用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 物理HKU VS CU
go

物理HKU VS CU [複製鏈接]

小孩應屆DSE, 心議天文物理,早鎖定HKU因有天文讀。學校物理老師建議CU, 主因HKU較多本校產教授。CU較多訪問教授和較多外校聯繫,有利交換和再升學。小孩會是研究型,估計會再上研究院類。可否請高人賜教 謝謝!

1    0    0    0

回覆 passers 的帖子

多謝賜教. 而家睇佢造化喇.

回覆:eurohk 的帖子

先分清楚astronomy和astrophysics, HKU和CU沒有區別,因為港大天文學都是皮毛功夫,小弟也是畢業於此,最後讀大學考自我修行多於教授教導,因為很多教授好勁,但可能不太會教,因為他們有些表達能力都不好。good luck!

eurohk 發表於 16-3-21 15:31
回覆 simonwan 的帖子

個仔睇完笑我如果咁都唔知讀咩天體物理

很好啊!

不過,有D野真系讀落至知系唔系自己興趣及能力所在。

其實,中大港大無所謂,有心讀都可以讀上去,殊途同歸。

個仔睇完笑我如果咁都唔知讀咩天體物理

引用:回覆+eurohk+的帖子 我記得CU都有一科天文

原帖由 hagupit 於 16-03-19 發表
回覆 eurohk 的帖子

我記得CU都有一科天文學讀架, 不過我唔清楚同HKU學分比例上的分別. ...
聽個朋友仔講,港大比重多好多,而且專家亦多!

前一兩年在香港有一個國際天文物理學會議,出席者中大有兩個,科大、浸大各一,其他香港代表都是港大教授!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

多謝回覆, 我會copy您的回覆比佢睇

回覆 eurohk 的帖子

我記得CU都有一科天文學讀架, 不過我唔清楚同HKU學分比例上的分別.

要搞清楚你仔系中意觀星定真係天體物理學?觀星系天文學,天體物理學系另一回事(雖然有相關的地方)。要研究天體物理學,要有好強的物理及數學基礎。天體物理學的核心系愛因斯坦的廣義相對論,而廣義相對論的核心系尼曼幾何,基本上就系純數學。

講物理系,從幾十年前起,中大已經系香港首屈一指!三十多年前,中大已經有本科生在外國的著名物理學期刊發表論文,駁斥霍金某些理論。

有心入研究院,我建議你仔入中大,先打好物理及數學基礎,再看看自己的研究志趣是不是真係天體物理學。再者,全港唯一一個研究重力波的教授,都系中大啦!

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-3-12+12:46+今個

原帖由 eurohk 於 16-03-12 發表
小兒似乎意志以決, 目標HKU Faculty of Science, 直指Young Scientist Scheme, 見佢a1-3全部填寫science. ...
阿仔冇能力讀天體物理,是他的好同學!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-12 12:46
今個星期跟阿仔一個中學同學傾開,他當年三大物理系都收他。
小兒似乎意志以決, 目標HKU Faculty of Science, 直指Young Scientist Scheme, 見佢a1-3全部填寫science.好有可能做貴公子同學嘅師弟.
的確普通天文望遠鏡觀星只是業餘的興趣而已,絕不會是選校標準。佢心儀觀星地點係西伯利亞. 

回覆:物理HKU VS CU

今個星期跟阿仔一個中學同學傾開,他當年三大物理系都收他。

因為他熱愛天文物理,所以選港大。他説純物理,中大是另一個檔次,比港大科大勁!看看數的考試題目就知道。

講到研究觀星,他說他們得到大學證明他們是天文物理的學生,他們可以向NASA申請下載天體圖片及數據,作研究之用。

普通天文望遠鏡觀星只是業餘的興趣而已,不會是選校標準。

引用:Quote:原帖由+射雕英雄+於+16-03-10+發表香

原帖由 fion6406 於 16-03-12 發表
我唔識亦唔識人讀天文學,不過當我 layman嘅  common sense 吧,夜晚觀星可以搭車去合適地方,同朝早係邊度 ...
星星,日光白白亦可觀吧,

引用:香港大學係薄扶林,近市區;中文大學係馬料

原帖由 射雕英雄 於 16-03-10 發表
香港大學係薄扶林,近市區;中文大學係馬料水,近郊區
讀天文地理位置中大易觀星象,無咁強光害 ...
我唔識亦唔識人讀天文學,不過當我 layman嘅  common sense 吧,夜晚觀星可以搭車去合適地方,同朝早係邊度上堂有關係咩?太空館、科學館、天文台全部位處尖沙咀,佢地點辦觀星課程/活動呢?

香港大學係薄扶林,近市區;中文大學係馬料水,近郊區
讀天文地理位置中大易觀星象,無咁強光害

有得揀,揀hku la~

回覆:eurohk 的帖子

考好個dse道咩都有得擇 唔係都係空談喔

eurohk 發表於 15-9-23 22:36
佢無諗過UST, 會睇下推介嘅IRP內容,先謝過! 如果揀CU應該會報Theoretical Physics. 同佢講AnChan兄都認同 ...
玩理論物理要有好強的數學能力,M2有 5**都可能只係入場券。
可以睇下以下網站:

How to become a GOOD Theoretical Physicist

http://www.staff.science.uu.nl/~gadda001/goodtheorist/index.html

Bluegene 發表於 15-9-23 23:28
想讀天文物理? 識唔識郭新? HKU 理學院院長,IAU Commission F3 President.
小孩知道, 所以鎖定HKU. 但老師嘅建議亦有道理.

eurohk 發表於 15-9-23 09:50
小孩應屆DSE, 心議天文物理,早鎖定HKU因有天文讀。學校物理老師建議CU, 主因HKU較多本校產教授。CU較多訪 ...

A friend who was graduated from HKU, majored in Physics and is now teaching Physics in a "traditional elite school", just sent his boy into CU. His boy got 34 marks in DSE and is very interested in research. He shared the same comment as your child's teacher.

An old friend, met in our university days, graduated from CU Physics, entered Princeton for post-graduate studies. I recalled some of his classmates also got promising offers for further studies.

eurohk  Thanks and that sounds promsing !  發表於 15-9-24 22:49
‹ 上一主題|下一主題