用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK Guardianship + Host Family
樓主: jbritsmama
go

UK Guardianship + Host Family [複製鏈接]

回覆 Macau媽媽 的帖子

介唔介意話比我知你女女讀邊間呀?想知多d果區d資料。
我聽人講過White House Guardianships d host family好似麻麻咁,所以我都冇上佢地個網睇。果間Guardianship d host其實好唔好架?

jbritsmama 發表於 15-7-31 17:27

介唔介意話比我知你女女讀邊間呀?想知多d果區d資料。
我自己就覺得尼間監戶人公司沒問題, 你收PM啦

jbritsmama 發表於 15-7-31 17:24
回覆 anglo-chinese 的帖子

我都知咁樣係難d搵host架啦,不過都要試試既,唔係個女都唔知住邊好。
如果只係得你個女過去讀書,就算讀夠3年都無辦法用 local student fee。

回覆 wloi 的帖子

照我所知, 有D大學可以, 有D吾得, 最終決定係大學比吾比你, 我朋友個囡就攞到

收到

其實而家都睇緊係咪可以用佢daddy係香港工作既證明黎申請入大學做local student

回覆:jbritsmama 的帖子

關於3年大學 其實有方法的 只要你proof 到除了學校之外有地址 例如你的銀行單寄家人家裡或者監護人 如果到時候大學要地址證明 你拿出來就可以過關 所以不要把寄宿學校排除在外
如果不是 真的好難找到host family

回覆 anglo-chinese 的帖子

姐係到時攞個host既住址證明就可以?
但係其實我地已經send晒email比d學校,而家都係等考入學試同埋等有冇人唔要個學位跟住waiting list咁考入去,boarding schoool都真係未必會再睇啦. anyway, thank you

回覆:UK Guardianship + Host Family

好奇—問,小朋友是英藉?

回覆:UK Guardianship + Host Family

因只話爸爸是british citizen ,爸爸是UK出世,子女才可申請UK citizen passport,如不是父母英國出世,只有british citizen?

回覆 brother4 的帖子

佢daddy係英籍,個女就岩岩遞左表3個禮拜,而家等緊通知睇批唔批。有同到d學校講,收得既或者waiting list同埋考入學試既都知個女係申請緊,果d學校整係話到時申請成功要比番個proof

daddy唔係英國出世,不過我地打過電話去英國領事館問左2次,d人都係話係可以咁樣申請。

如父母是uK出世,一定批的。

父母就不是uK出世,像朋友一樣,要小朋友住滿三年,才可入籍,才有英國福利,另好似有英國稅單等可,申請還申請,批還批。。。同時學校暫當uk 生入學

呢樣我就唔知啦,要住夠3年都唔緊要啦,反正入大學計做local student最低要求都係要個女住夠3年,佢哥哥之前都係大學Year 1先至攞英國passport既。而家都係睇佢個申請批唔批,同埋唔知個BRP幾時先整得
‹ 上一主題|下一主題