用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網堅樂同秀明
go

48網堅樂同秀明 [複製鏈接]

請問有冇家長知道這2間小學边間老師有愛心D同包融呀?
我仔仔学習遲缓, 諗緊選边間適合這些小朋友, 謝謝!

0    0    0    0

回覆:48網堅樂同秀明

堅樂有融合教育,但今年都開始谷了秀明聽幼稚園同學家長話 都多功課,佢讀秀明

醒目開學勳章

兩間都唔會揀。我會睇升中派位。因我女早兩年升中好煩好煩,官小上到唔錯嘅官中。成績得就煩少好多。聽講官小老師幾有愛心,野唔太深。考慮下。其實功課間間數量唔差太遠,但深淺就有別。校長同主任有冇建議俾妳?讀邊間幼稚園呀?我姪女交咗表官小。
我女2001年1月8日QE出世  

引用:+本帖最後由+gloriap+於+15-9-24+00:01+編

原帖由 gloriap 於 15-09-23 發表

兩間都唔會揀。我會睇升中派位。因我女早兩年升中好煩好煩, ...
前年官秀有廿幾接近30人入官中,但只得2個入到官中精英班。

醒目開學勳章

回覆 hagupit 的帖子

入唔到精英班都係入到官中,起碼唔駛煩到發惡夢........
我女2001年1月8日QE出世  

秀明小學 功課係多既 ,老師有愛心, 個人認為男仔比較適合, 尤其細仔, 唔多主動, 唔多願温習哥啲, 每個CHAPTER完左會即時做小評, 變相小朋友點唔專心都會識, 感覺偏重中數常, 尤其數學, 功課量多但係每份功課都做4-5題, 每星期有剪報同閱讀報告, 閱讀風氣好
但出到公海就好難講,要同啲主谷傳統學校比成績當然比唔上
利申:阿仔讀左兩年,因校網轉校
間間學校有長短, 有啲地方值得欣賞既,尤其佢既活動教學, 係真正既活動教學,有啲係學校學左既小實驗, 番到屋企佢話番比我知,都覺得幾有趣(如有電心+編圏+铅筆+膠紙=不倒翁) 如果講愉快學習, 阿仔呢兩年係開心既
堅樂唔知
最好真係了解下多啲,睇下自已小朋友適合邊種教學模式
‹ 上一主題|下一主題