用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人讀了祟真KEEP課程
go

有無人讀了祟真KEEP課程 [複製鏈接]

是否好? 可否給予意見
   2    0    0    0

回覆:有無人讀了祟真KEEP課程

想知too

UP UP

回覆:curly 的帖子

你們小朋友現在讀崇真嗎?我仔將會9月升k2時讀 keep, 具體情況,可以稍後分享。

當初報名係希望仔仔可以返全日,在學校學習,食飯,午睡,好過在家要工人餵飯, 看電視,電腦等等,而且 keep 係兩小時地道英語老師教,我一直相信語境好重要,所以報讀。

仔仔係讀 epk1, 每日有外藉老師教,在生活中學到一些生字,例如動物,食物名稱,在家沒有講過,佢自己會講,相信係在學校教的。

補充我仔仔對英文比較有興趣

curly  THANKS.  發表於 15-8-24 10:40

回覆 Linuslouis 的帖子

想問下keep既名額係咪好少,好難先報到?

引用:你們小朋友現在讀崇真嗎?我仔將會9月升k2

原帖由 Linuslouis 於 15-08-20 發表
你們小朋友現在讀崇真嗎?我仔將會9月升k2時讀 keep, 具體情況,可以稍後分享。

當初報名係希望仔仔可以返 ...
可否分享一下覺得祟真好不好呢?而升小情況又係點呢?

回覆 L+H 的帖子

Keep 的名額係每班20個 (上、下午各一班)

回覆 wendeedee 的帖子

崇真好唔好,我只可分享經驗,因沒有讀過其他學校好難比較

兒子N班是讀全日幼兒學校,係本地老師比較多聯絡我,主動交代仔仔情況。而K1轉了崇真英普班,班主任是普通話老師、另有外藉英文老師及本地老師助教,一般聯絡是普通話班主任,我印象好少聯絡,通常有事(例如:弄濕衫、被同學抓到),相反我會主動聯絡班主任,她就一定會覆電話,所以都可接受。因我初時最擔心普通話及外藉老師對幼兒教育是否掌握,例如:對小朋友的耐性、懂得幼兒不同階段的發展等。

語境就無得彈,普通話及外藉英文老師絕對係正宗,而且小朋友都好快跟到,亦不覺得小朋友有壓力,都係在自然的語境學習,見到老師會自動轉台,我個人覺得絕對超值。

功課及書本不是特別深,我就很喜歡,因我不覺得教得深就等於好,反而一步步來就會較好,初時連線,一星期一次,下學期就開始多少少一星期兩三次,而且亞仔都會自動自發地做 (因為真係簡單,佢自己應付到)

學校有興趣班、節日活動、家長義工、班際朗誦比賽、懇親表示,我覺得活動都好豐富 (可能間間幼稚園都係),其實不要忽視這活動,好多家長俾小朋友出外學興趣班,都係希望踏下台板,現在學校有個禮堂,懇親表演又去了浸大會堂,又係自然地俾左機會小朋友學習及經歷。

當然我最希望可以K2 入KEEP (變相全日班),學習自律及無須老人家咁辛苦。至於KEEP好唔好,就真係讀過先知。

最重要一點是小朋友是否喜歡學校,其實讀邊間都有優勝的地方,如果小朋友喜歡學校、喜歡返學就會學得好。

亞仔就是很喜歡崇真,成日問幾時開學升K2

(以上屬個人分享)

curly    發表於 15-9-23 10:13

回覆:Linuslouis 的帖子

多謝分享!!

Linuslouis 發表於 15-8-21 02:11
回覆 L+H 的帖子

Keep 的名額係每班20個 (上、下午各一班)
Thanks, 應該好多人爭...

回覆:L+H 的帖子

我諗主流班會多人報

請問學費多少?
100%上崇小?

回覆:angel503 的帖子

K1開始報名未?

回覆:ivan1125 的帖子

24/8開始網上報

引用:我諗主流班會多人報 +

原帖由 Linuslouis 於 15-08-21 發表
我諗主流班會多人報
上年經驗係多人報英普,可惜miss左interview

回覆:coffeespeaker 的帖子

我以為講緊 keep 多唔多人報!

因為讀英普又未必會再上keep, 但我希望小朋友讀全日,就想讀 keep

我小朋友返下午,甘 keep課程上午返幾点?

回覆:Hbaby 的帖子

keep 上午班返9:00

Linuslouis 發表於 15-8-21 03:21
回覆 wendeedee 的帖子

崇真好唔好,我只可分享經驗,因沒有讀過其他學校好難比較
謝謝分享.
上星去了簡介會, 學校一流. KEEP -- 可能系俾學卷家長多個OPTION.

‹ 上一主題|下一主題