用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效反映對半日制小學的渴求?
樓主: LuckyFish
go

如何有效反映對半日制小學的渴求? [複製鏈接]

回覆 LuckyFish 的帖子

我支持全日,但唔反對半日…
我建議返全日的可以下午時間劃作體藝或興趣班訓練,學術拔尖補底,功課輔導等……

我都反對小學全日上學
好似亞仔學校咁, 日日都沒有功課堂,
下午時間用埋來上課, 只是星期五有2堂活動堂咋........
平時6-8樣功課, 星期五十幾樣功課,
根本返全日是折磨, 上多D堂就多D功課,
都唔知邊鬼個官員諗出來,
應該叫他們的仔女在港讀書感受一下啦

天瑜 發表於 15-10-10 10:51

不了解運作,怎樣監察?
結果出了!滿意嗎?

我同意校董應該了解學校運作,但不同意熟悉學校運作乃參選校董的必要條件。

希望我們的理念並無衝突。

我當然滿意結果了!妳呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

在職父母真係好需要全日, 否則課餘時間都係處於
1)去補習社<--又係做做做
2)在家由工人或長輩照顧<--可能玩足下午, 但晚上還是要做
3) 一堆興趣班<--仲慘

其實真係要睇學校下午時段做咩, 我囝學校下午2日課外活動, 3日係主課導修, 會完成部份功課, 所以回家2小時內可完成功課及溫習, 期間還有時間玩, 10點前瞓覺

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-10-12+16:04+編

簽名被屏蔽

支持全日是為家長好,但半日卻是為小孩好,相信無乜小孩like全日

回覆:如何有效反映對半日制小學的渴求

我仔放學返來都做功課做到食飯時間,仲未計網上功課,攪掂得嚟又已經要沖涼瞓覺!佢其實好想玩,今晚因為做得耐,無得玩,見佢好唔開心.....我內心都感到佢好慘(以前小學邊係咁,一定有時間玩+做好功課).....而家一個7歲小朋友,一天內嘅流程就係返學、放學做功課、練琴/其他、溫默書、食飯沖涼瞓覺,第二天又繼續,直到星期五。
大人放左工都還可以慢慢食餐飯,行下街,打下機,上下網.......小朋友有時連食餐飯都要快脆d完成,因仲有下一樣事情等緊佢做

我喜歡全日, 不過下午絕不可教書.  只可做功課/活動/興趣班. 仲有, 最好每個月有1,2天OUTING仲正.  額外比錢FOR興趣班/OUTING我都十分願意.

小三我地已多好多功課, 最大原因是功課被老師攞-
左來教書。另外最慘一d課本上的功課返左屋企做, 又多了資料收集的功課。

我女今年已不夠胆拖功課, 功課大部都可以晚飯前完成。公園由45 mins cut 到15 mins, reading time 是少左好多。如果要温習, 就分分鐘自由時間都無。假日温習都無乜可能, d時間今年是不夠用。

阿女某些課目已主動備課, 未教已做左先, 我見到佢都惨。

引用:在職父母真係好需要全日,+否則課餘時間都係

原帖由 yankaka 於 15-10-12 發表
在職父母真係好需要全日, 否則課餘時間都係處於
1)去補習社
係邊間?是否私校?直資?

小一小二我唔看佢手冊, 返而小三要睇佢手冊, 衰到佢放學立即望佢手冊。以前放學一定問佢小息同乜人玩, 現在一開口是問佢今日多唔多功課。

我女已讀少人一科, 英文串字佢强項, 不過都唔夠時間用。其實小三有無咁多野教, 某d畫畫功課是否不必要。

Olympian  畫畫和填色最花時間﹗  發表於 15-10-13 09:42

引用:支持全日是為家長好,但半日卻是為小孩好,

原帖由 101315 於 15-10-12 發表
支持全日是為家長好,但半日卻是為小孩好,相信無乜小孩like全日
喜歡返全日的是家長,相信孩子喜歡返半日多,以前年代中學先返全日,中學生都覺倦啦!試想大人放工了,要立刻回家,因為要帶一堆文件回家做,預算自己2個鐘頭內完成,2小時喎!有時可能要3至4小時。返朝9晚5,4時半至5點回家,再做文件嘢,仲要沖涼食飯,還有幾多私人休息時間呢?日日如是喎!咁大人鍾唔鍾意這份工呢?這份工剛入職,一定要做6年,大人的感受如何呢?

天瑜 發表於 15-10-12 17:11

我滿意。(我和先生也有投票)

兩星期後繼續支持!

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+15-10-12+17:11+我滿意

簽名被屏蔽

我是支持小學全日制的,以我仔小學為例,一般下午只上兩節課,當中更有較輕量
的課堂如電腦、VA、宗教等;而星期五更有興趣活動,呢個安排我絕對讚同。

wan_sosin 發表於 15-10-9 00:56
有個別特別快手學生,亦有特別慢學生!但如果返半日,快的可以多好多時間玩/做自己嘢,慢的也不致於做功課做到 ...
講得有道理, 起碼有自由選擇權, 而家教育係令小朋友失去玩樂/輕鬆時間

可以全日制, 但下午一定唔可以用來教書。太忙攪到就算我女有時間, 佢都不願同我講多句。

catcatma 發表於 15-10-13 07:11
係邊間?是否私校?直資?
只是普通資助小學

引用:可以全日制,+但下午一定唔可以用來教書。太

原帖由 scyauchris 於 15-10-13 發表
可以全日制, 但下午一定唔可以用來教書。太忙攪到就算我女有時間, 佢都不願同我講多句。 ...
我支持輕鬆、功課量適中、下年有課外活動&功課堂的全日制,但唔支持功課超多的全日制,其實如政府立法規管小學的功課量,間間小學功課量相約都幾好呀!等同學卷幼稚園K2先可寫字,係教局按幼兒小肌肉、手眼協調能力而定嘅適切安排,就全部學券幼園都一定要做,如你比幼園自主K1就要寫啦!私幼管唔到K1就寫字啦!咁而家讀緊功課量適中的小學家長,支持超多功課的全日制嗎?有時可以話,你唔想咁多功課就轉校啦!但點解唔係政府推行良好的教育政策呢?政府有責任的,教育局有責任的,按孩子的發展需要安排合適的課程是合理的期望。如果香港像德國,全國的小學是政府的、課程安排間間一樣,讀那間都是分別不大的,就好了

引用:+本帖最後由+bbforever+於+15-10-10+20:37+

‹ 上一主題|下一主題