用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)
樓主: brother4
go

贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件) [複製鏈接]

回覆 史丹福 的帖子

英國和美國亦有很多私立小學和中學。

教育方面有$$$$當然選擇多又會好D啦, 全世界都係咁啦.

你睇日本, 成績好, 有錢先可讀私校, 精英教育.

地球再過多5,6拾年後, 可能人類已進化到, 唔使讀幼稚園, 一歲讀小學中學, , 8歲讀大學,12歲博士,碩士,.跟著教授........

回覆 shadeslayer 的帖子

正確。
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

annie40 發表於 15-10-26 08:47
回覆 史丹福 的帖子

英國和美國亦有很多私立小學和中學。
(1)我是贊成有直資丶私立學校的(2)重點是:原本是免費的津校轉直資,我不認同此做法。
我和我的同學朋友們大部分都出身基層家庭,慶幸受惠於免費又優質教育,最後畢業於地區名校。
若然當年母校收學費,相信我們大多都被拒於門外了!
(3)試問如果公共圖書館收取費用,即使只是2元3元一本外借圖書,對一些家庭仍是負擔吧!

(1)我是贊成有直資丶私立學校的(2)重點是:原本是免費的津校轉直資,我不認同此做法。
我和我的同學朋友們大部分都出身基層家庭,慶幸受惠於免費又優質教育,最後畢業於地區名校。
若然當年母校收學費,相信我們大多都被拒於門外了!
-completely agreed!!!!

引用:Quote:annie40+發表於+15-10-26+08:47+回覆

原帖由 史丹福 於 15-10-26 發表
我和我的同學朋 ...
官校不轉直資,當然同意。但津校是有政府「津貼」,實際是政府出資,教育團體辦學。教育團體的意願也要照顧。香港一百年前政府教育未全面時,香港靠邊個辦學?很多不同教會。到依家也有津校用教會地方辦學。

咁教會津校想轉直資,脫離阿公養的行列,承受直資風險,應不應該得到尊重?

annie40  真是家家有本難念的經啊  發表於 15-10-26 19:34
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

https://www.youtube.com/watch?v=l_RY7XzNeX4

引用:+https://www.youtube.com/watch?v=l_RY7Xz

原帖由 史丹福 於 15-10-26 發表
https://www.youtube.com/watch?v=l_RY7XzNeX4
我更加想知你自己的意見。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-10-26 17:30
官校不轉直資,當然同意。但津校是有政府「津貼」,實際是政府出資,教育團體辦學。教育團體的意願也要照顧 ...
直資學校, 一樣受教育局資助, 但同時亦收學生學費, 可以話係食兩家茶禮.

為咗得到"收生自主權", "教學語言自主權"而由津校轉直資然後再大帖收取學費, 呢D直資我又真係諗唔到值得尊重佢地既理由.

咁解人地收萬幾蚊一年學費可以提供優質教育, 但有D又要收十萬八萬年? 有Guts既, 自己轉做私校囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-27 14:05
直資學校, 一樣受教育局資助, 但同時亦收學生學費, 可以話係食兩家茶禮.

為咗得到"收生自主權", "教學語言 ...
尤其係名校, 部份榮耀都係以前同學同學校爭取返嚟, 出咗名就轉直資, 一腳伸開以前直屬既小學部, 可以收更多更叻既學生, 再將自己推高。可憐小學部班同學仔其實一直都係好用功、好努力的。响咁既情況下, 我反而對MSC同LS既中學辦學團體好尊敬。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-26+17:30+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-27 發表

為咗得到"收生自主權", "教學語言 ...
為咗得到"收生自主權", "教學語言自主權"而由津校轉直資然後再大帖收取學費, 呢D直資我又真係諗唔到值得尊重佢地既理
CXxxxx

你提到收生自主權,教學語言自主權,食兩家茶禮,收取學費,這些東西是所有直資也適用。你要是反對這些東西,你即是反對直資政策?

還是反對津校轉直?如果是這樣,你還未說明反對津校轉直的獨特理由。

還是反對「名」津校轉直?如果是這樣,你還未說明反對「名」津校轉直的獨特理由。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-27+14:05+直

原帖由 little_yolky 於 15-10-27 發表
尤其係名校, 部份榮耀都係以前同學同學校爭取返嚟, 出咗名就轉直資, 一腳伸開以前直屬既小學部, 可以收更多 ...
即是你反對「名」津轉直。你用的理由(又努力又好的小學生「做就」了名津校),普通津便不適用?

其實你企學生角度看,學生做就了名津。
你企辦學團體角度看,辦學團體做就了名津。
你企校長角度看,校長做就了名津。

回覆:hkpapa852 的帖子

唔認同食兩家茶禮的概念。
官津校政府出雞,食白切雞;
直資政府出雞,家長出豉油,食豉油雞;
如果直資收左政府的雞又收左家長D豉油,但係一樣食白切雞,先叫食兩家茶禮。

回覆 little_yolky 的帖子

"傳統名校" 轉直資, 除咗小學部同學受影響, 有時中學部都付出好大代價, 就係隨住外來生更多, 平均歸屬感會下降, 學校傳統嘅承傳會比較困難.

little_yolky你都知我母校幾年前轉咗直資, 話說舊年我哋小學同班同學喺FB相認, 一齊話當年, 好不熱鬧.

相對而言,中學班同學就唔係個個都咁有歸屬感: 明年80周年校慶, 學校會搞聚餐.  我哋同屆有個 FB GROUP諗住包枱, 個聚餐5月就舉行, 但到今日我哋嗰屆200多人裏面只有唔超過50人決定去, 去嘅大部份係小學部舊生.  即使當年讀得辛苦到想喊, 始終喺呢間學校十幾年, 嗰份感情真係好深厚.  

反觀外來生好似我班好姊妹, 個個都嫌貴唔想去(我就因為小女要參加80周年戲劇之夜驚嗰排忙於採排甚至聚餐同總採排撞期唔去), 佢哋當中有牙醫, 有督察......

brother4 發表於 15-10-21 08:57
如果香港有平民化(免學費)國際學校就最好 ,給家長多一個選擇
十多年前有一間叫臻美的學校,用上了很多國際學校的理念辦學,有平民國際學校之稱,但這間學校只能吸引一小撮的家長(如小弟),廣大的市民,仍然不喜歡這種學校。

annie40  用家的話可信  發表於 15-10-27 22:23

反對抑或支持津校轉直資, 討論咗好多年, 個人不認為那一方的理由, 強烈得壓倒另一方

但事實上, 直資政策實施多年後, 的確出現了一些副作用, 因此, 2013年, 先後兩間女津校轉直資計劃, 才會受到強烈反對而擱置

今時今日, 轉了直資的學校既然不會走回頭, 爭論直資對與否, 都改變不少。

只希望,直資也好, 津校也好, 好好辦學

shadeslayer 發表於 15-10-27 18:09
即是你反對「名」津轉直。你用的理由(又努力又好的小學生「做就」了名津校),普通津便不適用?

其實你企 ...
造就名津係學生、老師、校長合力打造,但轉直資就只有校長及辦學團體說了算。

至於你說普通津便不適用? 因為直資係按人頭收政府津貼, 所以普通津如果轉直資, 會有生源問題, 除非是生死尤關, 普通津根本唔會無端端轉直資。

YolandaTam 發表於 15-10-27 21:49
回覆 little_yolky 的帖子

"傳統名校" 轉直資, 除咗小學部同學受影響, 有時中學部都付出好大代價, 就係隨 ...
所以培正學生歸屬感咁強, 真係好多一讀就15年, 好不羨慕。真係有需要時籌款都易D。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-27+18:09+

原帖由 little_yolky 於 15-10-28 發表
造就名津係學生、老師、校長合力打造,但轉直資就只有校長及辦學團體說了算。

至於你說普通津便不適用? 因 ...
津校收生不理想,轉直用新思維,收生自主,入學要求自主,課程自主,博一博不可能嗎?

問題不是普通津校轉直可不可能,係你反對名津轉直的理由就因為名氣,即辦學愈好的學校就愈無自由,不合理。

你提到老師,校長,學生做就名津,對。但學校「辦學」,「辦教育」。辦,就是教學團體做重大決定,請校長請老師,不要說設計課程,教育重點等等。有些還供應教會㒕有的校舍。他們不重建中區黃金地段校舍,賣了讚大錢,卻拿校舍來辦學,一百幾十年如是,為什麼?

好了,學校辦出名氣,家長舊生一句「學校的名氣由學生來的,你的轉直要求不接納。

如果學校辦得不好,沒名氣,想轉直用新思維?比唔比?因為無名氣問題,津校轉直和新直資沒有兩樣,無理由唔比。

是否合理?

引用:唔認同食兩家茶禮的概念。 官津校政府出雞

原帖由 oooray 於 15-10-27 發表
唔認同食兩家茶禮的概念。
官津校政府出雞,食白切雞;
直資政府出雞,家長出豉油,食豉油雞;
好味

‹ 上一主題|下一主題