用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友想學打鼓,好嗎?
go

小朋友想學打鼓,好嗎? [複製鏈接]

我本來諗住比佢學鋼琴或大提琴,點個阿仔話想學打鼓,學打鼓好嗎?
   0    0    0    0

回覆:ritaritacc 的帖子

簽名被屏蔽

不如我分享下我經歷丫
我就快十八歲,興趣有好多,其中一樣就係打鼓
咁我係由小五開始打鼓嘅,果時係學校嘅樂隊班,我就好奇入左去,並愛上打鼓,但我爸爸媽媽同你一樣,都想我彈鋼琴小提琴,因為打鼓好似冇咩用咁。果時我小學,只係知道自己好中意打鼓,於是拒絕爸媽嘅意見,雖然我地冇嘈過,但有一件事係一直令我耿耿於懷,就係畢業典禮有場樂隊表演,我媽因為吾中意我打鼓,所以冇黎到,我之後都怪佢冇黎睇我上台。
但大個懂事之後,都明白媽媽嘅諗法,不過打鼓係我興趣,我冇放棄過,一打就係七年,途中我遇到夾band嘅朋友,我地一齊出show,做自己嘅音樂。雖然我爸媽一直都冇支持過我,冇俾過任何錢我去發展呢個興趣,所有打鼓嘅課程都係我自己part time去俾錢學,其實果時真係幾辛苦,番到屋企又要睇人面色…其實我打鼓有五級程度,但因為考級太貴,我都冇考過。
我想講嘅係,如果小朋友堅持想打鼓,爸媽應該給予空間同機會,俾佢地去嘗試。吾需要理佢日後會冇前途之類,如果佢中意嘅,就放手俾佢學啦。我相信如果有爸媽嘅支持,佢一定會有個好快樂嘅打鼓生涯,起碼吾會好似我咁,行好多難行嘅路。
btw,而家學鼓好貴嫁,如果你小朋友想出去學,我可以收平啲教佢,我本身有做開兒童服務嘅義工,都有教小朋友打鼓同結他嫁,有興趣搵我可以pm我

linlin19966991  想問下小4男仔可以學結他嗎?係吾係細個點學好啲呢?  發表於 15-11-1 16:34

回覆:900pkpk 的帖子

咁你覺得小朋友幾歲開始學會好d?

引用:咁你覺得小朋友幾歲開始學會好d? +

簽名被屏蔽

回覆 hehawendy 的帖子

其實越細學越好,一黎年資多過人,二黎早接觸,小童時期學習嘅速度快,吸收快。

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

細個戴ear plug係需要,我由細到大打鼓都冇戴,而家偶爾有耳鳴同聽吾清楚

簽名被屏蔽

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

我諗冇啦,for 小朋友就有,for baby真係冇,唯有帶佢遠離噪雜地方

回覆:ritaritacc 的帖子

好。我大仔K3學,今年考8級。係學校亦入埋中國鼓隊。
細仔亦跟大仔一樣學鼓
打鼓可增加佢仔自信

引用:好。我大仔K3學,今年考8級。係學校亦入埋

簽名被屏蔽

我嗰小朋友都係鍾意打鼓,依家上左大半年,打鼓時仲好有自信,去我blog睇下.....http://keepfitgo.blogspot.hk/2015/07/jayden-aineo-music.html

引用:我個仔岩岩都報左打鼓,佢4歲~+由細開始佢聽

簽名被屏蔽

經驗分享 : 如學習爵士鼓, 3歲先開始會比較合適, 因為太細未必可以坐定定, 眼及手腳協調亦未太成熟。

朋友的小朋友上的鼓班, 是一班小朋友一齊上~ 感覺開心好玩~~  
‹ 上一主題|下一主題