用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港學生功課壓力是否太大
樓主: ylmanhk
go

香港學生功課壓力是否太大 [複製鏈接]

我專登揀少功課,唔操TSA, 無硬性要求一體一藝既學校。

我仔好輕鬆成績都唔錯。

引用:Quote:hotpot_lover+發表於+15-10-13+11:13

如果間學校是自己揀, 無得怨, 況且每個小朋友應付能力唔同, 最怕成日投訴學校無人性, 又死要面攪住名校名唔想放棄, 所謂食得咸魚抵得渴 , 但派既就真無奈!

回覆:香港學生功課壓力是否太大

高官實知而家係咩境況,真係無得攪?佢地有迫切要去攪嗎?敢講佢地d仔女都係我地有份夾錢俾佢地讀書(津貼),佢駛理你感受?仲要佢地份工又唔需要問責,指意佢地?

小三,沒有問題,是家長本身要比較、還要要不理性地爭先,才攪到沒有時間。

jlbb1 發表於 15-10-16 17:10
有時覺得巧得意,未入時,個個一窩蜂揀神校, 又抽又叩. 好喇, 有幸入到,又話功課多到叫救命, 又話晚晚冇得訓, ...
Agree

引用:小學生的時間表,+好多時都係家長按排出來的

原帖由 chanwendy 於 15-10-13 發表
小學生的時間表, 好多時都係家長按排出來的, 已經返全日, 放學返到屋企開始做得功課, 快極都4點啦.  如果仲 ...
你小朋友間學校少功課啫, 天水圍二線邨校都可以每天十多樣功課架。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

同埋學校一轉校長就會唔同晒, 入學時好輕鬆, 可能一轉校長就變多功課, 相反都係。  其實係唔係只有天水圍區小學先至會常轉校長呢? 這幾年都聽到這間轉左校長, 那間轉左校長。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:同埋學校一轉校長就會唔同晒,+入學時好輕

原帖由 moondream3003 於 15-10-25 發表
同埋學校一轉校長就會唔同晒, 入學時好輕鬆, 可能一轉校長就變多功課, 相反都係。  其實係唔係只有天水 ...
係囉…入學前明明查好曬係區內較小功課,點知突然轉咗進取嘅校長,功課量比以前多double,就算平日唔學嘢,都做功課做到死死下。我都好想入屋企樓下出名嘅happy school,可惜又唔夠人爭入唔到,轉校都唔係話叩就叩到咖…

考 試 前 都 做 到 差 不多12 點, 點 讀 書

引用:我專登揀少功課,唔操TSA,+無硬性要求一體

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-10-16 發表
我專登揀少功課,唔操TSA, 無硬性要求一體一藝既學校。

我仔好輕鬆成績都唔錯。 ...
Smart move.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+fc926+於+15-10-16+發表我小

原帖由 IloveJJ 於 15-10-16 發表
同你一樣,平日只做功課,不溫習,不參加課外活動,雖然學校日日8樣功課,但我仔晚晚有兩個鐘free time

...
我仔就選擇平日温習,星期六課外活動, 星期日全日free time.
其實,留free time比小朋友真係好緊要

(1)冇錯,有時一轉校長,即使百年老校都會面目全非。
(2)吾係你揀邊間就入邊間,尤其是果D活動教學的少功課學校更受歡迎。
(3)就當你冇要求,求其讀屋企樓下D二線津貼村校,sorry,你都會中招,好多津校都好摧谷。

醒目開學勳章

ylmanhk 發表於 15-10-12 20:13
網上轉載
題外話,乜而家仲有返8個鐘又返到屋企唔使做嘢嘅工?

引用:(1)冇錯,有時一轉校長,即使百年老校都會

原帖由 dontaskme 於 15-10-26 發表
(1)冇錯,有時一轉校長,即使百年老校都會面目全非。
(2)吾係你揀邊間就入邊間,尤其是果D活動教學的少功課 ...
無錯!我樓下有間原本不太受歡迎的二線津小,轉咗校長後,英文課程革新之外,連數常都改為英文教!當初揀佢嘅家長點會諗得到。

我明白有D小朋友叻D,可以一兩個鐘做完功課,仲有free time 睇書睇電視。但今天香港功課奴這問題,正在被熱議,似乎應不是少數家長自作自受的後果。這是否我們作為家長的應為了我們下一代發聲的時候?功課真的是學習有效功具?TSA有存在必要?定還是我的小朋友有能力應付,就代表其他沒能力的應被淘汰,制度沒有問題?

bobbob 發表於 15-10-26 12:24
題外話,乜而家仲有返8個鐘又返到屋企唔使做嘢嘅工?
基層文職公務員,但不是5天工作那些!5天工作那些要每天做多幾十分鐘,咁算唔算?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 15-10-26 16:13
基層文職公務員,但不是5天工作那些!5天工作那些要每天做多幾十分鐘,咁算唔算? ...
公務員可能得啦,不過甚少識人可以準時放工,返屋企又唔駛做公司嘢。
‹ 上一主題|下一主題