用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培僑
樓主: mrskan1215
go

沙田培僑 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-04+發表

原帖由 beautyhar 於 15-09-05 發表
咁我地等你絴盡分析... 因為我真系唔識睇,只系可聼
校長話學校Banding系1B. 努力向1A進發。

...
宜家真係b1b甘勁?

引用:Quote:beautyhar+發表於+15-9-3+07:46+今年

原帖由 hkpapa852 於 15-09-04 發表
培僑今年既DSE表現同入U率似乎有好大進步.....

不過, 建議過多幾過月等佢校務報告出咗再睇定D
請教專家,4x%jupas 入U=band幾?同等級數嘅學校有邊幾間?

回覆:Ocean419 的帖子

Good Question.. 我都想知

回覆:沙田培僑

今日睇完。。。。普普通通。。。

在講座聼到入U%,我同C6離座了

引用:在講座聼到入U%,我同C6離座了 +

原帖由 貪靚媽 於 15-09-06 發表
在講座聼到入U%,我同C6離座了
今年入U的%有44%,其實差不多有一半人了,相當不差了,你要求頗高吧!

引用:Quote:原帖由+貪靚媽+於+15-09-06+發表在講

原帖由 S148 於 15-09-06 發表
今年入U的%有44%,其實差不多有一半人了,相當不差了,你要求頗高吧!

...
是有期望

可能學校長話要過兩年先見到成績

貪靚媽 發表於 15-9-6 09:54
是有期望

其實新派一條龍直資中小學中,只有優才同港同既中學係達到B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問音中是否band 1?

wonber 發表於 15-9-6 11:17

請問音中是否band 1?
音中一向唔公佈成績,只有ek家長今年係學校內聯網將成績登出嚟,但未有入大學統計,好難講。但估計仍未達B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

詳細研究數據,今年培僑和港同入U率(UGC degree)等不相伯仲

yyhh0911 發表於 15-9-6 11:42

詳細研究數據,今年培僑和港同入U率(UGC degree)等不相伯仲 ...
我之前都講咗培僑現時公佈個入U率既疑問了,而且培僑過去兩年既DSE表現,亦只有B2水平,唔似港同同優才,過去至少2年都達B1水平

過去34% 和38%入UGC degree 率是Band 1C水平,全港入UGC degree率平均只有約18%

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 詳細研究數據,今

原帖由 yyhh0911 於 15-09-06 發表

詳細研究數據,今年培僑和港同入U率(UGC degree)等不相伯仲 ...
係,港同同培僑都差不多五成,如港同係band 1,培僑亦應該係。其實除神校,band 1 入U率大概亦係五六成。別忘了轉DSE後無左會考將六成本來上唔到A level既人fiter走,全部人一齊計其實無咩可能下下八九成入U率囉。只係大家永遠用有色眼光睇培僑,總覺得佢唔好啫。

引用:Quote:yyhh0911+發表於+15-9-6+11:42+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-06 發表
我之前都講咗培僑現時公佈個入U率既疑問了,而且培僑過去兩年既DSE表現,亦只有B2水平,唔似港同同優才,過 ...
有細心睇佢公報既比率其實同港同差不多,要考慮字眼同基準不一之因素

yyhh0911 發表於 15-9-6 12:10
過去34% 和38%入UGC degree 率是Band 1C水平,全港入UGC degree率平均只有約18%
請問34%和38%係根據咩準則定出嚟?

hkpapa852 發表於 15-9-6 10:54
其實新派一條龍直資中小學中,只有優才同港同既中學係達到B1水平
港同之前D人話b2, 今年升咗level? 福中呢?應該都是b1吧?!

aptiva 發表於 15-9-6 12:14
有細心睇佢公報既比率其實同港同差不多,要考慮字眼同基準不一之因素

...
你真係有細心睇過兩間學校過去兩年既成績同校務報告?

ok3 發表於 15-9-6 12:29
港同之前D人話b2, 今年升咗level? 福中呢?應該都是b1吧?!
福中多年嚟都唔公佈入U率,只睇DSE成績,未必好得過港同
‹ 上一主題|下一主題