用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)
樓主: brother4
go

贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-10-22 12:27
我看你會錯了張先生的意思。如果你有機會看到國際學校老師給學生作文/journal評改的作法你就懂張先生的意 ...
係, 我姨甥間二線小學就係咁。小二篇作文, 離晒題, 但好好笑, 好有創意, 老師俾82分, 我女女間學校夠晒傳統, 仲要派埋作文model answer叫你背咗佢, 真係死未。

Yanamami    發表於 15-10-27 14:15

hkpapa852 發表於 15-10-27 14:05
直資學校, 一樣受教育局資助, 但同時亦收學生學費, 可以話係食兩家茶禮.

為咗得到"收生自主權", "教學語言 ...
尤其係名校, 部份榮耀都係以前同學同學校爭取返嚟, 出咗名就轉直資, 一腳伸開以前直屬既小學部, 可以收更多更叻既學生, 再將自己推高。可憐小學部班同學仔其實一直都係好用功、好努力的。响咁既情況下, 我反而對MSC同LS既中學辦學團體好尊敬。

shadeslayer 發表於 15-10-27 18:09
即是你反對「名」津轉直。你用的理由(又努力又好的小學生「做就」了名津校),普通津便不適用?

其實你企 ...
造就名津係學生、老師、校長合力打造,但轉直資就只有校長及辦學團體說了算。

至於你說普通津便不適用? 因為直資係按人頭收政府津貼, 所以普通津如果轉直資, 會有生源問題, 除非是生死尤關, 普通津根本唔會無端端轉直資。

YolandaTam 發表於 15-10-27 21:49
回覆 little_yolky 的帖子

"傳統名校" 轉直資, 除咗小學部同學受影響, 有時中學部都付出好大代價, 就係隨 ...
所以培正學生歸屬感咁強, 真係好多一讀就15年, 好不羨慕。真係有需要時籌款都易D。

shadeslayer 發表於 15-10-28 09:32
培幼培小是私立,為何沒問題,一讀15年?

私立,直資,津校也可以是一條龍,也可以不是一條龍。名津轉直, ...
培幼、培小是私立, 不是直資, 沒有政府補貼。培幼上培小如果家長願意, 是100%直上, 至於培小及培中, 因為一個私校, 一個津貼, 所以唔可以一條龍, 係直屬(點解唔可以我唔明白, 但我自己女女學校都係咁, 只有聯繫, 簡介會時校長咁答, 唔明, 但無再問), 但培中係响自行時只取錄培小學生, 然後大抽奬係直屬比率, 所以入培中既培小學生大大遠超過直屬百份比, 入面有一定比例既B2生。但學校係有教無類, 呢D咪係道義囉。

唔係話名津唔可以轉直資, 佢哋轉得, 一定係合法。但轉咗後唔保留與小學既直屬關係, 對於小學部來說是無情, 名直資中學有選學生既權利, 佢哋收的都係B1生, 所以小學部校長為保多些學生可以入中學部, 就谷到行。唔好講到辦學團體用自己教會地辦學唔賣地賺錢好偉大, 教會所有收入都係免稅的, 教區提供很多服務, 所以政府有優惠, 但為咗令自己學校/教會更出名, 學校名聲更高, 就轉直資, 可以選成績更好的學生, 是合法, 但無道義。不過, 對於外校B1的學生是不失為一個好消息, 因為考入的機會將大為提高。好似培正, 我們就只可以望門輕嘆了。

如果只為辦學自由度而轉直資而唔係為收成績好既學生, 大可以轉直資後繼續沿用與小學的收生比例不變, 不過, 呢個世界似乎沒有這樣好的事情, 就算是教會亦然。

brother4 發表於 15-10-28 10:32
讀書靠自已努力,同 學校關係不大,叻仔叻女大把學校選擇 ,大學也搶著要吧!如沈氏兄弟,一個14歲入牛津, ...
也不盡然, 當然讀書要靠自己努力, 學校老師朋輩也很重要啊, 始終我們家小朋友都不是姓沈的

shadeslayer 發表於 15-10-28 12:05
唔好講到辦學團體用自己教會地辦學唔賣地賺錢好偉大

Xxxxx
你睇清楚教會條數至好講。
教育係教會服務其中一部份, 主要唔係為賺錢, 係為咗培養一群自小聽道既小朋友, 希望撒播小種子, 其中有一部份長大後繼續信主, 他們的工作就已經係成功了。所以天主/基督教會聰明過佛教, 因為佢哋出好多力辦教育。除教育外, 她們有用地興建私家醫院, 因為教會用地, 所以政府給予非常可觀既優惠。

教會係一藍子服務, 唔單止辦學, 好有系統的。

sheffield 發表於 15-10-28 12:31
回覆 shadeslayer 的帖子

孩子學校是半山老牌天主教學樣,私小,收生不算多,學費不算貴…真的感到教會是 ...
真的很感謝為教育而辦學既所有團體。

hkpapa852 發表於 15-10-28 11:51
直資政府出雞,家長出豉油,食豉油雞;

真係政府出雞, 家長出豉油?
其實, 如果辦學團體真係為教育而辦學, 為教學自由轉直資, 我真係舉腳贊成的, 就算政府出嘉美雞我出龍崗雞都無問題, 因為家長可以多個選擇, 資源又多, 真係窮的又可以申請學費減免, 幾咁好。

只係對於有聯繫/直屬/一條龍小學既名津, 如果希望由大抽奬/直屬關係將小學部B2甚至B1C學生抽出, 注入其他學校的B1A新血, 對於小學部頓感無奈。轉制小學部無聲出, 只可被牽著走。其實對於我們這些外校生是有利的, 因為可以多D學額考..........係呢, 唔知培正中學幾時轉直資呢, 等我多個夢想都好。
‹ 上一主題|下一主題