用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護
樓主: cway
go

自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護 [複製鏈接]

cway 發表於 15-10-16 13:26
自行揀兩間, 想請教大家議見.

男仔, 吾係神級小學, 但都算熱門小學. 成績全級3甲之內.
林護,荃官係1A 學校, 點解第二志願要1C? 雖然轉左校長係好D, 但不可能咁快轉哂過往作風, 大把舊老師仲係度, 不如你CHECK佢入大學率先啦! 你囝囝全級第3, 真係可以再選D好, 葵青可考慮安柱, 善德

kcm 發表於 15-10-19 13:40
林護,荃官係1A 學校, 點解第二志願要1C? 雖然轉左校長係好D, 但不可能咁快轉哂過往作風, 大把舊老師仲係度, ...

我吾知咁諗岩吾岩, 求各位有經驗既指教一下.

1. 考慮林護, 因為佢地學術成績好, 入大學既比率亦高, 而且都近屋企.

2. 考慮九華, 因為佢地始終係一間香港老牌名校, 雖然呢幾年成績可能跌左少少, 但其實仍然係band 1. 而且日後出到社會做任何事, 其實由九華出黎既學生, 我相信亦好多人覺得吾會差.

3. 考慮荃官, 完全因為知道官校佢至top, 入大學比率同林護差不多.

呢幾日同囝囝親身去睇過以上幾間學校環境, 3間比佢揀, 佢首選九華, 始終係男仔, 一見有球場已經鍾意, 而且校舍夠大佢亦鍾意. 第二佢揀林護, 可能知道媽咪我好想佢入呢間, 而佢覺得校舍亦吾算十分細. 最後荃官佢有少少無奈話學校就細少少, 而且幾舊, 學校附近環境佢吾算太鍾意, 不過佢話如果派到都照讀.

考慮讀書既係佢, 我想重整一下選擇, 好吾好自行1 選九華, 自行2 選喇沙(呢間我覺得囝囝機會低). 然後大抽獎我轉校網去葵青區, 第一志願揀林護. 其他就未睇....

elbar  就試 自行 1.英皇/九華 2.荃官   發表於 15-10-19 19:15

引用:+本帖最後由+cway+於+15-10-19+14:39+編輯+

原帖由 cway 於 15-10-19 發表
都可以啊,兒子喜歡大校舍,
又是好學校,有何不可?

反而甲一二你点填呢?

canies 發表於 15-10-19 15:09
都可以啊,兒子喜歡大校舍,
又是好學校,有何不可?
講出黎有d慚愧, 我而家仲未係好清楚甲部其實係咩規則

我不嬲都以為只有自行, 自行揀完兩間吾得就等大抽獎, 而家要再研究什麼是甲部同乙部

引用:+本帖最後由+cway+於+15-10-19+14:39+編輯+

原帖由 cway 於 15-10-19 發表
明白!校舍大小朋友一定鍾意,校風你鍾意?以我所知佢入大學率吾高,而你囝囝都叻,放棄林護有點可惜
其實林護,荃官都出名,全港排二十名内

回覆:自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護

林護要sec in,入到200强都好叻叻豬
當年我囝囝去in,都盡見全港各區小學

如果覺得小朋友對醫護方面有興趣,林護是一個不錯的選擇,去年有九個同學考進兩大的醫學院,相比於全级约175名畢業生,全港

妳囝囝

回覆 晴晴小B 的帖子

Agreed..

相比兩大每年共420個醫科學位,比例也算很高。

Megafish 發表於 15-10-20 00:07
相比兩大每年共420個醫科學位,比例也算很高。
校風都好好除左學術外, 校風都十分重要. 可惜我個囝成績唔係好TOP, 唔敢揀

回覆 cway 的帖子

你要考慮清楚,因為自行階段真係如你咁填,而你同小朋友心底裡心儀的其實是自行2的學校,如此排序便有機會直接被自行1學校取錄(因教局制度是你面試完自行1及2學校(假設兩間均有面試機會),學校亦不會確認你已被選入取錄名單,要到7月派位日家長及學生才會知道結果)。

當然你現在選自1:九華+自2:喇沙(儼如去年我的選擇),情況較特別,因為喇沙所有申請學生均獲首輪面試機會(而且早於1月尾或2月初已開始),而獲次輪面試機會亦通常早於3月初已完成該面試(獲次輪面試獲取錄機會甚高),同時,九華(或很多其他中學)以往要到3月初教育局發放給各間中學其申請同學的成績次第,才安排3月中開始首輪面試,亦即若很幸運獲得自2喇沙次輪面試機會,你亦有足夠時間做相應其他行動,例如書面通知自1學校放棄面試機會(如亦幸運被選中),再放棄出席面試。

當然自1學校仍有權在無面試下直接取錄該學生,但我估計此類情況於band 1學校罕見(因神女無心,放榜後亦可到其他學校叩門而放棄自1學校於無面試情況下提供之學位)。

如果楝林護荃官,兩間男女校,可能仲多回憶
講成績,九華甚至QC可能都不及林護荃官,但呢啲係全港性名校,果種傳统、網絡唔係地區名校可以比到你

twotwoshing 發表於 15-10-20 10:21
如果楝林護荃官,兩間男女校,可能仲多回憶
講成績,九華甚至QC可能都不及林護荃官,但呢啲係全港性名校, ...
終於有人講出我想講的。地區名校 vs 傳統名校,我會揀後者。
我希望我的小朋友讀得又玩得。

cway 發表於 15-10-16 13:26
自行揀兩間, 想請教大家議見.

男仔, 吾係神級小學, 但都算熱門小學. 成績全級3甲之內.
自行1 QC / 2 LW

既然仔仔唔LIKE 荃官都冇辦法, 如你自行1九華, 好大機收.
你仔仔既然讀書OK, 而課外活動一般, 就考慮QC/LW 啦!
LS 都合運動形, 仔仔入到去, 唔係佢STYLE.
仔仔小學哪個校網?

另外,九華學生公開試平均成績跟盛時相比,之前的確一直下跌,但這牽涉多個因素,如當年1.學生組別仍分為5組band 1 - band 5;2.未出現直資學校,九華辦學團體多年來又繼續其辦學理念,未有選擇轉為直資,同時亦未有跟小學結龍,先天多項因素影響下,單就公開試平均成績討論確實比以往差,但最尖端的一群學生其實仍然保持相當水準。

另外,九華08年起亦遂步推行小班教學,相信可提升學生學術成績(去年開始及往後數年的公開試平均成綪將是小班後的初步驗証)。只要家長正確引導學生,配合九華全人教育理念及特大校舍(課外活動體驗),學生仍可獲非一般的中學生活 / 學習發展機會。

大家比我做既功課真的足夠好多. 囝囝本身喺40網小學, 我自己亦冇打算入什麼神級中學, 所以覺得喺深水埗升中都有好多好選擇. 直到呢幾年囝囝既成績一向喺3甲之內, 上次同老師傾, 佢地認為我們可以考慮區外成績較好學校, 所以才努力再搵資料.

總括大家意見,

揀林護又入到, 真的十分理想.

揀喇沙, 皇仁呢類, 可能向來都冇呢個心理預備, 所以自己都係冇呢個信心, 而且囝囝都知道呢間學校好勁, 佢似乎都有少少考慮.

至於九華, 就係大家口中既全統名校, 就好似ys_ka形容, 我都覺得跌極都係band 1.

另外有一點要提, 我囝囝絕對吾係文靜形 佢非常非常鍾意跑跑跳跳, 不過安排方面有問題, 佢冇參加太多課外訓練, 所以就冇咩好卓越既成績.

我想請問大家究竟甲一, 甲二又係點樣填架? 我不嬲以為只有自行同派位兩部分, 完全冇理什麼甲一, 甲二呢.

elbar  就試 自行和派位甲 1.英皇/九華 2.荃官   發表於 15-10-20 12:24

kcm 發表於 15-10-19 16:22
明白!校舍大小朋友一定鍾意,校風你鍾意?以我所知佢入大學率吾高,而你囝囝都叻,放棄林護有點可惜
其實 ...
我身邊識三幾個九華男仔, 見面時都覺得佢地幾有禮貌喎.

ys_ka 發表於 15-10-20 10:16
回覆 cway 的帖子

你要考慮清楚,因為自行階段真係如你咁填,而你同小朋友心底裡心儀的其實是自行2的學校 ...
咁你上年係見完喇沙跟住放棄見九華?

我估一定係我們信心吾夠, 覺得喇沙我囝囝機會低, 想揀機會穩陣d.

‹ 上一主題|下一主題