用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想買部電子字典機,有咩好介紹?
go

想買部電子字典機,有咩好介紹? [複製鏈接]

醒目開學勳章

THX
   1    0    0    0

兩部部用過,發覺不太好用, 特別是發音部份,不清晰, 去百老滙試用下

兩部主要牌子XX通都用過,發覺不太好用和想用, 特別是發音部份,不算清晰, 去百老滙試用下更好

回覆:想買部電子字典機,有咩好介紹

現在只有部份百老匯有字典機賣(我都係聽人講,我自己行過旺角幾間都無),要在書局(例如三聯)買,款式只有兩種(每大牌一種)。如唔想孩子成日藉口睇手機,基本上什麼字典機都好,查字發音都可靠。但就好多人轉用手機app 查字典,不過,字典用app 我就推薦用iphone ,有正宗牛津app 是查到中文解釋,牛津官方英漢字典app 好正(當然要錢買,$ 200 ,和買本字典差唔多價錢)。Android 的英漢字典app 全都唔可靠(解釋太簡單,甚至有錯),可靠的都是英查英文解釋的。如果孩子的手機不是iphone ,我覺得都係買部字典機最好。

如要買字典機, 要真人女声發声才好(English),不要買电腦合成發音, 不清的,另字典机的字典一般都是牛津劍橋等授權的,是ok的.
‹ 上一主題|下一主題