用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 電視迷
樓主: alhy.love
go

電視迷 [複製鏈接]

回覆:電視迷

十分同意

簽名被屏蔽

引用:首先要從家長做起,如果家長有睇電視習慣,

原帖由 Soundervolt 於 15-09-16 發表
首先要從家長做起,如果家長有睇電視習慣,好難叫小朋友自律。電視冇乜停頓畫面,小朋友習慣花呢花碌郁動畫 ...
其實我地真係冇點開電視,只係睇吓新聞台,平時佢地放學返屋企自動開嚟睇,工人又管唔到

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-09-16+發

原帖由 alhy.love 於 15-09-17 發表
其實我地真係冇點開電視,只係睇吓新聞台,平時佢地放學返屋企自動開嚟睇,工人又管唔到

...

學懂自律及自理比讀好書更為重要。如果閣下屋企架電視有上鎖功能,希望您好好利用,有好多事情工人姐姐應該合作。老實講有好多工人姐姐為咗容易湊小朋友所以用放任態度,呢點喺我屋企一定不容許。如果小朋友有任何規律以外嘅要求,先要得父母同意先至可以做。請恕我直言,如果您啲小朋友仲細,最好盡快糾正除咗做電視迷外,仲有要矯正自把自為嘅不良行為。

醒目開學勳章

alhy.love 發表於 15-9-17 14:36

...

我仔細個時都係工人湊,我哋唔想佢睇電視,索性收起條電線,我哋大人陪住佢一齊唔睇。到而家讀小學又真係無開電視呢個習慣,平日娛樂係睇書。

我仔都鍾意睇電視但就係朝早起食早餐時睇同放學做完功課後睇!佢多數睇新聞,體育節目,旅遊節目同講海洋既節目!唔過份我都由佢,當比佢放鬆下!

回覆 cl_kaka 的帖子

贊同,有時真係要有啲娛樂,否則,人都顛

其實係習慣。我地星期一至五只是番學番工前睇新聞, 其餘時間都唔開電視。 只係星期六日會比佢地動物, 旅遊或烹飪節目。習慣左佢地星期一至五都唔會有睇電視的要求。

引用:無論早上返學前、放學後、晩飯後都要攝時間

原帖由 alhy.love 於 15-09-15 發表
無論早上返學前、放學後、晩飯後都要攝時間睇,成日揸住電視control唔放,整天睇到過份咗,唔俾佢地睇就發 ...
我以前公司個大6同事,—粒女,佢地返工直頭鎖咗電視個插頭,個女中學入庇字女校,做埋醫生。無電視睇可以好專心。

其实明珠台d documentary幾好睇~其他有乜好睇啫?大左唔睇电視,—日到黑上網唔知睇乜……
趁佢仲細整治下啦,再大d更無乎。—个成年人無理由調番轉俾个幾歲既搞掂㗎……

回覆:電視迷

我家有now和有缐電視,只為老公睇波而設,一開機就只有sports channel,因為駁得太複雜,睇普通電視台都要噤幾個remote才得,連我都唔識搞,所以小朋友開左都冇咩啱睇,因此平日只開收音機,很少睇電視。機主可試下

Yanamami    發表於 15-9-21 08:34
Twins 媽咪

alhy.love 發表於 15-9-17 14:36

...
好易啫~~趁佢瞓左拔插头,第=朝扮哂野話:oh~坏咗!搞掂~同个工人單声~放学無得睇。

引用:Quote:alhy.love+發表於+15-9-17+14:36+其

原帖由 Yanamami 於 15-09-21 發表
好易啫~~趁佢瞓左拔插头,第=朝扮哂野話:oh~坏咗!搞掂~同个工人單声~放学無得睇。 ...

我認為唔需要搵藉口,直接同小朋友講出父母嘅要求,跟住同工人姐姐講如果有乜嘢問題叫小朋友直接問父母解決,佢唔使上身負責同小朋友有任何衝突。如果小朋友可以做到父母要求(例如學業成績理想)可續步放寛限制。其實有好多人仲未搞清楚屋企內邊個做莊邊個做閒。

Yanamami  講到应:莊閒未分~  發表於 15-9-21 11:28
Yanamami  睇黎楼主个小朋友係唔受講道理呢套~  發表於 15-9-21 11:27

回覆:alhy.love 的帖子

噤似我既我細個又係撈電視汁大,而家一至五要等阿仔瞓咗先有得睇

引用:無論早上返學前、放學後、晩飯後都要攝時間

原帖由 alhy.love 於 15-09-15 發表
無論早上返學前、放學後、晩飯後都要攝時間睇,成日揸住電視control唔放,整天睇到過份咗,唔俾佢地睇就發 ...
發脾氣又點?

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-9-21+13:07

原帖由 Soundervolt 於 15-09-21 發表
好多人子兒係莊!唸下家庭洗費!

發脾氣?即打!“打仔無罪、體罰有理”
‹ 上一主題|下一主題