用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分
樓主: elbar
go

優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分 [複製鏈接]

SPCC 同 DGS 的身形咁好,唔介意公開哂比人睇。身形無咁好既,遮住啲拜拜肉都可以掛。

王家爸爸  有趣  發表於 15-10-14 19:24

cow 發表於 15-10-14 17:33
SPCC 同 DGS 的身形咁好,唔介意公開哂比人睇。身形無咁好既,遮住啲拜拜肉都可以掛。 ...
其實可以收收埋埋唔公開, 不過唔好著住件比堅尼又要加個大腰封咁古怪囉

王家爸爸    發表於 15-10-14 19:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好是1B又高調咗,整體提高透明度較合理。
如果要知就焗住要去聽入學講座才知道真正成績!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

優才係直資,冇人報就死梗,但一般在報紙看到這些專訪,我都係當「廣告」處理。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 以往都冇乜公佈,

原帖由 ANChan59 於 15-10-14 發表

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好 ...
我老公是舊生, 他說不嬲母校都不是成績特別叻, 狀元又不是特別多, 但IB太高調, 令人期望高

poonseelai 發表於 15-10-14 20:30
我老公是舊生, 他說不嬲母校都不是成績特別叻, 狀元又不是特別多, 但IB太高調, 令人期望高
  ...
一直是外人自己想當然,美麗的誤會!

Jackieson    發表於 15-10-16 11:11
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-10-14 18:41

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好 ...
其實如果唔係見過佢份簡介會上既畢業生去向統計, 我都唔覺得呢間學校咁鍾意玩語言藝術囉!

ANChan59  我講緊另一間直資。  發表於 15-10-15 10:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-10-14+18:41+回

原帖由 hkpapa852 於 15-10-15 發表
其實如果唔係見過佢份簡介會上既畢業生去向統計, 我都唔覺得呢間學校咁鍾意玩語言藝術囉!
...
You mean GT?

hkpapa852  yes  發表於 15-10-15 10:33

ANChan59 發表於 15-10-15 10:32
You mean GT?
ANChan59 我講緊另一間直資。

哈哈.... 我地cross-over到亂晒添.....

引用:用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,

原帖由 fatman69 於 15-10-14 發表
用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,大家應用真道、培僑、滙基等和優才比較。在此亦希望優才的成績要 ...
甘如果優才,福建,匯基比較,邊間好些呢?

elbar  優才,港同,匯基 高一些。  發表於 15-10-15 14:38

回覆:ANChan59 的帖子

好似無人去港大,最真的嗎?'

fatman69 發表於 15-10-14 20:13
優才係直資,冇人報就死梗,但一般在報紙看到這些專訪,我都係當「廣告」處理。
  ...

回覆:www 的帖子

想請教浸大王錦輝中學如何?

引用:又係時間研究下咩叫"語言偽術":在文憑試中

原帖由 hkpapa852 於 15-10-13 發表
又係時間研究下咩叫"語言偽術":

在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生 ...
你好,我想問下其實優才係band幾學校呢?入三大大學率係幾多?

另如跟匯基比較,邊間好些?

請問你們的子女有否補習?

kc1016 發表於 15-12-4 22:01
你好,我想問下其實優才係band幾學校呢?入三大大學率係幾多?

撇除語言偽術, 以優才既3322率同達4級或以上既平均比率去計, 優才應可達B1B水平; 至於3大率, 優才無正式公佈過.

匯基亦算係B1B水平既中學, 今屆3大率差D, 得~15% (上屆有~27%)

引用:Quote:JustAParent+發表於+15-10-13+10:24+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-13 發表
將含糊既說話解釋清楚俾大家聽, 我唔認為有問題.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-13+發表

原帖由 kc1016 於 15-12-04 發表

我也想知

引用:譚+校+長+指+學+校+只+是+幫+學+生+找+到+

原帖由 elbar 於 15-10-12 發表
譚 校 長 指 學 校 只 是 幫 學 生 找 到 目 標 , 並 提 供 愉 快 的 學 習 環 境 , 考 試 成 績 始 終  ...
想問下優才除了學費外,有無其他費用要收,如課外活動,冷氣費等?

‹ 上一主題|下一主題