用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給選校過份講求名氣、業績的家長
樓主: littlefaith
go

給選校過份講求名氣、業績的家長 [複製鏈接]

回覆:Tintin926 的帖子

當權者究竟有無心做好,我唔敢武斷,因為各人有各人的難處,不過應該唔會有心做差啩!

ronniedad 發表於 15-8-23 23:40
做得更好?連基本長遠發展的目標都沒有,何來做得更好?求學不是求分數呢個理念做好少少,相信已解決唔少問 ...
稱唔上係醫,最多叫做止痛,因為唔想聽到你嗌痛嘈住佢做生意
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

karen55407 發表於 15-8-23 23:46
當權者究竟有無心做好,我唔敢武斷,因為各人有各人的難處,不過應該唔會有心做差啩!

...
別說言行決策舉足輕重的局長,就算普通一個小員工收得人工仲要有心做差,都天地難容吧!我們難道對一局之長的要求只係不是有心做差就ok?
我不是武斷,也明不在其位難明其中的道理,但我真接受唔到:當全城怒怨北區幼稚園唔夠學位的時候,兩三日之後,身為局長可回應傳媒說"我們有三十多萬學位係足夠所有學童的。"

就算係咁,我亦唔會武斷局長所言的真偽

MrBeast  有班議員都好似唔太likey佢噃  發表於 15-8-24 07:51

有d似照顧BB同無自理能力既老人。照顧两者都辛苦,要餵食、睇医生、換片、清潔……但湊BB会开心,見佢一天天進步就有盼望;但照顧老人只会日日見佢走下坡,無希望~同意無制度係完美,要係度讀就要接受呢半杯水,但見唔到改善同進步始終係令人洩氣~不过不能改变現实,適者生存,唯有改变自己心态,自求多福。

karen55407 發表於 15-8-24 00:15
就算係咁,我亦唔會武斷局長所言的真偽

唉!別為拗而拗啦!我拗贏你冇獎㗎!請平常心客觀去思考下人地d說話啦!
北區點會有三十幾萬學位啊,d下屬幫佢寫稿答傳媒,誤將全港K1-K3或加N班總學位算出來,佢又跟住當秘岌咁背

真偽!

MrBeast  佢嘅遊花園神功仲厲害  發表於 15-8-24 07:49
Yanamami  有名你叫唔得掂啦~  發表於 15-8-24 00:38

Tintin926 發表於 15-8-24 00:29
唉!別為拗而拗啦!我拗贏你冇獎㗎!請平常心客觀去思考下人地d說話啦!
北區點會有三十幾萬學位啊,d下屬 ...
唯親是用嘛, 同埋佢地職責只係落區宣傳政改架咋, 呢d先係佢地正業
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

西方教育系现正向东方取经,但是是取其所长!我们的教育不可以看成是比西方优越吧! 现在的教育制度令到不少家长要斗早识字,斗多CERT,小学已要斗高分,我看做得过火的是催残小朋友天生的求知欲和全人正常发展。教育制度不由我们掌控,家长们只能保持清醒,眼光长远的因才施教吧!

我不是抝,正如我亦不會武斷你所言之真偽!

回覆:給選校過份講求名氣、業績的家長

很好的文章,可能是退休老師之言而不是記者「作」文。全文重點係「過份」!香港對教育的追求只是求「名」而忘記「實際」!可惜可惜!所謂高分低能的「碩士」「博士」比比皆「是」!https://m.youtube.com/watch?v=nscv3D6M5mw

karen55407 發表於 15-8-23 23:46

...
我估唔得掂嘅難處係keep 住份工到退休才可安享晚年,正所謂少做少錯,嗱,我估咋

回覆:給選校過份講求名氣、業績的家長

當家長真的追尋「業績」,都不一定全部錯誤,但要瞭解「業績」的水份及含金率。

「名氣」來自扭曲的「業績」,又有多少家長承認或者接受。

HaYi  agreed  發表於 15-8-24 10:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

當好多論點淪為老生常談, 好少人會再認真去研究真偽.

香港的學制有很大的問題又如何, 做家長的亦只能在能力範圍之內作出建制內或建制外的選擇.  不得已的需留在建制內, 就要考慮下如何參與才更接近自己的目標, 投訴之類的泄氣說話太多亦無補於事, 如果有能力跳出建制的就早些跳, 免得夜長夢多.

蘋果的文章,大家其實不用過份認真,文中引述芬蘭PISA的成績只是很多年前的舊數據,可能當時作者還沒退休,2013年的評估是香港在大部分都名列前三,拋離芬蘭。所有前五都是亞洲地區,例如上海、新加坡、香港、台灣和韓國。 記憶所及,上海在很多地方都排第一。如果作者論據成立的話,那麼我們是否搬大陸的教育制度?

回覆:Soundervolt 的帖子

完全認同

引用:蘋果的文章,大家其實不用過份認真,文中引

原帖由 wongbaba2015 於 15-08-25 發表
蘋果的文章,大家其實不用過份認真,文中引述芬蘭PISA的成績只是很多年前的舊數據,可能當時作者還沒退休, ...
哈哈哈,好心寫稿前上網做下research先至作文啦。

‹ 上一主題|下一主題