用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保綠vs 蕭明
樓主: mokimui
go

保綠vs 蕭明 [複製鏈接]

引用:Quote:NurseSally+發表於+15-10-20+23:18+

原帖由 miriam 於 15-10-21 發表
朋友細女保祿畢業, 佢同我講保祿一入校門已經要係全英文對答, 所以對英文能力都係有要求.

揀中學前問過現 ...
我係N年前保祿畢業生, 當年校長是外籍修女(意大利和印度), 亦有Net teacher (南北印度, 意大利)和星加坡華人, 當年中文小學上, 第一堂上南印度老師堂, 呆咗! 如今校長是師姐, 回校亦見到外籍修女。

醒目開學勳章 王國長老

mingmama 發表於 15-10-21 11:14
如果咁講~我女現在小四~全級第三~應該係b1~三年後填甲一SM, 乙一SM, 乙二PP應該可以嗎?
另外自行應該只 ...

一心一意只入 SM, 自行就唔好揀埋 PP, 除非入到其中一間你都係 "咁鍾意", 否則唔好搏.

大抽獎時都係, 仍係一心一意既話甲一都只係填 SM 好喇.

學校升中講座時既例子, 有家長自行兩間同大抽獎甲1/2 & 乙1/2 都一樣, 最終入左非首選個間, 派位後去叩返首選 (唔收), 唔知係咪覺除該校填甲1, 甲2 仲有填, 非一心一意選擇, 再加埋睇返自行時表現所以唔收, 真係估架咋~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 15-10-21 12:56
我係N年前保祿畢業生, 當年校長是外籍修女(意大利和印度), 亦有Net teacher (南北印度, 意大利)和星加坡華 ...
我係 SM 同 PP 兩間之中揀左 PP 為自行第二選擇.

唔係話 SM 唔好, 但 PP 更合乎我囡性格, 就算 SM 學術成績比 PP 好, 我都係以囡性格為主.

我囡表姐好多年前係 SM 畢業, 可能加埋家庭關係..............真係比較文靜..........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:poonseelai+發表於+15-10-21+12:56+

唔係話 SM 唔好, 但 PP 更合乎我囡性格, 就算 SM 學術成 ...
PP小朋友活潑d?我女也不是文靜

醒目開學勳章 王國長老

mokimui 發表於 15-10-21 13:13
PP小朋友活潑d?我女也不是文靜
我呢位朋友有幾個女, 同埋住葵青區, 所以對兩間女校都熟悉.

佢睇住我囡完成小學生涯, 都知我囡性格, 問佢意見時都好中肯咁同我講 SM 唔岩佢, PP 會岩我囡多 d, 聽完佢所講, 我得出以我囡性格入 SM 好大可能係開學第一個月已經要見家長, 有改善就好, 無改善既話唔排除第二個月衰到記缺點

引用:Quote:poonseelai+發表於+15-10-21+12:56+

唔係話 SM 唔好, 但 PP 更合乎我囡性格, 就算 SM 學術成 ...
想請教一下~我女性格屬於活潑類型~算係乖學生~但都好中意講嘢~吱吱喳喳唔停口~係咪PP比較適合佢呢?
因身邊有朋友一聽到我有意選SM畀個女又係話唔啱我個女~太嚴喎

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-21+發表我係

原帖由 mingmama 於 15-10-21 發表
想請教一下~我女性格屬於活潑類型~算係乖學生~但都好中意講嘢~吱吱喳喳唔停口~係咪PP比較適合佢呢?
...

你囡鍾意講野,我囡係用粗魯多口黎形容,所以朋友講到明唔岩我囡。

朋友資料相比下 PP 活動係多過 SM,會岩好動形既女仔。

當然我同囡既一心一意係體藝,所以 PP 係荃葵青區對比下既自行二選擇。

黎緊留意心儀中學開放日,其實都係參觀環境,學校會揀返乖個批做服務生為主,真實既一面就要靠你係放學時間去睇。

所以我只係去過體藝,當日最主要係交表,交表後先聽升中講座同參觀,真正參觀過學校係我囡,佢係 P.5 時自己跟學姐一家去。

引用:Quote:原帖由+mingmama+於+15-10-21+發表想

你囡鍾意講野,我囡係用粗魯多口黎形容,所以朋友講到明唔岩我囡。

朋友資料相比下 PP 活動係多過 SM,會 ...
謝謝你的回覆

mokimui 發表於 15-10-21 11:07
甘考好D呈2,我會甲1/乙1 SM,甲2/乙2PP,謝謝您的意見
既然想入 SM,甲2,3不要填

mingmama 發表於 15-10-21 11:14
如果咁講~我女現在小四~全級第三~應該係b1~三年後填甲一SM, 乙一SM, 乙二PP應該可以嗎?
另外自行應該只 ...
全級第三為何不向外,很多選擇,再唔係,可try LW,cnec

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-21+11:07+甘考

原帖由 chocolatebean 於 15-10-21 發表
既然想入 SM,甲2,3不要填
其實聽下聽下,兩間都好,是但1⃣️間

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 15-10-21 21:59
全級第三為何不向外,很多選擇,再唔係,可try LW,cnec
揀得兩間都係女校應該都係心儀女校, 要向外都係試 DGS 或者 YWG.

引用:Quote:chocolatebean+發表於+15-10-21+21:5

原帖由 miriam 於 15-10-22 發表
揀得兩間都係女校應該都係心儀女校, 要向外都係試 DGS 或者 YWG.
你好明白我的心意~同埋我女讀的小學唔係葵青區最top的小學~所以唔會考慮LW了

醒目開學勳章

mingmama 發表於 15-10-22 15:31
你好明白我的心意~同埋我女讀的小學唔係葵青區最top的小學~所以唔會考慮LW了

...
可以考慮區外女校,spcs,hy,gh,dgs,yws

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-22+發表揀得

原帖由 mingmama 於 15-10-22 發表

...
我覺得你鍾意津校多,可考慮深水埗上智同聖母玫瑰。

引用:Quote:原帖由+mingmama+於+15-10-22+發表你

原帖由 miriam 於 15-10-22 發表
我覺得你鍾意津校多,可考慮深水埗上智同聖母玫瑰。
上智我都中意~不過應該幾難入

醒目開學勳章

mingmama 發表於 15-10-22 19:38
有冇諗過聖士提反女書院/瑪利曼

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-22+發表我覺

原帖由 mingmama 於 15-10-22 發表
keep 住頭五名可以一試,大前題係要睇返係咪有交表都可以面試。

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-10-22 21:43
keep 住頭五名可以一試,大前題係要睇返係咪有交表都可以面試。

唔一定要頭5名, 睇interview 表現,阿女的同學仔全級1X, 自行時入了上智。另一位同學全級頭10名, 連second in都冇。 另外有位朋友的女女全級20名內, 都有second in, 但最後選了GH

醒目開學勳章

mingmama 發表於 15-10-22 19:38
可以一試, 幾著重面試表現
‹ 上一主題|下一主題