用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 新油天
go

SFA VS 新油天   [複製鏈接]

回覆:SFA VS 新油天

油天

一間學校功課多唔多同讀得辛唔辛苦係並非一定有直接關係……

我支持楼主揀新油天也好欣賞新油天。一間津校,大部份學生不能自己揀,可以有如此成績,確實增值高,可敬。

但我唔明楼上話SFA比油天高一線以數學計有乜問題。姑勿論呢兩間如何收生,SFA over 8成升band 1, 新油天over 6成係事實(有錯請指正)。

楼上用什麼「高一級」的確un耳,形容各學校婉轉些也是對該校家長的尊重。

冇人喜歡自己偶像俾人批評。但接受数據也是胸襟的一種。

大家以和為貴。

wonglily    發表於 15-8-24 19:51

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-08-25+發表

原帖由 longlokma 於 15-08-25 發表
「英小的英語環境比中小好多了」完全不見得,除非是cky之類英小~~~要有真正英文語境,本來就是要選国際学校 ...
英小確實聽、讀、寫比中小好。

(只計學校,不計中小的中產父母讓小朋友出去上英文班加料)

General studies, Maths, 甚至music etc 都用英文教,英文聽、讀、寫一定好一截。

但若要求說都要強,普通英小尤其是大班教學的就只會比中小略好。

咁要求lark lark聲,甚至native accent, 咁就國際學校路線先滿足到。

講真,堂堂一個中國人,我唔會要求子女講英文要lark lark聲或似native。語言係用來溝通,會話順流利啱grammar啱禮儀已經達到我嘅要求。

小曳人  yes, 溝通到就夠!  發表於 15-8-25 14:10
‹ 上一主題|下一主題