用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求賜教:林護 Vs油真
樓主: 東南西北
go

真心求賜教:林護 Vs油真   [複製鏈接]

如果係BAND 1頭學生,又唔駛咁快諗銘賢住
自行一、二考林護 + 油真都可以
一係考慮下葵青區 安柱

王家爸爸    發表於 15-10-18 11:18
YDLFATHER  安柱係1B,交通唔便  發表於 15-10-18 10:00

東南西北 發表於 15-10-15 14:25
佢就係有這份堅持和執著,好聽d係有原則,唔好聽係食古不化。 佢覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,銘賢係無上 ...

我驚將來你囡要嫁天主教男友你老公都反對。

我自己是天主教徒。

上智肯收我大公主我直頭會lur飯應。

樓上講得啱。

除非你女抗拒天主教學校,否則應該認真考慮上智。

女兒大了,可商量,畢竟學校係佢讀。

王家爸爸    發表於 15-10-18 11:18

樓主女係BAND 1A, 家住美孚, 可考慮自行荃官, 荃官都係BAND 1A校.(,荃官女仔都好叻)

家住美孚,林護確是不錯的選擇,交通方便,路程又非常近,而且林護的文憑試(DSE)成績又好,入大學率又高!

YDLFATHER  噢, 睇錯, 樓主只選自行2  發表於 15-10-18 10:07
YDLFATHER  樓主自行一已選林護  發表於 15-10-18 10:02

朋友女兒讀基督教二缐小學,報自行時校長話可推薦2個入英華,朋友lur飯應,自行時和另外推薦那位都收了,她女兒考頭三,沒有課外活動。現在中二,成績中上,讀得幾輕鬆。

我兒讀天主教一缐小學,有數位考頭三頭十兼有很多課外活動的同學自行報英華,全部失敗。

英華自行得好少位,仲可能有些暗盤優先給同教會小學,所以唔易入呢。

引用:朋友女兒讀基督教二缐小學,報自行時校長話

原帖由 gwan 於 15-10-18 發表
朋友女兒讀基督教二缐小學,報自行時校長話可推薦2個入英華,朋友lur飯應,自行時和另外推薦那位都收了,她 ...
眾人皆醉

gwan 發表於 15-10-18 10:52
朋友女兒讀基督教二缐小學,報自行時校長話可推薦2個入英華,朋友lur飯應,自行時和另外推薦那位都收了,她 ...
又咁講禾,天主教小學報天主教中學又好似著數d禾,華仁自行時教友都有d分加吖…

引用:如果係BAND+1頭學生,又唔駛咁快諗銘賢住自

原帖由 lopoto 於 15-10-17 發表
一係考慮下葵青區 安柱 ...
其實銘賢係上世紀8,90年代係深水埗都頗具名氣,是否近年因為低調而少人認識

lopoto 發表於 15-10-17 23:13
一係考慮下葵青區 安柱 ...
安柱唔及荃官, 林護, 地點唔方便. 有朋友仔本來讀安柱, 今年都轉左去荃官.

引用:+本帖最後由+caitlyncky+於+15-10-18+17:03

原帖由 caitlyncky 於 15-10-18 發表

安柱學業成績的確不及林護荃官,但校風出名純樸,校內宗 ...
安柱的地點的確令好多人對此學校打了個折扣。

必必 發表於 15-10-18 15:41
安柱唔及荃官, 林護, 地點唔方便. 有朋友仔本來讀安柱, 今年都轉左去荃官.
荃官有插班? 中幾?

東南西北 發表於 15-10-16 21:47
如果雙仁會跳船去荃官,咁雙官又會唔會跳船去林護呢? 我唔太熟荃葵區,所以會八下。

...
好少, 近年荃官只在12-14個年有2個入林護,
荃灣其他小學都是每年有1-2個入林護 !

hello 大家好,

我都係打算幫囝囝喺自行揀林護, 而另一間就考慮緊........

回覆:YDLFATHER 的帖子

中三

回覆 必必 的帖子

插入F3的精英班,今年只有一個,想知他在安柱也應該讀得好好吧

必必  yes. 全級首名.  發表於 15-10-21 09:09

引用:Quote:必必+發表於+15-10-18+15:41+安柱唔

原帖由 YDLFATHER 於 15-10-19 發表
荃官有插班? 中幾?
林護都有插班,上年有個中三九華學生插班入林護。

睇了這個主題感覺同我個女的處境一樣.
佢一向成績都好好, 全級都頭5名, 沒什麼特異功能, 是資優兒, 學校又是在深水埗區.
我也是想佢面試油真同英華, 但又好怕兩間都咁勁, 咁多人爭,
都唔知好唔好唔選英華,選上智.
但上智又唔係我最想的, 只是做保險. 因佢間小學通常叻的女仔上智都收.
老師話選自行一定要係你最想入的, 若入到時你是會是很開心的那兩間.
所以若改選上智我會有點猶疑是否做對呢?
真係好難選.
至於林護, 又是我想試的, 有猶疑是因為這間學校好似從未收過阿女間小學的學生.
我只知道兩三年前, 阿女有個師姊自行林護和英華,結果是英華收.
所以給我的感覺是林護好難入.

至於王家爸爸所提的SSGC, 我都好有興趣知多些收生要求.
這間是我朋友極力推介的. 希望王家爸爸也多分享這校的收生情況.
還有: 若住美孚, 搭地鐵後還要坐什麼交通工具才到呢?

elbar  為何不可   發表於 15-10-23 16:45

引用:Quote:原帖由+YDLFATHER+於+15-10-19+發表

原帖由 MrsWong 於 15-10-22 發表
林護都有插班,上年有個中三九華學生插班入林護。
今年插林護中二的是循中、陳兆民!

DYPT 發表於 15-10-23 11:19
睇了這個主題感覺同我個女的處境一樣.
佢一向成績都好好, 全級都頭5名, 沒什麼特異功能, 是資優兒, 學校又 ...
自行1 ywgs 2 油真   
始終SSGC 遠d,去到中環仲要轉巴士,冇謂6年咁辛苦

上智唔係咁like,抽獎乙1才選都未遲
‹ 上一主題|下一主題