用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 16 柴米 vs 杏花韋理
go

net 16 柴米 vs 杏花韋理 [複製鏈接]

兩間都有好感。
升中成績 坊間話柴米勁d
環境 柴米 校舍新d 但韋理 附近舒服d 無甘焗束

兩間自行都廿分 點揀

3    0    1    0

回覆:net 16 柴米 vs 杏花韋理

柴米睇過,最要考慮係升中數字唔明確,有幾多升band 1 英中人數,得個估字。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:柴米睇過,最要考慮係升中數字唔明確,有幾

原帖由 小花子 於 15-09-13 發表
柴米睇過,最要考慮係升中數字唔明確,有幾多升band 1 英中人數,得個估字。

...
傳說有50%左右
,老師要求學生保守選中學,band 1 學生叫佢選慈幼,結果全級第一,例子不少

引用:Quote:原帖由+小花子+於+15-09-13+發表柴米

原帖由 Josephsit 於 15-09-13 發表
傳說有50%左右
,老師要求學生保守選中學,band 1 學生叫佢選慈幼,結果全級第一,例子不少

...
Band 1 生 揀慈幼 唔係化

引用:Quote:原帖由+Josephsit+於+15-09-13+發表

原帖由 tommyxsarah 於 15-09-13 發表
Band 1 生 揀慈幼 唔係化
唔係點做靚首三志願條數

引用:Quote:原帖由+tommyxsarah+於+15-09-13+發

原帖由 sharonseak 於 15-09-13 發表
唔係點做靚首三志願條數
希望果位男仔家長 唔好聽老師講
果果甘辛苦谷小五小六 揀慈幼 洗鬼甘努力攞第一

醒目開學勳章 王國長老

東區band one位過剩,同區港同又多數直升少左一大截學生爭中一位,都要咁保守

益曬其他學校:;pppp:

咁都得?

筲xx官x小x .band 1 生,老師叫填衡怡.........band 3 頭。。。。。。。呢子case 太多。。。。其實老師都唔熟。亂點,家長又懵,辛好筲xx官x中x 直屬收左,否則.....慘

我會建議柴米。

學校點講,你又不用跟,你不用理會。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Josephsit 發表於 15-9-16 20:03
筲xx官x小x .band 1 生,老師叫填衡怡.........band 3 頭。。。。。。。呢子case 太多。。。。其實老師都唔 ...
係 联繫中學 ~~~

樓主有冇去過簡介會或開放日?
感覺如何?

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:樓主有冇去過簡介會或開放日? 感覺如何? +

原帖由 小花子 於 15-09-16 發表
樓主有冇去過簡介會或開放日?
感覺如何?
去過 簡介會 。
柴米 新校長 係甘講 家長教師會幾強大幾勁
學生幾叻幾多獎
之後內容覺得同佢網頁講既差唔多
另 4 年班開始精英班 , 分班 照顧能力差異學生
感覺個簡介會幾 show off 當然有料先show 到
但都幾失望佢無介紹中英文 課堂上 老師用咩形式教學生 (因為參觀其他學校 都有介紹下)

但柴米 無 open day 接觸唔到學生 同老師

而韋理 我去過open day 未去簡介會。所見學生好乖巧,有禮貌。 老師年資有返甘上下年紀。
睇過佢地作業展覽, 程度正常, 無越級挑戰,英文略淺。

有無用家分享 。因為可能我見既係好表面謝謝大家分享

回覆:tommyxsarah 的帖子

我都去左今年柴米星期六果日的開放日,個人感覺安排唔理想,一入去係排隊睇校園電視室,房其實唔大,都排左一輪時間 跟住參觀一下校舍,由家長義工講解,唔係講得好清楚,最後係禮堂聽講座,無具體講學校各科組教學理念,令人失望。

引用:我都去左今年柴米星期六果日的開放日,個人

原帖由 rabbit20110207 於 15-09-17 發表
我都去左今年柴米星期六果日的開放日,個人感覺安排唔理想,一入去係排隊睇校園電視室,房其實唔大,都排左 ...
我星期五晚去 排左半個鐘 先有得入

之後已直接入禮堂 無聽家長義工介紹

校長講既都比較空泛 可能係新校長

原本想聽下會有講下老師用咩形式教學生,收窄學生程度差異,但無 所以少少失望

但始終柴米在家附近,想了解更多

引用:我都去左今年柴米星期六果日的開放日,個人

原帖由 rabbit20110207 於 15-09-17 發表
我都去左今年柴米星期六果日的開放日,個人感覺安排唔理想,一入去係排隊睇校園電視室,房其實唔大,都排左 ...
請問甘您心水自行係邊間?

引用:Quote:原帖由+小花子+於+15-09-16+發表樓主

原帖由 tommyxsarah 於 15-09-17 發表
去過 簡介會 。
學生幾叻幾多獎
我之前也聽過柴米簡介會(舊校長),除咗校舍外其他野都O晒嘴…… 如柴米唔係傳聞講得咁勁咁好,可能我冇咁失望。

引用:Quote:原帖由+小花子+於+15-09-16+發表樓主

去過 簡介會 。
學生幾叻幾多獎
謝謝分享,我星期五都會去杏花救世軍,柴米就無去簡介會,但都聽過其他家長講,簡介會比較普通,無乜講解學生校內生活及課程。(我只聽別人口術有錯請指教)

引用:Quote:原帖由+rabbit20110207+於+15-09-17+

請問甘您心水自行係邊間?
可能筲箕灣崇真或天主教明德,兩間都聽過,校長講得好清楚,不過我明年先幫小朋友報,今年睇定,你?

‹ 上一主題|下一主題