用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

2kidspa 發表於 15-7-26 12:20
回覆 piyohk 的帖子

無報過名, 6月大抽獎後先入紙, 即收, 你話過唔過份呀?
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇(父母其中一位是教徒),跟著就話唔怕因為佢識邊個邊個,叩門必ok, 但最後入唔到,e加每次見面都面懵懵

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-26+13:22

原帖由 Soundervolt 於 15-07-26 發表
無利益輸送是無問題,但有就有問題,Repeated x n times...

唔使ICAC咁誇張, 錢就無使過, 佢地傻更更乜都唔識, 佢小朋友有龍校我都開心, 只不過搭上搭, 學校都可以賣個人情出黎, 你條waiting list既就由得你wait啫, 咁講in乜in物, 乜野標準都係哂氣.  我心淡呢樣啫.

引用:唔使ICAC咁誇張,+錢就無使過,+佢地傻更更乜

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
唔使ICAC咁誇張, 錢就無使過, 佢地傻更更乜都唔識, 佢小朋友有龍校我都開心, 只不過搭上搭, 學校都可以賣個 ...
總之,有表證就拉人!

ylmanhk 發表於 15-7-26 10:37
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法 ...
係ar, 1 big advantage of hk就是法治和low corruption, 但維記單野真亮起燈號,hk已A股化(指大6送禮文化)。另一個角度,the fact 判not guilty, 亦說明法律都有很多gray area, 不過我不是專家,只是無聊上來吹下水而且。大家obviously 唔同heaven, au 落去都冇意思

Soundervolt 發表於 15-7-26 13:21
我已經講得好淺白.....如果有證有據應先向有關部門投訴而唔係開名喺EK作不負責任嘅公審!有時人情、偏愛或 ...

又多咀一下...唔一定有利益嫁....好鬼大份....求其見到D吹吹水....因我都曾聽過某人士提及過類似利申

就算商業機構...印象中曾有一人士向朋友買物料...無收取任何利益....亦被告過...話幫襯前無向僱主利申

PS....吹下水姐...完全唔關樓主所構既話題

34. 簡 而 言 之 , 該 罪 主要針對公職人員用他以公職身分獲賦予為公

益而可使的權、酌情權或職責而作出的失當為。此外,

公職人員的失當為即使並涉及受賄, 又或他最終沒有獲得任何

益, 亦可能構成公職人員為失當罪。

http://www.icac.org.hk/filemanager/tc/Content_1031/cc-members.pdf

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-26+發

原帖由 ylmanhk 於 15-07-26 發表
無利益輸送是無問題,但有就有問題,Repeated x n times...

我Repeated x N times話如果有利益輸送係有問應該被調查,我repeated x n times係話唔應該未經證實就開名喺EK作不負責任討論!repeated x n times叫人開名......唉!

MrBeast 發表於 15-7-26 13:29
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇( ...
成日聽人講識人好過識字....講到香港黑暗到如此明目張胆
若我有一間名校offer....可以吹到全港名校都有offer...最終去番果間咪得囉...鬼知我作大
識人乜乜...聽完算啦...

引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻 ...
今年我識d家長,平時hea hea 地,反而抽中第一志願,平時勤力d抽得好差

MAYANGUSPO  係啦, 有人放得好保守都唔中, 勇字3間1線都中, 輸運真係冇得講...  發表於 15-7-29 12:03

其實這世界邊有公平㗎,當父母的都應在社會打滾若干年吧!人人平等只是烏托邦吧!
ICAC都有湯顯明啦,仲有我們前特首曾蔭權貪小便宜呢!共產黨理念咪人人平等囉,你們喜歡嗎?
仲有,幼稚園收生咪仲不公,大家都經歷過啦,下話?

大家做好自己啦!
(並非講樓主,呻下好正常)

喜歡共產黨理念

MrBeast 發表於 15-7-26 13:29
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇( ...
有一間不嬲覺得佢陰陽怪氣, 估到佢有依味, 另一間我一直以為好正氣, 有能者得之, 點知到最後為左可以依時放暑假, 未見過面都可以話必收.

2kidspa 發表於 15-7-26 15:08
有一間不嬲覺得佢陰陽怪氣, 估到佢有依味, 另一間我一直以為好正氣, 有能者得之, 點知到最後為左可以依時放 ...
二三線的私校直資,in係好多人in,到最後大把人放位,你朋友後尾得位唔出奇…

回覆:心淡

我都有好多朋友0offer but lucky get band 1A津龍校,呢d luck真是唔到我個女有,佢今年都係靠自己好努力考私小考到,我都有唸我們父母背景累了他,(有d學校睇既,當然不是全部)不過我相信上天有安排的

幾時都係識人好過識字

MAYANGUSPO  yes  發表於 15-7-29 12:04

塞翁失馬焉知非福。比到間名校D一舊飯小朋友而父母又唔付出努力,可能係害咗佢都唔知。
可能喺間平庸D嘅學校,小朋友遇上嘅都係好老師好同學,D路分分鐘好行過前者。
加油,呻完收拾心情,繼續努力!

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-7-26+14:40+

原帖由 Tintin926 於 15-07-26 發表

其實這世界邊有公平㗎,當父母的都應在社會打滾若干年吧! ...
咁又唔啱啦,點解講到走後門係一定要出現嘅,香港而家係咁啦!如果個個都各家自掃門前雪⋯ 香港唔知將來變成點!這絶對係壞現象!

引用:幾時都係識人好過識字 +

原帖由 NHC 於 15-07-26 發表
幾時都係識人好過識字
試想想這種走後門文化下的學生會是怎樣?個個走捷徑,我們社會會進行嗎?將來貪污腐敗是否也合情合理!?簡直荒謬!

有人肯幫也不是易事,幫左唔領情又會得罪人。
當然人情債也要還。
我寧願靠自己實力,隨遇而安。

真想請問: 講到咁兇狠,有無去過Icac 報過案?情序係點,老廉收到你既所謂舉報當值人員會同你先講d乜?吾好以為老廉會隨你喜惡任你使。係咁叫人開名,失實情況下公開人地校名,睇住比人先吿誹謗,唉。。。呢d問題存在左十幾年啦,有網友討論過,識人本身都係吾簡單,係人地財富及技能既一種。呢類能力既建立可能得來極之費時,睇你點睇啦。但噏幾下就叫開名,好有問題。
‹ 上一主題|下一主題