用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題 ...
樓主: pingu_k
go

請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題 [複製鏈接]

回覆 pingu_k 的帖子

三級。佢係好彩,因為我好清楚佢無物天分。我個 case 同你差唔多,一直用開數碼琴。到考試前兩個月仲係彈到慘不忍睹,特別係大細聲方面。心想比左考試費,無理由唔合格吓嗎!老師不斷話我地要換琴。唯有去睇睇。本來以為三萬左右有一個。一睇完全out budget 。Sales 推介一D大陸做既琴,但老師話唔好。剛好U1減價就買左U1。考試成績出來竟然每首歌都只不過扣左小小分。應該係個琴既功勞!

lcys 發表於 15-7-28 18:52
四年前,我幫阿女買Y字牌,U1,日本造的,六萬六,真是有些肉赤。兩年前,阿女想放棄不學琴,我試過放琴問 ...
真係要等減價買。幾個月前,現金價減到五萬頭。

回覆:請教大家有小朋友学鋼琴的,買一手琴問題

我覺得用2萬幾買部2手13x cm高身yamaha 或 kawaii 琴又平又化算 我之前part time 教左10幾年琴 有幫過學生係Tom lee買新琴 宜家好多新kawaii yamaha琴少過5萬好多都只係東南亞造 日本造又高身嘅致少7萬 一彈落去d聲同質感真係好大分別

我自己都係用緊2手kawaii 琴 聲又靚又made in Japan 都係2萬幾 買新嘅都無咁好質數

引用:我覺得用2萬幾買部2手13x+cm高身yamaha+或+

原帖由 pc430 於 15-07-30 發表
我覺得用2萬幾買部2手13x cm高身yamaha 或 kawaii 琴又平又化算 我之前part time 教左10幾年琴 有幫過學生 ...
我地外行家長真係唔識揀二手琴。我當初都諗二手先, but 搞唔掂,最後比多二萬幾買新琴,送一年tune 琴,look card 等。

不過講真,我friend 接手朋友部舊琴,D聲都好靚好纯。

醒目開學勳章 王國長老

如果U3減完同U1差唔多, 緊係U3啦

我女用緊2手U3, 佢小2時買, 都用左7年左右啦, 部琴我知起碼十幾年歷史(我買果時)都要近3萬, U3係有價有市的你可以放心, 保養得好, 20年30年都一樣有人要

呢個琴由我女準備考2級陪到佢而家, 夠用有餘, 暫時未唸換琴

引用:回覆+pingu_k+的帖子 係呀,上堂係彈老師

買琴要搵老師幫手,自己去到琴倉都唔會識揀邊個新琴好,何況二手呢!

二手Yamaha U3 或 Kawai K8 其實不失為好選擇,如果唔嫌貴,就買新琴。

醒目開學勳章 王國長老

引用:買琴要搵老師幫手,自己去到琴倉都唔會識揀

原帖由 Radiomama 於 15-07-31 發表
買琴要搵老師幫手,自己去到琴倉都唔會識揀邊個新琴好,何況二手呢!

二手Yamaha U3 或 Kawai K8 其實不失 ...
買二手琴唔好自己去,俾人劏左都唔知咩事。叫琴老師同你去,寧願搵間相熟慢慢等。二手琴行靠琴老師搵客,唔敢亂黎,街客就唔會客氣

我都係綱琴老師同我去買, 買左一部2手日本琴(KAWAI), 2萬, 亞仔由2級彈到現在5級, 亞仔都話綱琴D音好好又好彈, (因為, 我個仔耳朵好靈敏,小小走音或不準都立即投訴)

引用:有錢的,琴貴也沒所謂。 我覺得幾萬元太貴

原帖由 cherrieshum 於 15-07-28 發表
有錢的,琴貴也沒所謂。
我覺得幾萬元太貴,買了一部二手琴,雜嘜牌,八千元,但幾個調音師都說肯定可彈到8 ...
True. 雖然自己工作後已儲錢買了一部Steinway&sons給自己,但也捨不得賣掉當初daddy, mummy買給我的二手琴。彈開有感情

引用:回覆+moviemovie+的帖子 是新的,廿萬。歐

原帖由 fungjulia 於 15-07-31 發表
回覆 moviemovie 的帖子

是新的,廿萬。歐洲琴係好多鋼琴老師或者鋼琴愛好者既終極目標,自己有能力就自己 ...
Yes,終極目標!

無論一手或二手琴, 每年最少調音保養一次, 會保值好多
‹ 上一主題|下一主題