用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機? ...
樓主: elbar
go

小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機? [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 15-9-22 13:42

果個係另一家長,唔係排頭位果位仁兄

Jane1983(我估係)同我都係講緊呢位仁兄喎!

排頭位的李先生,清晨約7時半已到校,他指自己是長居於北京的香港人,從事文化產業工作,今年打算舉家搬回港,認為香港的教育好,喇沙小學在內地有名氣,希望兒子能「搏入」該校。

育有兩子的他,對兒子期望高,月花1萬元為他安排鋼琴、口才訓練及敲擊樂班等,他又透露曾與兒子暢遊歐洲十多國,現擬花2,000至3,000萬元於41校網置業。

Jane1983    發表於 15-9-22 14:54
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機?

究竟學十八般武藝及周遊列國同抽獎有乜關係呢?

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-9-22+13:42+果個

原帖由 奥脫福 於 15-09-22 發表
呢位爸爸究竟明唔明依家報緊乜野?打算置業,即係未買啦?甘即係不是41網,即係靠自行計分!斷估佢連宗教分都最多得20分,點中呀?

回覆:小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機?

請問我是圖中的4,5,8,是20分還是25分,謝解答

奥脫福 發表於 15-9-22 14:30
佢知唔知41區唔夠位, 會派左去黃大仙區??

回覆:cherryme 的帖子

我是圖中的4,5,8,請問是20還是25分

cherryme 發表於 15-9-22 15:16
請問我是圖中的4,5,8,是20分還是25分,謝解答
20咋, 父母舊生果10分同第一名仔女既5分係二揀一架咋

回覆 cattz288 的帖子

謝解答

引用:究竟學十八般武藝及周遊列國同抽獎有乜關係

原帖由 Soundervolt 於 15-09-22 發表
究竟學十八般武藝及周遊列國同抽獎有乜關係呢?
報紙佬係要咁寫來交差嘛,根本個報紙佬都唔知係無關係

回覆 B.BB 的帖子

咁講又啱喎,嗰位先生可能係成篇報導裏冇講過任何嘢。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-09-22+發

原帖由 B.BB 於 15-09-22 發表
報紙佬係要咁寫來交差嘛,根本個報紙佬都唔知係無關係

話時話都唔係好明點解報紙每年都去喇小做埋呢啲訪問,仲要一年報導幾次(自行>抽獎結果>叩門)寫埋啲千奇百怪嘅報導。其實可以去隔離女校採訪,起碼影張相個背景都靚好多啦!

引用:阿李生係咪排錯隊,+一個月可以用1萬培養個

原帖由 alyk 於 15-09-22 發表
阿李生係咪排錯隊, 一個月可以用1萬培養個仔係咪要去拔拔唔係沙沙
有不少名津生每月洗費係過萬嫁,(未計飯錢+車費),要補中英數常+幾樣興趣班,讀津校都可以洗得好精采

引用:Quote:原帖由+alyk+於+15-09-22+發表阿李生

原帖由 mcl203 於 15-09-22 發表
有不少名津生每月洗費係過萬嫁,(未計飯錢+車費),要補中英數常+幾樣興趣班,讀津校都可以洗得好精采 ...
呢啲額外使費跟讀乜野學校全冇關係,學校係唔會要求家長為子女報讀任何興趣班或補習,呢啲只係個人需要及決定。有人冇補習、只參加校內課外活動一樣成績標炳,可以有多姿多彩嘅校園生活。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-22+發表有不

呢啲額外使費跟讀乜野學校全冇關係,學校係唔會要求家長為子女報讀任何興趣班或補習,呢啲只係個人需要及決 ...
呢個當然,只係回應下D網友,讀津校一樣可以洗成皮野一個月

又咁講,部份學校興趣班都係要自己俾錢既,午餐未必係免費

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-09-22+發

原帖由 mcl203 於 15-09-22 發表
呢個當然,只係回應下D網友,讀津校一樣可以洗成皮野一個月

又咁講,部份學校興趣班都係要自己俾錢既,午 ...
好心就唔好亂咁嚇其他新手家長啦!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-22+發表呢個

好心就唔好亂咁嚇其他新手家長啦!

講真喎,眼見既事例,8成人補習+每人起碼3兩樣活動,入門級既價錢

當然豐儉由人,自己OK可以唔使理人

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-9-22+18:58

採訪通常都係喇沙、女拔,近年加埋北區學校,係咁咦影下啲新相,捉一兩個愛出風頭的某某問幾句,然後搵番舊年份新聞紙出來抄寫一番⋯⋯稿費袋袋平安,讀者繼續每年譁然⋯⋯

而家記者水平真係低,由港聞、到娛樂都好求其。有時我做讀者,都清楚過記者,真係簁氣

宜家D報紙仲邊有公信力!? 求其睇下個標題, 內文都費事睇......!

mcl203 發表於 15-9-22 19:17
有不少名津生每月洗費係過萬嫁,(未計飯錢+車費),要補中英數常+幾樣興趣班,讀津校都可以洗得好精采 ...
你誤會我的意思了, 既然用到咁多錢, 照計個小朋友都曉飛啦, 係咪要去考D直/私先? 起碼大家鬥本事.
津校; 自行又唔夠分, 派位又只講運氣, 話之我舊係 "义燒" 有運就派到, 曉飛都冇用.
‹ 上一主題|下一主題