用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)
樓主: brother4
go

贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件) [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-10-29+21:2

原帖由 shadeslayer 於 15-10-29 發表
相信很多人都唔會有興趣或大聲疾呼去反對普通、不起眼的官津轉直資。他們聚焦的是名官津轉直資,如果出來的結果都好似SPCC 咁,只係擴大既得利益者所得,學費三級跳,令更多非關係學子望門興嘆,進而變成貴族學校 (無論是有意或無意,出來的效果便是這樣),還成了最負面的範例,那又怎算是平𧗾各方利益呢?

引用:不是漏洞,一間公司要賺錢是大條道理,燈油

原帖由 brother4 於 15-10-29 發表
不是漏洞,一間公司要賺錢是大條道理,燈油火臘,人工及修理,每年加人工等,羊毛出在羊身上,原本來一萬個 ...
哇,你講到老師一身銅臭咁,我真係好有意見架!辦十二年教育的團體/老師係應該值得尊重 (hea 教除外),他們也是普通人,要安家糊口,希望有人工加也是人之常情。但唔應該以經營一家私人企業作比喻,因他們有肩負著社會責任,教育好我們的下一代。

反而街坊學店啲導師,就係擺明車馬,以薪水高低,學生人數多寡嚟証明自己的價值。

回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

德萃學校下年大埔設立小學,主張培養國際現野及不會太多功課,開三級共六班,下月蕳介會及招生,家長多一個選擇!

serinac 發表於 15-10-29 23:11
哇,你講到老師一身銅臭咁,我真係好有意見架!辦十二年教育的團體/老師係應該值得尊重 (hea 教除外),他 ...
轉唔轉直資, 老師真係有幾多say呀? 咪又係睇辦學團體, 校董會決定.

事實上學校也好, 學店也好, "學生人數"都係決定學校既價值其中一個指標.

官津小學, 如果年年收生不足, 就算教育局唔殺校, 其實又真係淨番幾多價值呢?

直資/私立學校, 如果收生不足, 或學生太少, 又會點?

坦白講, 津校老師反對學校轉直資, 其實得益係佢地, 因為官津學校老師整體既退休保障係較好 (直資只有MPF), 同埋轉職都可以累積年資 (如係A津校教咗6年後轉去B津校教, 薪金係照按6年年資計)

Yanamami  津校新入職果批係contract? 待遇麻麻?  發表於 15-10-30 11:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-30 10:36
轉唔轉直資, 老師真係有幾多say呀? 咪又係睇辦學團體, 校董會決定.

事實上學校也好, 學店也好, "學生人數" ...
唔係好清楚老師薪金問題,但如果同醫院差唔多,私家醫院待遇點都好過公立醫院呱,直資薪酬會少過津校?津校唔係公務員,我諗官校比直資有保障,津校未必呱?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:serinac 的帖子

今時今日學校已經是以一盤生意方式去營運。
公司要追業績,學校也要交業績;
(學生公開試成績就是學校業績)
公司要開源賣廣告做多D生意,非名校也要做廣告派傳單(學校門口D banners;老師無償係街邊派傳單);
經營不善要裁員甚至執笠(殺校)。
這是現實。

贏在起跑線,最終黐咗線

赢了金飯碗,最終黐咗線

MASAYA 發表於 15-10-30 11:05
唔係好清楚老師薪金問題,但如果同醫院差唔多,私家醫院待遇點都好過公立醫院呱,直資薪酬會少過津校?津校 ...

關於"津校教師公積金", 可睇下呢份文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/sc/sch-admin/admin/about-sch-staff/provident-fund/sspf_q&a_c_nov12.pdf

留意P.5 答7:

公積金是一個獨立運作的基金,並且財政獨立。公積金的經費來源,包括來自供款人的每月供款、政府的贈款、各項投資收益及其資産的資本增值。公積金的支出,則包括向退出供款人支付的款項、每年付給政府的監管費(用以支付管理公積金所需的經費)、付給外間投資經理的費用,以及其他附帶的雜項開支。倘若基金的收入及盈利不足以派發5%的周年保證股息,則財政司司長可下令將一筆免息政府貸款撥給公積金,使公積金有能力宣布派發保證的股息。

P.11 答1, 關於學校轉直資後既安排:

有個政府按年資提高資助(加多5%去你公積金), 而又保証每年一定可派5%股息既退休計劃(政府包底出喎!), 資深既津校老師, 點會想走, 或者想學校轉直資 (轉咗就唔計年資喎! 政府又停止俾錢入公積金戶口) 呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-10-30+11:05+唔係

原帖由 hkpapa852 於 15-10-30 發表
關於"津校教師公積金", 可睇下呢份文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/sc/sch-admin/admin/about-sch ...
睇嚟老師的公積金真係好好,如果𨍭直資後反而會縮水的話,更係舉腳反對啦,話知你目標幾好、幾咁偉大呀!

既然擺唔平老師的利益,又唔可以炒嗰啲hea 教淤血,咁可唔可以好似DBS 咁,另起爐灶,重新整多間直資小學呢?

serinac 發表於 15-10-30 16:01
睇嚟老師的公積金真係好好,如果𨍭直資後反而會縮水的話,更係舉腳反對啦,話知你目標幾好、幾咁偉 ...
所以轉直資咪要加人工, 加得人工自然又要加學費.

學費最後有幾多係直接投放係教學身上? 咁你可以話, 投放係老師身上, 都係投放係教學身上既

hkpapa852 發表於 15-10-30 16:13

學費最後有幾多係直接投放係教學身上? 咁你可以話, 投放 ...
就算唔係投放係老師身上,都未必投放係學生身上,仲記唔記得早幾年審計處個條數?

hkpapa852  嗱, 唔好開名呀, 唔係又有一班粉絲嚟圍插你嫁!  發表於 15-10-30 16:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:serinac+發表於+15-10-30+16:01+睇嚟

原帖由 hkpapa852 於 15-10-30 發表

學費最後有幾多係直接投放係教學身上? 咁你可以話, 投放 ...
加人工可以話係附帶成本,但轉了直資後,除了得到更多資源和教學彈性外,還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理指標,不達標即炒,俾有能力的教師入嚟、上位..... 咁最終都係學生受惠啫。

還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理指標,不達標即炒,俾有能力的教師入嚟、上位..... 咁最終都係學生受惠啫?可能不是,先炒人要賠錢,長俸不易走,因原先合約冇寫,現給每個教師定下合理指標,不達標即炒,是不合理,上庭學校賠錢有排計,賠錢由學校出,學校D錢由學生來的, 其實家有一老如有一寶,寶貴的教學經驗,新老師一定冇,另如集體老師唔做,好老師也走了,正如德望,受害是學生(講錯勿大插)

引用:還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理

原帖由 brother4 於 15-10-30 發表
還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理指標,不達標即炒,俾有能力的教師入嚟、上位..... 咁最終都係學 ...
當年我同囡囡在小一面試見直資校長時,他有提及他們的老師每年都要做表現評估,看看是否付合學校的期望(咁係咪有指標呢?)⋯⋯而且,有很多老師都是合約制,不達標的,學校自然不會同佢續約。所以你講嘅直資老師是不是全部仍有長俸,我真係唔。

不過,我諗如果由津轉直資,又唔買斷年資,又要俾長俸,又要加人工,炒人又船頭驚鬼,船尾驚賊,咁轉嚟做乜?

另外,一間辦得成功又出色的嘅學校,並不是靠個別老師的能力 (或家有一寶之類),而係靠學校的教學模式和整體師資質素。如果學校突然有大量(多於20%)老師離開,那便是學校管理問題多於其他因素。

little_yolky 發表於 15-10-23 13:48
係, 我姨甥間二線小學就係咁。小二篇作文, 離晒題, 但好好笑, 好有創意, 老師俾82分, 我女女間學校夠晒傳統 ...
作文都有model answer?

little_yolky  仲要背咗佢!不過係個別老師問題。  發表於 15-11-2 10:28

回覆:贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)

‹ 上一主題|下一主題