用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題 ...
go

請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題 [複製鏈接]

想請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題!

我的小朋友學琴好一段日子了,一直用數碼鋼琴!遲些会考琴,亦应会继續学!老師說係時候換番个鋼琴,提議了一些給我,正价約七、八萬!

我冇乜留意開鋼琴既价錢,只記得自己細个学琴,一个三萬几的琴已覺得很很貴,所以聽到七,八萬,有點嚇了一跳!

我也明白鋼琴有平有貴,豐儉由人!今次買琴,打算長用,不打算用几年再換新,經濟上也不是負擔不了,但实在是不清楚应选哪个价位的,畢竟七八万也不是小數目…所以想參考下大家的意見,或大家的鋼琴老師當時又如何建議,再作考慮!

先多謝大家幫忙!

6    0    0    0

我大的初學已買, 幾年前在通X 買Y 牌都4-5萬, 可分期. 老師說差不多是初學五級下都OK, 高級先睇要轉不轉.  

回覆:請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題

invest in a made in Japan piano because it is of better quality and workmanship plus it gives you higher resell.value.

pingu_k 發表於 15-7-25 12:01
想請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題!

我的小朋友學琴好一段日子了,一直用數碼鋼琴!遲些会考琴,亦 ...
前一陣子減價,買了一個Yamaha,五萬多。大陸琴平好多,但老師唔推薦。

引用:invest+in+a+made+in+Japan+piano+because+

原帖由 picture 於 15-07-25 發表
invest in a made in Japan piano because it is of better quality and workmanship plus it gives you hi ...
同意呀,用耐左可賣返出去再買新嘅,就好似iPhone咁

回覆:picture 的帖子

多謝大家的分享同意見!今日去睇过老師提議的yamaha日本製琴,原來折了都$8xxxx~$9xxxx

老師的建議是,要買就直接買个較好的長用,因中途要換琴,也要蝕一筆$,而質素好的,就算要賣都較易及值錢…煩惱中…

引用:Quote:pingu_k+發表於+15-7-25+12:01+想請

原帖由 DreamKid 於 15-07-25 發表
前一陣子減價,買了一個Yamaha,五萬多。大陸琴平好多,但老師唔推薦。
請問你買的是哪个model?今日看到YUS1,也要7万几

回覆:wister 的帖子

請問大家覺得Kawaii KS model又如何?tks

引用:多謝大家的分享同意見!今日去睇过老師提議

原帖由 pingu_k 於 15-07-25 發表
多謝大家的分享同意見!今日去睇过老師提議的yamaha日本製琴,原來折了都$8xxxx~$9xxxx

老師的建議 ...
Y字d琴加價加左好多呀 我上年見u1 5萬幾 而家要6萬幾

引用:請問大家覺得Kawaii+KS+model又如何?tks +

請問大家覺得Kawaii KS model又如何?tks
My first choice was the Kawaii K500 but since it was too big and couldnt fit into my lift, I gave up and bought the Y amaha U1 instead.

I originally preferred Kawaii because it sounds better to my ears.  I prefer softer and more mellow sounds.  

Got the U1, enjoyed it a lot too.

回覆:請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題

Btw, which grade is your child going for?

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+15-07-25+發表請

My first choice was the Kawaii K500 but since it was too big and couldnt fit into my lift, I gave up ...
Tks for your reply! Kawaii我未睇,等我揾日去聽聽声先!但打去柏斯問过,个staff都介紹我買K500!

我小朋友已学了一段時間,但一直未考級,明年应会直接考3級!老師suggest買Yamaha 或 Kawaii,視乎我自己鍾意边種聲!但如果買Yamaha,佢就建議買YUS系列!其實U同YUS質素同价$不知相差几遠?(我今日去琴行冇留意U系列)

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+15-07-25+發表多

原帖由 bearbear0109 於 15-07-25 發表
Y字d琴加價加左好多呀 我上年見u1 5萬幾 而家要6萬幾
Tks!請問你知吾知u 同yus系列有咩分別?

引用:Quote:原帖由+bearbear0109+於+15-07-25+發

Tks!請問你知吾知u 同yus系列有咩分別?
如冇記錯sales 话YUS 係concert series, 比U series ( professional series) 再高級些。

搞弦個鎚靚D,琴鍵反應快D咁,聲好D。

U1 to me, 好響,弹得而寸頭痛,but 我一向中意靜可以全日唔開電視,radio 的。

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+15-07-25+發表Tks

如冇記錯sales 话YUS 係concert series, 比U series ( professional series) 再高級些。

搞弦個鎚靚D,琴 ...
Tks!咁你个U1咪不太適合你?

YUS原來咁高級!老師似乎真係想我小朋友將來学到演奏級(但呢个目標好遙遠,現只是起步階段…)&永遠吾換琴……

引用:介紹你買Sauter+MC130,啲聲靚到聽出耳油,

原帖由 太極 於 15-07-26 發表
介紹你買Sauter MC130,啲聲靚到聽出耳油,可用到考專業級也卓卓有餘。
Tks!!是欧洲琴?知吾知大約咩价呢?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:多謝大家的分享同意見!今日去睇过老師提議

老師的建議 ...
其實3、4萬的琴應該都足夠用到8級㗎....

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-07-25+發表如

原帖由 pingu_k 於 15-07-26 發表
Tks!咁你个U1咪不太適合你?

YUS原來咁高級!老師似乎真係想我小朋友將來学到演奏級(但呢个目標好遙 ...
其實勁人就乜琴都彈到。

揀琴揀聲為主。

我耳唔靈所以以$來決定。

買琴時sales 倾好耐,佢试1x萬Petrof upright 我听,我中意到飛起。佢話用近10萬買YUS8 就宁我買Petrof 唔買Yamaha.

最後買時係第二個sales, 冇佢分享咁多野。如sales 好傾,問多D听下再返來分析下冇坏。

暫時我個琴都幾好,of course 冇得同Stwinway 比,但個女自己揀,佢彈得多過我,冇所谓了。

pingu_k 發表於 15-7-25 20:53
請問你買的是哪个model?今日看到YUS1,也要7万几
我買既係 U1。我記得U3 都好似係六萬幾。我唔係好記得D model,但係YUS好似係大陸做,YU先係日本做。你最好都係問清楚。我問個 sales 係咪彈唔到八級。佢笑住話彈唔彈到係睇人、唔係睇琴,當然靚琴一定好D。
‹ 上一主題|下一主題