用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香兒或校隊的合唱團,會對升中有幫助? ...
go

香兒或校隊的合唱團,會對升中有幫助? [複製鏈接]

現在是小二學生,返緊香兒一年班(15人一班),又比學校收左入校隊(30人一班),香兒逢星期六要坐車去上,校隊逢星期五放學後上,我阿女其實無咩音樂細胞,本身只想比佢参加後個portfolio多一樣野寫,香兒和校隊本身都唔易入,但唔想兩邊都浪費時間,所以想cut其中一個,唔知邊個對佢的portfo有幫助

王家爸爸  如果為興趣,香兒應該唔錯。  發表於 15-9-23 09:41
   4    0    1    0

無太大作用....當然學校合唱團會放落成績表...現實D 係好DD ~~~

佢中意咪繼續

一定會學,但要二選一,想知道跟邊度學會對升中幫助大D

是我會選學校的, 一年幾次可以代表學校出賽, 在校學又可以省些時間, 香兒或是其它除非是出國組, 其它好難有認可比賽經驗.

学校合唱团好d.

Yanamami 發表於 15-9-19 13:16
学校合唱团好d.
何出此言?

Yanamami  上边有jm解釋左~起碼校際音樂節有得代表学校比賽~  發表於 15-9-19 13:22

最好自己学埋声樂,禁音樂節參加埋独唱更理想~

little_yolky  兒童聲樂好難搵啊。  發表於 15-9-23 09:00

當年我排緊隊報香兒時,前面兩位mami就講話d學校中意,佢咁講我就咁聽,係咪真就唔知,我個去到中班開始中意唱,as a hobby 也不錯

Yanamami  恐怕要入到concert choir先得~  發表於 15-9-19 16:37

回覆:香兒或校隊的合唱團,會對升中有幫助?

Cut 香兒。

入到學校合唱團都未必一定出到音學節喎....有D小學係比賽都仲會茜走D弱既
一個學校合唱團幾拾人....好既弱既都係到....成Team人好難分到個別成績
就算學校係攞獎隊伍....似乎升中都無乜優勢
始終入左學校合唱團....可以係portfolio多D野寫...係好既

BTW...唱下合唱團好吖 ~~~

Yanamami  無用之中都比香兒有用嘛~  發表於 15-9-19 19:06

合唱團呢啲集體成就項目,對升中幫助甚少。只係叫做有啲野寫下。

除非好標青俾學校揀中train獨唱。

如果小朋友喜歡有滿足感接送又不太麻煩,參加無妨,但不用奢想對升中有乜幫助。

我都覺得香兒對升中冇乜用,如果低年班參加吓學吓唱歌都ok, 起碼有d基礎,考學校合唱團都機會大d。(純粹個人意見)

My guess 學校有管然樂、合唱、朗誦團其中一原因是teamwork。至於樓主的問題,我會看校隊有幾成功,若時常公開比賽攞奬,Then a no brainer la.  Otherwise, 聽落(實在有些慚愧)香兒可能upside 高d,除了每年一次大型表演,仲可能有機會出國表演。

樓主其實有冇問過當事人意願?
Ps, 看升中網友分享,eca除非很出色,otherwise, 都是當eca吧

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-9-22+07:17+編

原帖由 MrBeast 於 15-09-22 發表

My guess 學校有管然樂、合唱、朗誦團其中一原因是teamwork ...
香兒出國表演的並不是普通班,你入到精英高A, B 班和concert choir 先有机会出咋,唔好以為香兒內所有班有此机會。

Yanamami  Exactly!  發表於 15-9-23 08:31

pharaoh 發表於 15-9-23 07:28
香兒出國表演的並不是普通班,你入到精英高A, B 班和concert choir 先有机会出咋,唔好以為香兒內所有班有 ...

明白,我之前都估係咁,但講真冇去find out,去唔去到就隨O。對樓主來說,就是有可能入到concert choir 或校隊出賽的選擇。 佢話冇音樂感,但又考到/被選入,相信點都有d talent 掛,不過要入到cc我估要花頗多時間。

如果係名校choir, example Good Hope, DGS, St Paul's Coed, 咁一定cut 香兒。School choir 己经好夠勁而且升中最主要學業,太哂時間去學一項集體ECA, 真係冇乜用。不如多D時間休息。

MrBeast  Agree, 其實eca咪就是休息,只不過現今變成了功課之ma  發表於 15-9-23 08:58

picture 發表於 15-9-23 08:51
如果係名校choir, example Good Hope, DGS, St Paul's Coed, 咁一定cut 香兒。School choir 己经好夠勁而且 ...
已經係呢d名小都唔洗愁升中啦~~唔參加都得啦~

MrBeast  咁eca就真是可以逃野性情   發表於 15-9-23 09:22
MrBeast  Agree 2, 夠分就得  發表於 15-9-23 09:19

little_yolky  兒童聲樂好難搵啊。
唔难揾啩~~APS KTS唔玩樂器既学生咪学声樂囉~

引用:現在是小二學生,返緊香兒一年班(15人一班)

原帖由 karaqueenie 於 15-09-19 發表
現在是小二學生,返緊香兒一年班(15人一班),又比學校收左入校隊(30人一班),香兒逢星期六要坐車去上,校隊 ...
如果香兒唱到去最top的團,有好多出國機會

‹ 上一主題|下一主題