用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 東區 band2垃圾中學,各位家長必入
go

東區 band2垃圾中學,各位家長必入 [複製鏈接]

個仔今年岩岩讀完中一,今年準備升中二,小學成績都唔差,但係搞珠派左入一間band2北角顯理中學,起初派左出黎好唔開心。不過佢果年都唔比叩門,而且問過朋友都話尼間都ok。我先冇咁sad,但係點知個仔讀完中一同我講D老師個個都好廢、有D又唔係幾想教書、又好少功課比學生,D學生個個都hea、唔想讀書、唔係band2水準同埋收好多大陸學生,只係精英班好少少。個校長簡直不倫不類,都唔知係咪大陸人,唔識管理學校,仲差過小學,做左好多年都冇人拉佢落馬,又次仲請隻狼英去學校,好擔心個仔被洗腦!聽到個仔對尼間學校既評價,我好後悔當初冇同佢叩門!尼間學校最可恥既地方係呷D家長,個名係band1尾至band2頭,實質係band3學校,一年出得幾個大學生,同衛理、劉永生冇得比,我準備同個仔轉出去其他學校!!!希望其他學生同家長唔好報尼間學校,否則會後悔一生!
   11    0    1    0

回覆:東區 band2垃圾中學,各位家長必入

新會員,請問你入來是投訴學校?還是歧視大陸人?還是要挑政治呢?

CFSS & SSGC

回覆:東區 band2垃圾中學,各位家長必入

再者,從來無學校定自己banding,教育局亦多次澄清冇banding列表等等,何來學校呃人呢?

王家爸爸  北角顯理應該唔會話自己係B1學校。  發表於 15-8-19 15:47
CFSS & SSGC

每間學校(包括B1頭)都多左大陸學生,而且成績唔錯。

dghfiusrg 發表於 15-8-19 15:31
個仔今年岩岩讀完中一,今年準備升中二,小學成績都唔差,但係搞珠派左入一間band2北角顯理中學,起初派左出 ...
五六年前,三間差唔多。但係近年衛理、劉永生其實好過顯理好多,顯理已經唔同Banding,唔可以咁比較。

其實呢兩三年搞珠入顯理,好少係B1生(可能無嘜),大部分係B2,少部分係B3,所以要用B2學校既標準去睇佢。

另外,東區B2、B3學生,唔報呢間,唔通報寶馬山五嶽?

引用:Quote:dghfiusrg+發表於+15-8-19+15:31+個

原帖由 王家爸爸 於 15-08-19 發表
五六年前,三間差唔多。但係近年衛理、劉永生其實好過顯理好多,顯理已經唔同Banding,唔可以咁比較。

其 ...
好中肯

回覆 王家爸爸 的帖子

唉!入錯學校。所以要快D轉

王家爸爸  問題係小朋友係嘜野成績。  發表於 15-8-19 17:18

dghfiusrg 發表於 15-8-19 16:56
回覆 王家爸爸 的帖子

唉!入錯學校。所以要快D轉
如果係B1生,選錯學校,當然要轉。

個人意見,睇返中一既全級排名:
如果係頭10% (或者20%),可以試下衛理、劉永生等。
如果係20%到70%,代表你選對學校,無必要轉。真係唔鍾意,可以試差唔多同級既張振興、慈幼同李潤田。
如果中一係全級70%之後,要轉,睇怕要上寶馬山學藝啦。

回覆 王家爸爸 的帖子

係10%

王家爸爸  咁就要轉啦   發表於 15-8-19 17:39

dghfiusrg 發表於 15-8-19 17:34
回覆 王家爸爸 的帖子

係10%
其實係錯配,我估升中時可能係邊線人,你按照B1生既方法選校,所以入左去。介唔介意分享下當初點排,等另外人可以參考下,避免類似既錯配。

引用:Quote:dghfiusrg+發表於+15-8-19+15:31+個

原帖由 王家爸爸 於 15-08-19 發表

其 ...
王爸:請教寶馬山五嶽是指?

王家爸爸  當年個個都係咁叫,英雄榜之首好似係賽西湖對面兩間。  發表於 15-8-20 09:13
王家爸爸  係我讀書年代喺寶馬山既五間 Band 5 學校。  發表於 15-8-20 09:11

回覆 王家爸爸 的帖子

自行分配:1.band1 英中                 2.band1 中中

統一派位:1 to 10都是band1-2 英同中夾雜,之後果D都係亂塞。

王家爸爸  如果B1,自行金文泰,應該好大機會收。  發表於 15-8-20 11:53

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-08-19+發表五

原帖由 germainehui 於 15-08-19 發表
王爸:請教寶馬山五嶽是指?

純以地理位置計五間最好的學府:樹仁  庇理羅士  金文泰  張祝珊  培僑 。

但在很久以前是指五間經常打架的band 5中學:桂華山  蘇浙  聖貞德  閩僑  協同 。

EMMA88  培僑校風吾差麻....佢係5嶽既話咪激C曾鈺成  發表於 15-10-15 17:00
daddy999  樹仁是大專, 不是中學.
培僑不見得是好學校.
聖貞德不至於BAND 5!~  發表於 15-9-10 15:18
TwinWong  聖贞德唔記得, 以前係咪男校?  發表於 15-8-21 11:33
TwinWong  哈哈, 好在当年入唔LEE五嶽, 唔係就敝, 伊斯蘭仲死  發表於 15-8-21 11:28
王家爸爸  聖貞德未搬之前無咁差  發表於 15-8-20 12:01
CFSS & SSGC

pXXXXXXXXX 發表於 15-4-23 19:14
庇理羅士:B1(女)👍
嘉諾撒:B1(女)👍
明愛柴灣馬登基金:B3
中華基督教會桂華山:B3
張祝珊:B1👍
張振興伉儷:B3(男)
金文泰:B1~2👍
劉永生:B2👍
文理:B3👍
北協:B3
福建中學(小西灣):B2~3
顯理:B1~2👍
漢華:B3
中婦:B1👍
脫維善:B3
蘇浙:B3
嶺南衡怡:B2~3👍
嶺南:B2~3👍
閩僑:B3
港島民生:B1👍
寶血女子:B3(女)
培僑:B2👍
慈幼:B2(男)👍
筲東官:B2~3
筲官:B1👍
李福慶:B3
聖貞德:B3
聖馬可:B1👍
衞理:B1~2👍
李潤田:B2~3

👍代表品質較好的的學校

和之前某網友學校提供升中選校意見有很大出入

其實最重要是匹配!  有認識的家長千方百計推子女入高1 band中學,結果幾年都在級尾,有2位要留級有1位已往外國讀書。這又何苦呢?

眼見耳聞這幾年家長們更怪獸,皆因學位多升中生持續少,更多家長越級挑戰,祝好運。

Daddle  Not agree  發表於 15-10-7 17:03
CFSS & SSGC

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 文責自負,所有留言,不代表親子王國立場。

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

每間學校也有其存在價值, 請勿出言侮辱及挑釁, 如刻意評擊學校會視為違規, 違規者會被禁言/封戶, 敬請注意!

sum-yan    發表於 15-8-21 14:20
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆 dghfiusrg 的帖子

聽說有些B1A的學校都很少功課及測驗,因為學生是自動波.所以老師教成點都是其次,最緊要是學生的態度.好像我當年覺得學校英文老師教得不好,自己去BO習社BO英文.有一同學每天看一本英文書,結果AL英文取A.

回覆 dghfiusrg 的帖子

請問你兒子在顯理的成績如何?TOP 10%?

聽個frd講,個校長係等緊退休。
‹ 上一主題|下一主題