用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 deleted
樓主: scooper
go

deleted [複製鏈接]

deleted

scooper 發表於 15-8-10 14:24
回覆 Yanamami 的帖子

"有時禁諗会好寃枉~我覚得楼主都係謙虚之人~孩子真可以教—套做另一套的……  "
唉~~~我自己成曰夠同人講早晨呀唔該呀禁,点知教極个女都唔啋我,我成日同佢講:教我係盡晒力教你,但你唔做,連累我俾人話唔教你,我真係好冤枉!

scooper 發表於 15-8-10 14:57
可能我表達不佳,引致誤會。
我兒子一向是老師同學及其他家長眼中的品學兼優,我和老公自問都是有禮之人, ...
上中學,青春期,有變化實在正常不過,但如小學時該教的都已教,就不怕中學時學壞,變化一定有,家長就靜待他蛻化成蝴蝶吧
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我兒子一向是老師同學及其他家長眼中的品學兼優,我和老公自問都是有禮之人, ...
睇你咁講,我覺得係小朋友青春期既正常變化,而唔係勢利。每個初中生都係咁,開始感覺自己應該有自己既意見(有啲甚至會覺得父母所說的都係錯既),如果教得好,大啲就無事。

我覚得楼主唔好太担心,你从小教导仔既野已植根係佢心中~~而家难免有d飄飄然,你只要继續提点就得,过—段日子或者会覚得不外如是~最後係点都無法子,但已盡本份教,问心無愧就算~上到中学,父母能控制既事实在係越黎越少。

引用:可能我表達不佳,引致誤會。我兒子一向是老

原帖由 scooper 於 15-08-10 發表
讀名校會有種氣牆,處理得好係自信,配合brotherhood,出黎做事會事半功倍。所以又唔駛過度焦慮,只係唔好去到當面話人招惹是非便可

回覆:名校的學生比較勢利???

Yanamami 發表於 15-8-10 18:17
我覚得楼主唔好太担心,你从小教导仔既野已植根係佢心中~~而家难免有d飄飄然,你只要继續提点就得,过—段 ...
當佢讀讀下,發現同學有好多勁人,佢就識得收斂,到時可能要諗方法增加小朋友既自信心。

引用:可能我表達不佳,引致誤會。我兒子一向是老

社會渲染高人一等的氣氛。
家教好重要!

你唯有同佢講、講、講, 唔停咁講, 希望佢有朝一日自己叮一聲明白到。
我以前都係驕傲的人(阿媽係咁鬧我), 但到升咗大學, 同當時既super依家既老細出埠多咗, 見多咗世面, 見多咗人之後, 就會覺得自己卑微, 學會體諒了。我依家謙虛咗好多好多了(雖然C6仍然投訴我太自大)。

Yanamami  不亢不卑  發表於 15-8-11 11:43

要年青小伙子做到不卑不亢, 殊不容易

Yanamami  係好难!要人生経驗磨煉。  發表於 15-8-19 10:39

germainehui 發表於 15-8-9 23:07
我識幾個名校畢業生,現已經就讀中大、科大等,為人好低調,好謙虛哦,其實就讀名校也沒有什麼值得炫耀,需 ...
Some of my friends were from MIT, Standford, Oxford, they are truly humble, never show off. Being proud of themselves is not an issue, but behaving humbly is such a great manner to be truly "proud" of.
‹ 上一主題|下一主題