用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題 ...
樓主: bobechristy
go

有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題 [複製鏈接]

回覆:有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題

有D小朋友一擊即中神校,其他一二綫學校全軍覆沒。

回覆 bubuG 的帖子

可能係小朋友熱左身....

其實點樣先算神?

我意思係, 而家任何知名既直資, 都起碼3000人以上報名... 學位都係果百幾個....

而且又可能來來去去... 姐係報名既80%可能係相同個批小朋友...

所以IN TERMS OF 收生率, 可能並無"真神"

以收生率為指標, TSL 可以說跑出幾條街... 但家長心目中應未到神級...

wing.2bb    發表於 15-10-22 12:23

引用:回覆+bubuG+的帖子 可能係小朋友熱左身...

原帖由 retriever 於 15-10-20 發表
我心中的「神」校不是用收生率計。

wing.2bb    發表於 15-10-22 12:23

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-10-20+發表

引用:回覆+bubuG+的帖子 可能係小朋友熱左身...

TSL因為係男女校,當然比齋男或齋女校多人報名。SPCC地點偏遠而且好多家長認為唔夠平民化所以又冇TSL咁多人報。我諗如果兩間Diocesan School變為Diocesan Co-ed School應該申請人數會大幅超越TSL.

回覆 Soundervolt 的帖子

同意...
所以我提出的不是探討誰是真神...

而係BUBUG 所講既, 二線唔得而神校一撃中... 這個反差其實同神唔神無關... 無物意思...

可能是TIMING 或者熱身...

對手來來去去80%可能用一班人...

wing.2bb    發表於 15-10-22 12:27

引用:我只係發現,考小一同考K1情況好相似,有of

原帖由 Vlone778 於 15-10-17 發表
我只係發現,考小一同考K1情況好相似,有offer的就成手offer,無offer的就一直都無全軍覆沒

...
Total agree with you, 仲要係成手offer既小朋友考K1已經成手offer

wing.2bb    發表於 15-10-22 12:27

其實除男女校, 地點收費絕對影響報名率...
好似YW同TSL, 位處應算係香港中間位, 姐係東西南北都唔算遠, 而且收費相宜...

我暫無數據, YW 同TSL 係咪今年男校, 男女校收票皇?

請指正!

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 同意...所以我提

每個人既排名都唔同

我心目中只有DB, DG, St. Paul co ed先係神校

其他可以係一線 二線

回覆:HadesBB 的帖子

考k1時 大b著數好多
其實考小一時
大b仍有優勢 但對比起k1時 會縮短左right?

引用:考k1時+大b著數好多 其實考小一時 大b仍有

原帖由 breadbb 於 15-10-20 發表
考k1時 大b著數好多
其實考小一時
大b仍有優勢 但對比起k1時 會縮短左right?
我相信考小一超大B點都有d優勢,大d細B成9個月或1年,冇影響就假嘅...雖然小女兩者都唔係,不過眼見好多超大B真係淡定好多

回覆:breadbb 的帖子

但我不知道名幼影響有幾大,如果小朋友表現差不多就選名幼生,咁細b都係蝕底咗因3年前細b表現係好難超越大b去爭入名幼

回覆:retriever 的帖子

説得甚是,而家閒閒地幾千人爭一間直私,仲要其實不少直私都有自己幼稚園部,幾千人爭百零個甚至幾十個位,其實第一輪考唔到真係好正常,不輪一線二線... 不過我又覺得而家人人都為back up, 當music chair一郁再派埋位,應該唔太難入番二線啩...

whitepurin 發表於 15-10-20 13:11
但我不知道名幼影響有幾大,如果小朋友表現差不多就選名幼生,咁細b都係蝕底咗因3年前細b表現係好難超越大b ...
好難知學校標準。或者兩個小朋友同分,反而選非名幼生。因為邨校都能和名校上下質素,可見父母平時重視親自教,或者天資聰明呢

回覆 SoLM 的帖子

非常同意

ifdbb 發表於 15-10-0 14:45
好難知學校標準。或者兩個小朋友同分,反而選非名幼生。因為邨校都能和名校上下質素,可見父母平時重視親自 ...
我就覺得相反居多,正常的人返而會選名幼,因為覺得父母有多啲resources.

引用:Quote:ifdbb+發表於+15-10-0+14:45+好難知

Soundervolt 發表於 15-10-20 12:00
TSL因為係男女校,當然比齋男或齋女校多人報名。SPCC地點偏遠而且好多家長認為唔夠平民化所以又冇TSL咁多人 ...
咁又未必.....一係學費差距.....二係有D家長見到DXX....主觀地認為要求高機會微而唔去馬 ~~~

引用:Quote:ifdbb+發表於+15-10-0+14:45+好難知

原帖由 Doray 於 15-10-21 發表
我就覺得相反居多,正常的人返而會選名幼,因為覺得父母有多啲resources.
Yes. 名校會操音樂,操體育,樣樣都係錢。中產家庭先有資源配合學校。

‹ 上一主題|下一主題