用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際音小
樓主: basketboy
go

國際音小 [複製鏈接]

我小朋友今年讀小一. 或者分享一下現學校情況作為大家參考

* 課程不淺不深, 是英文數, 上學初期會輔以廣東話. 中文是用普通話,
  上學期會輔以廣束話.
* 另有英文, 聖經, 音樂, 生命教育, 普通話, 體育,活動(興趣班) 及團契
* 另有一堂學樂器
* 宗教氣氛比較濃一點, 每天有詩歌敬拜, 背金句.
* 鼓勵朗讀, 閱讀, 沒有強迫
* 有導修堂, 每天有4-5樣功課, 大部份在學校完成, 只有少量在家
   中用太約半小時完成.  評詁, 考試都有, 但適中
* 亦重人格培養, 老師有愛心

音小是一間低調學校, 在綱上很小找到有關這間學校資料.  去年, 第一次面試取錄, 心情開心, 但又疑域(因見綱上不同批論), 到現在是喜悅感恩.  小女很喜愛返學, 而每天亦多了親子時間, 可以一起玩, 閱讀.......

所以, 要求一些課程較深或比較Hea一點, 這間學校未必是你所要的.

沒有一間最好學校, 找一間適合孩子和自已理念最重要 !

回覆:國際音小

多謝你分享,我都是首輪收的學生

回覆 HHS 的帖子

我知音小學費是包一種樂器的樂習! 請問是否在校內1對1授課? 時數及節數有多少呢? Thanks a lot !

回覆 booklice 的帖子

不用客氣, 希望你小朋友找到合適學校

回覆 oho1 的帖子

學費已包括一種樂器學習除了豎琴, 需另加HK$200/per month
一星期一堂, 時間大約一小時.  小女係一對一教.
但其他多人學的樂器如小提琴, 小女好像見過一對二 (這我也不確定).

Thx a lots !

希望最後能加入此校!

HHS 發表於 15-10-19 16:54
回覆 booklice 的帖子

不用客氣, 希望你小朋友找到合適學校

可否分享你為何對這條12年的路...有信心呢?

本人唯一擔心就是學術水平, 尤其是中學部的學術水平!  正掙扎及考慮"傳統文法為主的學校"和音小的決擇!

音中今年DSE成績不錯呀,小女有幸收到offer,我掙扎的是不便宜的學費,和不呈分直升音中呢2點。

oho1  agree X 2 !  發表於 15-10-20 14:51

引用:回覆+oho1+的帖子 學費已包括一種樂器學習

原帖由 HHS 於 15-10-19 發表
回覆 oho1 的帖子

學費已包括一種樂器學習除了豎琴, 需另加HK$200/per month
咁計埋學費唔算貴。

回覆:HHS 的帖子

想問問是否一定要學樂器,有什麼choice?

TKO_NANA 發表於 15-10-20 04:20
音中今年DSE成績不錯呀,小女有幸收到offer,我掙扎的是不便宜的學費,和不呈分直升音中呢2點。 ...
實際入大學率(八大)真係無數據~

oho1 發表於 15-10-19 17:42
可否分享你為何對這條12年的路...有信心呢?

本人唯一擔心就是學術水平, 尤其是中學部的學術水平!  正掙 ...
唔係話音小學術水平低. 不過如果你係concern呢樣嘢嘅話, 傳統D嘅小學應該比較適合你

同意。我揀音小,唔係因為覺得學術唔重要,係因為有好多其他野比學術更重要,加上,入到八大,都唔代表有美好的前途。

麥子媽媽    發表於 15-10-30 14:05
oho1    發表於 15-10-20 14:53

引用:Quote:oho1+發表於+15-10-19+17:42+可否分

原帖由 ok3 於 15-10-20 發表
唔係話音小學術水平低. 不過如果你係concern呢樣嘢嘅話, 傳統D嘅小學應該比較適合你
...

deleted

charlottechy 發表於 15-10-20 13:25
同意。我揀音小,唔係因為覺得學術唔重要,係因為有好多其他野比學術更重要,加上,入到八大,都唔代表有美 ...

"唔係因為覺得學術唔重要,係因為有好多其他野比學術更重要" ......好句!

‹ 上一主題|下一主題