用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
go

再戰小一? [複製鏈接]

呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真係考到,牛高馬大 REPEAT小一,會唔會比同學仔笑,又或令佢自卑,本來有稔過遲 D考插班,但位少,又要學業成績好 TOP,怕機會渺茫。大家點睇,可唔可以俾 D意見。
   1    0    0    0

回覆:efung123 的帖子

如果想試,可以去試。
得咗先算。
我自己就唔多贊成。但好多出名的直資/私立小學是收好多超大仔。

回覆:再戰小一?

8月太大了

唔好搞禁多野~

efung123 發表於 15-8-3 22:46
呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真 ...
請問你心儀的一條龍小學是哪一間呢?因為要先了解這學校是否會收重讀P1生喎!始終8月B已經不符合「適齡」的標準嘛!

8月唔好啦。超超大!

心儀的話,不如考小二插班

依家果間好差咩?

試左今年讀小一,考好啲插小二啦!
插小二無考小一咁難!

我仔都係八月,原先都派左間寶校,我原先都打定輸數讀住一年先再插班小二,無唸過要重讀小一丫,始終太大喇!好彩尋日收到直資電話收佢。可能您都一樣!加油!遊戲仲未完!

醒目開學勳章 王國長老

引用:試左今年讀小一,考好啲插小二啦! 插小二

原帖由 Bstar 於 15-08-03 發表
試左今年讀小一,考好啲插小二啦!
插小二無考小一咁難!
數字我8返黎咋。有間直資,插小234共300人考,總共收左3定4個,難過考小一。我係樓主的話,重考小一,再戰插班,有offer再揀。可能到時小朋友讀得穩定咩都唔駛攪呢

我仔就係八月尾出世,如果遲幾日出世我就一早做超大B。不過我覺得八月B是適齡學童,不應做超超大B。結果我插咗兩年,才插到班。你都係讀住小一先,可以雙向發展,一方面試下重考小一,睇下你心儀嘅收唔收你,另一方面,可以在學年終申請考插班。

回覆 efung123 的帖子

請問你想考邊間一條龍小學呢 ?

我仔仔係9月尾出世,之前考咗數十間直私考雖然冇即時有offer,但上月中有3間學校call,所以唔好放棄,9月開學學校都會call waiting的.

我阿仔都係8月仔,但我寧願插小二都唔想再考過小一。你現在派的那間真是好差?如果成績好差的話,考第一應該不難。那就用這年幫他考多幾張cert同攞下獎。不過最重要係睇小朋友的心態。如果他思想比較成熟,要佢重讀小一真係好難受。到時佢小一,人地幼稚園,一齊考學校,應該唔係幾好受

我識人因小一太多功課, 想轉校, 但係那間學校小二冇位插, 佢就重讀小一.  佢都係八月仔.

8月太大啦!

回覆:再戰小一

重考小一,又試插小二,結果可能有得你揀,亦可能揀埋俾你,又或者係原校升小二。

我估重考應該未必好多學校會考慮,我見好多學校都有年齡cut off date 在9月,其實我眼見那些10月做超大也給我感覺同其他同學差大截,尤其跟我的孩子比較,他在6月出生,相差成8個月。我的孩子在6月出生,也有不少直、私offer, 開學後我亦不覺得他被比下去。無謂浪費孩子一年時間,這一年可以用來讀過Master了,不是更有意義嗎?

支持去試,入到好學校就影響一生
何況大一年成績好點
更佳

efung123 發表於 15-8-3 22:46
呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真 ...
除非派到間好差, 唔係真係無乜理由咁做..... 日後"留班"既機會多的是
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題