用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 面試後感
樓主: kyleebc
go

DBS 面試後感   [複製鏈接]

引用:Quote:丘師奶+發表於+15-10-13+14:48+我自

原帖由 mingmelody 於 15-10-13 發表
如果出年家長們個個好似你咁,去要自己個小朋友走去背乘數表第一個真係要多得你
...
咁依d係個人選擇啦!我仔識背乘數表唔通預知面試會考? 諗都無諗過!

回覆:丘師奶 的帖子

支持。多方面學習才最重要,我相信小朋友對數學有興趣才隨意數乘數表,無人會預知考試內容的。

引用:Quote:原帖由+mingmelody+於+15-10-13+發表

原帖由 丘師奶 於 15-10-13 發表
咁依d係個人選擇啦!我仔識背乘數表唔通預知面試會考? 諗都無諗過!
諗都唔諗就太過份,大b加名幼加乘數表都識簡單超班!!100%DB生啦,可以做定校服👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻😊

Snoopyboy 發表於 15-10-13 12:07
超同意

引用:Quote:原帖由+mingmelody+於+15-10-13+發表

諗都唔諗就太過份,大b加名幼加乘數表都識簡單超班!!100%DB生啦,可以做定校服👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻😊

ylmanhk 發表於 15-10-13 21:48
諗都唔諗就太過份,大b加名幼加乘數表都識簡單超班!!100%DB生啦,可以做定校服👏🏻㈇ ...

我朋友囝囝係其中一個有考乘數表同默20個中文字的仔,起初我吾信,但依家聽到都有人考左,就相信真系有考了。

引用:我朋友囝囝係其中一個有考乘數表同默20個中

原帖由 MAJJ 於 15-10-13 發表
我朋友囝囝係其中一個有考乘數表同默20個中文字的仔,起初我吾信,但依家聽到都有人考左,就相信真系有考了 ...
我朋友考德文同「消費貧乏福利分析」我都唔信⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯而家我都唔信😅😁

ylmanhk 發表於 15-10-13 21:48
諗都唔諗就太過份,大b加名幼加乘數表都識簡單超班!!100%DB生啦,可以做定校服👏🏻㈇ ...

唔知你有心定無意,你講野都幾有骨 (不過從你過往既留言,應該都係有心寸人多).

利申: 我唔識丘師奶, 其實佢可以好似以前讀書時身邊總有一兩個高材生咁周圍同人講: “aiya,我呀仔出黎話咩都唔識, 咩都唔記得, 都唔信點解dbs會叫佢”.

大家都係係網上分享下, 覺得有用咪記低,無用咪skip, 唔洗下下寸人. 而且, 依家dbs考乘數表既用意, 究意o係想知道小朋友識唔識, 定係想考小朋友面對唔識/ 從來未見過既野時既反應, 定係考佢地急才, 創意, 通通都冇人知, 點解會講到做定校服? 更加無理由怪人分享左出來話多得佢唔少?!

之前睇90後老師分享怪獸家長我以為好誇張, 原來係我見識少, 從這個post真係見到好多奇人奇事.

好似突然多咗D(頗)新嘅會員嘅?

irene_the_pooh 發表於 15-10-13 22:50
好似突然多咗D(頗)新嘅會員嘅?

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-10-13+21:48+諗都

原帖由 greenmanman 於 15-10-13 發表
唔知你有心定無意,你講野都幾有骨 (不過從你過往既留言,應該都係有心寸人多). 利申: 我唔識丘師奶 ...
我其實都r晒頭,我自問係善意分享,我覺得就正如我今年search人哋舊年嘅分享一樣,我覺得好有用,未必年年一樣,但都有個心理準確,純粹只想咁樣,我絕無其他意思。

Hillkymama  完全感覺到你的善意,有些留言可以不理。  發表於 15-10-13 23:47

引用:+本帖最後由+irene_the_pooh+於+15-10-13+2

原帖由 irene_the_pooh 於 15-10-13 發表

好似突然多咗D(頗)新嘅會員嘅? ...

ylmanhk 發表於 15-10-13 22:18
我朋友考德文同「消費貧乏福利分析」我都唔信⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯而家我都唔信ԅ ...

引用:Quote:原帖由+greenmanman+於+15-10-13+發

我其實都r晒頭,我自問係善意分享,我覺得就正如我今年search人哋舊年嘅分享一樣,我覺得好有用,未必年年 ...
你會漸漸發現都係少講為妙,費事無端端比人入

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-10-13+21:48+諗都

唔知你有心定無意,你講野都幾有骨 (不過從你過往既留言,應該都係有心寸人多). 利申: 我唔識丘師奶 ...
可唔可以交個朋友? 我覺得你講得幾好

frogbobo 發表於 15-10-13 23:39
可唔可以交個朋友? 我覺得你講得幾好
你好! 其實我好少上EK,以前真係冇ACCOUNT,因為我他下年考小一所以開始留意下, 我真係因為睇唔過眼先專登開ACCOUNT回應, 所以咪成為人地口中既"新會員"囉. 不過我都係依家先知原來新會員講野會被視作冇CREDIBILITY既.

只係覺得如果因為怕人口舌而令人怕左分享, 絕非後人之福.

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-13+23:39+可

你好! 其實我好少上EK,以前真係冇ACCOUNT,因為我他下年考小一所以開始留意下, 我真係因為睇唔過眼先專登開A ...
原來下年考小一,若有需要可pm我,因我都有朋友下年或後年考小一,所以全部阿仔考過嘅我都有Mark低。^_^

其實英華都有問類似題目,例如一個籃有5個蘋果,3個籃有多少個蘋果?這不就是5的乘數表嗎?當然你可以看成是5+5+5。但如果問9x8是多少,就真的很匪夷所思。

Now I recap in Chinese "資料由一大批不太可靠嘅證人提供 !"
由於疑點利益歸於被告, 有關乘數表同寫中文字, 則信者有不信者無.

其實知道好多私幼都教緊乘數表, 當歌仔唱, 但背後嘅數學理念更為重要.
‹ 上一主題|下一主題