用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀?
樓主: dionwong
go

大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀? [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-9-29 12:08
我都投SCGS一票...但中學部係摩星嶺....唔知點去
有巴士, 小巴都去到摩星嶺

兩間一間係英小,一間係普教中,剩係呢樣都有明顯個人取態,dse 方面兩間既成績唔係差好多,基本上係屬於同一level,但如果你係揀小學既話,其實呢兩間都唔係區內最top 既學校,好既學生部份都會去其它學校,直唔直屬其實分別亦唔大,睇番數字, st clare 雖然係直屬但係上st clare 既只有56%,真光雖然係聯繫但上tlms 既有62% ,純學術去計,如果揀小學,sspa 我自己會睇得重少少,響呢方面兩間既成績亦係差唔多,當然係會有差別,但邊間好啲,真係好睇人睇乜野

http://scps.edu.hk/system/tool/a ... &parent_id=1732

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmsh ... id=6&page_id=61

cpychung 發表於 15-9-29 12:59
兩間一間係英小,一間係普教中,剩係呢樣都有明顯個人取態,dse 方面兩間既成績唔係差好多,基本上係屬於同 ...
TLMSHK既女生派位好有趣, 一係B1, 一係B3或者海外升學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:cpychung+發表於+15-9-29+12:59+兩間

原帖由 hkpapa852 於 15-09-29 發表
TLMSHK既女生派位好有趣, 一係B1, 一係B3或者海外升學
是否代表在坑真Band2的中學都會收返晒,反而在SCGS,Band2的上唔返中學,唯有要派其他Band2....純粹猜測....請高人指教

引用:Quote:cpychung+發表於+15-9-29+12:59+兩間

tlms女生好似冇派band 3最接近係寶血同李潤田,但都應該係band2尾

cpychung 發表於 15-9-29 16:29
tlms女生好似冇派band 3最接近係寶血同李潤田,但都應該係band2尾
聖道迦南, 係東九既B3直資英中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-29+發表T

原帖由 fguy 於 15-09-29 發表
是否代表在坑真Band2的中學都會收返晒,反而在SCGS,Band2的上唔返中學,唯有要派其他Band2....純粹猜測... ...

直屬學校,如果有位,band 1band 2學生係一定要收返,除非個學生唔揀原校做第一選擇,st clare 小學係細校,中學一定夠位比佢小學,佢既情況我偏向解讀為派去band 2同band 3既都係中西區校網中band 3學生,因此學校可以唔收,當然亦可能佢將直屬既%降到好低,令到有啲band 2 亦收唔到,呢樣就要問st clare 小學讀既家長

引用:Quote:原帖由+fguy+於+15-09-29+發表是否代

原帖由 cpychung 於 15-09-29 發表
直屬學校,如果有位,band 1band 2學生係一定要收返,除非個學生唔揀原校做第一選擇,st clare 小學係細校 ...
記得有一個媽媽,囡囡 st Clare 中學唔收,但自己叩到其他 band 1 中學,佢話中學越來越 aggressive, 好多同學都唔收

引用:Quote:原帖由+cpychung+於+15-09-29+發表直

原帖由 DevilPig 於 15-09-29 發表
記得有一個媽媽,囡囡 st Clare 中學唔收,但自己叩到其他 band 1 中學,佢話中學越來越 aggressive, 好多 ...
記得好似有個post講教處要直屬學校係16-17年要有8x% 學位比小學

回覆:大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀?

真光校舍好好多

DevilPig 發表於 15-9-29 19:09
記得有一個媽媽,囡囡 st Clare 中學唔收,但自己叩到其他 band 1 中學,佢話中學越來越 aggressive, 好多 ...
只要係Banding內又有位....係不可能不收....操行差都不能拒絕 ~~~

cpychung 發表於 15-9-29 16:36
直屬學校,如果有位,band 1band 2學生係一定要收返,除非個學生唔揀原校做第一選擇,st clare 小學係細校 ...
其實唔係Band2還Band2派? Band3還Band3派的嗎?  我以為Band2選Band3係可以, 但Band3選較高Banding係派不到的......
另外想知SC中學谷唔谷? Band2同學會否因此情願選派外面的Band2......

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-9-29+10:46+

好認同,其實兩間都好。

fguy 發表於 15-9-29 20:47
其實唔係Band2還Band2派? Band3還Band3派的嗎?  我以為Band2選Band3係可以, 但Band3選較高Banding係派不到 ...
學校冇band, 係學生分band 去派,先派band 1 再band 2 然後band 3, 如果你band 3 揀左間學校係 所有band2 學生派完都仲有位既話,咁你係有機會同其它band 3 揀呢間學校既去爭....
好多人話真光聖嘉勒係band 1b,1b 其實係指雖然band 1 係佔大多數,但學校有收部份band 2既學生,呢樣其實同dse 既成績冇直接關係(當然收得多band 1 要響dse 攞高分數既機會一定高啲),同樣地band 2b 亦係代表有band 3 學生派到上去...本身學生係冇分1a 1b 1c,所以你只要好確定你係band 1 ,即使你係band 1 最後嗰個,你上所謂band 1a既學校既機會應該係同band 1 頭既人係一樣...

引用:Quote:cpychung+發表於+15-9-29+16:29+tlms

聖道迦南, 係東九既B3直資英中
你睇漏左下面那行其他女生獲派學校,果幾間應該係派得最差的學校,同sc派最差果幾間差唔多,都係寶血、何東這類,只係甘啱有間band 3英中係英中個表到先會令你有tlms一係派band1一係派band 3的誤會

回覆:大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀

中學派立太複雜我唔係好明,不過我女舊年同時有tl同sc兩間kg的offer, 我就揀左tl, 我女同學就揀sc, 所以兩間真係各有各好。我揀tl係因為比較過兩校往年升小及dse成績都係tl略勝sc一籌,因為sc往年唔係年年有學生入到dgs同spcc這類最top的中學,但tl年年都有幾個入到,而dse方面亦係tlhk入三大人數多啲。不過睇返13-15年sc升中個chart成績亦好好,dsc就比較唔到,因為上sc個網睇唔到成績

回覆 dionwong 的帖子

除了宗教和學術成績,還有好多因素,例如教學理念,男女校 vs 女校,地點,等等。個人較喜歡真光,因為相對較著重全人發展,好似冇咁谷 (有錯請更正)。雖然真光比較保守,但我喜歡學校著重抗逆能力,普遍我認識的真光女仔都比較堅強。其實真是要看個人對學校的觀感。

醒目開學勳章

cpychung 發表於 15-9-29 12:59
兩間一間係英小,一間係普教中,剩係呢樣都有明顯個人取態,dse 方面兩間既成績唔係差好多,基本上係屬於同 ...
如睇升中, 好似坑真稍勝,
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D1

醒目開學勳章

dandandan 發表於 15-9-29 17:56
5科22分, 其實係咪22分以上基本上都入到學位課程, 咁有近47.8%又唔錯喎!
但佢話有90.4%Jupas入大學又代表咩呢, 係咪其他個42%人係非學位課程呢?
‹ 上一主題|下一主題