生"

瑪利曼D資訊都算公開...留意吓D 插班人數...確認吓係咪有咁大量學生跟唔上就一定要走 ~~~

MrBeast 發表於 15-7-18 07:23
傳統名校課程當然是有要求ga la, 唔係都唔會咁popular la. 勸退亦的確存在,要judge 這做法,都要看清楚背 ...
一條龍微調, 只係容許一條龍既小學中既小六學生留班, 詳情可見呢份文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%202.pdf

MrBeast  Thx  發表於 15-7-18 13:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 15-7-18 12:28
只係一少撮人喜歡聚焦喺一啲唔適合但又要參加馬拉松嘅人嘅遭遇上,同埋對傳統名校有偏見嘅人啫。
咪係....我曾經聽過有位老師係11月尾講
由下週開始...我地會減少中英教學既方法...之前時間進度太慢...要英完再講中
我地要兼顧大部份學生已完全適應...不可能再等極少部份仲係未完全適應既學生...會拖慢大部份學生

我理解係...這並不等於學校放棄學生...只係家校要更努力去協助學生
聽講...瑪利曼有特別英文小組俾較一般學生 ~~~

講咗咁多津、官校有勸退的情況, 咁港同或其他直資/私校就就沒有讀不上的學生? 又會點處理?

醒目開學勳章 王國長老

其他直資我唔知, 我講港同, 以第一身身份
港同基本上升得都會升, 無論升中同升班, 學校亦唔係睇分數, 而係睇學生比起上一期有無進步, 足唔足夠應付下一學期
其實小一開始, 上課已經有小組, 當老師見有同學在某一單元跟唔上(可以發夢), 就會捉去上小組補底, 如果ok就返大班, 唔ok就繼續跟小組
如果長期都有跟唔上情況, 下一步就係"推薦"上補底班了, 實不相瞞小女都上數學補底一段長時間, 學校無俾壓力我, 就算家長堅持唔上, 老師傾完電話亦唔會相迫, 始終資源俾左, 家長唔接受蝕底的是小朋友
我仔專注力失調, 學習能力ok但folder成日似垃圾桶, 做漏帶漏改漏, 我都唔止一次收到學校電話, 話小息, lunch或放學後改正; 我亦親眼見過數學老師一邊爬住盒飯一邊1:1睇我仔改folder (咁岩我返學整野見到), 自己知自己事, 我唔會怪老師剥削左我仔自由時間, 我感激都來不及 (係我仔剥削左老師時間就真), 老師仲同我講, 佢睇得架喇, 我仲要返工唔駛一齊陪喇 (我心唸你唔叫我留我都唔好意思走啦)
所以點解咁多年我都為港同講說話, 因為我見到佢地付出左幾多心機時間去湊大我果2件 (一間學校7百幾人啊! 無heart真係頂唔順, 我又唔係咩vip皇親國戚有特別招呼, 佢會咁對我小朋友, 亦會咁公平去對其他有需要同學)

crystalpui    發表於 15-7-21 16:53
bopui0607    發表於 15-7-20 12:09
‹ 上一主題|下一主題