用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍區有無像救恩學校的愉快學習
go

九龍區有無像救恩學校的愉快學習 [複製鏈接]

聽說救恩學校功課少,開心學習。 十分吸引。
但家住九龍去唔到讀。九龍區有類似的嗎?
   3    0    1    0

yumiee 發表於 15-10-19 09:25
聽說救恩學校功課少,開心學習。 十分吸引。
但家住九龍去唔到讀。九龍區有類似的嗎?
...

個人覺得, 救小跟禮賢很像, 即充滿愛的學校...

參觀小學, 習慣會問畢業生: "學校讓你收獲了什麼?"

記憶中只有以上兩小學畢業生有相類的回應: "捨不得好老師"

我覺得音小類似,老師好有愛心,分小組上課,有別於傳統教學模式。

回覆:yumiee 的帖子

啟基。前兩日聽簡介會,小一大部分响學校做完功課,每晚可以8:30瞓覺。

回覆:九龍區有無像救恩學校的愉快學習

禮賢不像。

WKF/真道/啟基

siden 發表於 15-10-19 10:08
禮賢不像。

WKF/真道/啟基

要比埋升中成績

培道

要考慮埋升中成績,救恩派中西區,差極有個譜,九龍區happy school,除了一條龍中學,否則派位可能唔多開心
p.s. 禮賢都幾谷

CatEgg 發表於 15-10-19 11:46
要考慮埋升中成績,救恩派中西區,差極有個譜,九龍區happy school,除了一條龍中學,否則派位可能唔多開心 ...
救恩本身有兩個先天優勢:

1. 中西區升中網
2. 每年可推薦20-30個學生直升觀塘B1直資中學: 匯基(東九龍), 呢度已可佔咗好大比例

其它即使有愉快學習既私小, 又點可以同佢比較到?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 15-10-19 10:08
禮賢不像。

WKF/真道/啟基
同意

當中救恩和啟基是私小, 學費雜費貴d, 無中學back up, wkf 和真道是直資, 學費雜費平小小, 又有中學

禮賢我不太知道

神召第一及音小都係出名老師有愛心,也有音中做back up。若論成績,福小直屬福中,新校長講明小一小二功課量唔會多,重質不重量。

回覆 CatEgg 的帖子

禮賢幾谷? 可否講下?

昇中方面, 兩間都有不少去匯基, 因為兩間既校長同匯基都好似有D "啦LUNG"

回覆 retriever 的帖子

禮賢近年谷左,吾只呢度有人講,在興趣班有時都聽到類似的意見。
不過愛心和德育,就保持到。

回覆 hkpapa852 的帖子

數據王, 請教以你的評估匯基是否真BAND ONE?

retriever 發表於 15-10-20 11:06
回覆 hkpapa852 的帖子
係咪B1, 睇下客觀數據, 自己決定吧!

畢業年度3322率聯招學位聯招學士學位3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地學位課程比例本地專上課程比例5或以上4或以上
2012-201375.00%

2013-201482.00%68.00%58.48%27.20%9.52%58.48%68.00%68.00%31.10%71.10%
2014-201573.70%

16.20%58.20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SoLM 發表於 15-10-20 11:27
水土不同,九龍區難以同香港區比較。有次聽到個港島家長講, 海港城好雜, 佢好少去。:;pppp: 有能力, 直接 ...
我有個舊同事話她唔會去佐敦站之後的站

引用:Quote:SoLM+發表於+15-10-20+11:27+水土不

hkpapa852 發表於 15-10-19 11:52
救恩本身有兩個先天優勢:

1. 中西區升中網
我反而好好奇救恩小學有幾多%係 band 1 學生。
啟基我都好有興趣知。

‹ 上一主題|下一主題