用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?
樓主: sammag
go

請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位? [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-11-2 21:05
都小六仲趕咩客...
P6 唔使理啦....趕D準P1生吖嗎

醒目開學勳章 王國長老

sammag 發表於 15-11-2 20:22
咁係咪17年9月升中果批,就冇資料依據?
你有晒前幾年既 "派位無水份" 數據可以作參考, 但唔多學校有公佈各 banding 實數, 係我囡小學年年都好公開咁放上網, 所以我先可以睇到連續六年既升中派位................如何插水...................

我將學校講既 b1 名次打個九折後, 同我囡個屆既升中 b1% 出入唔大.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 15-11-2 18:22
係,其實小學可以掌握唔少資料,但唔知點解好多唔畀小六家長知
我囡個間 ok, 會將對上個屆升中派位入到某校最高名次同最低名次個 range 畀家長知, 等我地可以預計到邊間機會比較大.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 15-11-2 22:18
P6 唔使理啦....趕D準P1生吖嗎
詳細公開以往升中有幾多人派邊間都唔趕走升小生,但小六升中唔講畀家長知上兩年升中填表資料同最後升讀中學反而趕走升小生...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

miriam 發表於 15-11-3 00:37
我囡個間 ok, 會將對上個屆升中派位入到某校最高名次同最低名次個 range 畀家長知, 等我地可以預計到邊間機 ...
我曾見過一份資料係上兩屆升中生既,呢度我作資料,但形式係正確既
1-5 自行1曾,自行2呂,乙一曾,乙二林裘,乙三林漢,最後入曾
1-5 自行1崇,自行2培,乙一崇,乙二循,乙三鄭,最後入崇

6-10 自行1曾,自行2崇,乙一曾,乙二林裘,乙三鄭,最後入崇
6-10 自行1培,自行2呂,乙一培,乙二蘇,乙三郭,最後入培

11-15 自行1培,自行2崇,乙一培,乙二循,乙三官,最後入循

小學絕對有呢份資料,但好多都唔畀升中生
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 15-11-3 00:50
我曾見過一份資料係上兩屆升中生既,呢度我作資料,但形式係正確既
1-5 自行1曾,自行2呂,乙一曾,乙二林 ...
我個份係連幾多人自行時揀某中學都寫埋人數, 雖然派位差左, 但負責升中派位既老師所付出既心力同時間真係唔少, 為左我地有數據參考, 係升中講坐前晚晚 ot 到好夜.

你列出黎既資料, 老師係用 ppt 畀我地睇, 記得就記, 總之唔想有料流左出去.

我會睇學校對上2-3年的派位結果去計算,當中一定會有出入, 但不會太大.

miriam 發表於 15-11-3 00:31
你有晒前幾年既 "派位無水份" 數據可以作參考, 但唔多學校有公佈各 banding 實數, 係我囡小學年年都好公開 ...
我個仔同你個女同一間小學,今年我個仔六年班,早幾年我冇睇學校升中派位,舊年先開始睇,我想問老師幾時會講阿仔係b幾呀!舊年好似唔係好夠位派,我宜家仲諗緊轉唔轉區,報住址區好d?可否指教下我呢?thx

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-3+00:31+你有晒

原帖由 hoiyan 於 15-11-05 發表
我個仔同你個女同一間小學,今年我個仔六年班,早幾年我冇睇學校升中派位,舊年先開始睇,我想問老師幾時會 ...
我囡班主任係呈一成績表後面有寫級名次個 range,所以估到 banding。

唔知你仔成績畀唔到意見。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?

將今年實際派位中學表心水排先後。睇睇自己小朋友考咩位置,大概會派邊間,心中有數

‹ 上一主題|下一主題