用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件)
樓主: brother4
go

贏在起跑線,最終黐咗線!(不幸事件) [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-28+17:57+

原帖由 MC1128 於 15-10-28 發表
摘錄自某受歡迎直資小學的收生政策:

其中不超過70%學位收取與學校有關係之申請人( 其兄/姊在本校中/小學就 ...

你說的應是SPCC吧。

換個角度看,是否因她在申請轉直資學校時,已經有和舊生會溝通好,寫明有關條文,保留70%的學額予有關係人仕? 非關人仕只有不到30%,關係人仕所得到的機會,豈不是比留在官津時的50% ,還要着數得多?我真係睇唔到既得利益人仕,有乜理由反對。

可以咁講,SPCC 轉做直資的例子,係食盡直資的好處,既可保留藍血,又可得雙倍資源,簡直完勝教育局,變成貴族中的貴族學校。

反過來看,這也是目前轉直資政策的其中一大漏洞。

MC1128  yes, 最大贏家!  發表於 15-10-29 13:56
little_yolky  that's why SPCC係神級囉。  發表於 15-10-29 10:01

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-29+發

原帖由 Soundervolt 於 15-10-29 發表
港同只係出咗兩位DSE狀元,但學生總體普遍成績只屬一般,仲未算很好成績嗰隻。

...
傳統名校閒閒地都過70年歷史,不要對港同太苛求。最少要觀察多3、5年DSE 結果,便知龍與鳳,究竟她的模式是否有值得全港官津借鏡的地方。

引用:+本帖最後由+serinac+於+15-10-29+10:13+編

原帖由 serinac 於 15-10-29 發表
本人是非常支持官津學校轉直資,以增加學校管理效率和教育彈性,同時提供多元的優質服務俾家長選擇,但必須盡快改善現行政策的漏洞及敝病,避免產生一批又一批的貴族名校。

引用:Quote:serinac+發表於+15-10-29+09:08+你說

原帖由 MrBeast 於 15-10-29 發表
之前有網友指出(我沒去verify),這其實是edb指引,其他直g也可一樣,只是沒白紙黑字寫明。 ...
無論指引是否真的,既然已經知道係漏洞或可能是造成貴族化的推手,那為什麼不能改?是不能還是不作為?

little_yolky  你儍的嗎?認為教育局會做嘢。  發表於 15-10-29 16:16
MrBeast  這點我同意  發表於 15-10-29 14:31

引用:Quote:serinac+發表於+15-10-29+14:25+無論

原帖由 MC1128 於 15-10-29 發表
教育局當年千方百計利誘名津轉直資, 務求打响招牌, 只有樣樣同意,那會要求改
前朝老闆簽落嘅合約,當然不能單方面改變,起碼也要尊守合約精神嘛!

但現在係唔係可以改呢? 或在將來那些新申請轉直資的學校中,可以附加一些條件呢?

任何政策,都有正負兩面。只要整體方向係利多於敝的,就應該想法去改善並執行下去,而唔斬腳指避沙蟲。

教育局係規則制定者,應該有能力,有責任去坐低同辦學團體傾,怎樣才可做到平衡各方利益,同時又鼓勵他們提供優質教育,那便考大家的智慧了。

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-10-29+21:2

原帖由 shadeslayer 於 15-10-29 發表
相信很多人都唔會有興趣或大聲疾呼去反對普通、不起眼的官津轉直資。他們聚焦的是名官津轉直資,如果出來的結果都好似SPCC 咁,只係擴大既得利益者所得,學費三級跳,令更多非關係學子望門興嘆,進而變成貴族學校 (無論是有意或無意,出來的效果便是這樣),還成了最負面的範例,那又怎算是平𧗾各方利益呢?

引用:不是漏洞,一間公司要賺錢是大條道理,燈油

原帖由 brother4 於 15-10-29 發表
不是漏洞,一間公司要賺錢是大條道理,燈油火臘,人工及修理,每年加人工等,羊毛出在羊身上,原本來一萬個 ...
哇,你講到老師一身銅臭咁,我真係好有意見架!辦十二年教育的團體/老師係應該值得尊重 (hea 教除外),他們也是普通人,要安家糊口,希望有人工加也是人之常情。但唔應該以經營一家私人企業作比喻,因他們有肩負著社會責任,教育好我們的下一代。

反而街坊學店啲導師,就係擺明車馬,以薪水高低,學生人數多寡嚟証明自己的價值。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-10-30+11:05+唔係

原帖由 hkpapa852 於 15-10-30 發表
關於"津校教師公積金", 可睇下呢份文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/sc/sch-admin/admin/about-sch ...
睇嚟老師的公積金真係好好,如果𨍭直資後反而會縮水的話,更係舉腳反對啦,話知你目標幾好、幾咁偉大呀!

既然擺唔平老師的利益,又唔可以炒嗰啲hea 教淤血,咁可唔可以好似DBS 咁,另起爐灶,重新整多間直資小學呢?

引用:Quote:serinac+發表於+15-10-30+16:01+睇嚟

原帖由 hkpapa852 於 15-10-30 發表
所以轉直資咪要加人工, 加得人工自然又要加學費.

學費最後有幾多係直接投放係教學身上? 咁你可以話, 投放 ...
加人工可以話係附帶成本,但轉了直資後,除了得到更多資源和教學彈性外,還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理指標,不達標即炒,俾有能力的教師入嚟、上位..... 咁最終都係學生受惠啫。

引用:還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理

原帖由 brother4 於 15-10-30 發表
還可以動手術,清淤血,給每個教師定下合理指標,不達標即炒,俾有能力的教師入嚟、上位..... 咁最終都係學 ...
當年我同囡囡在小一面試見直資校長時,他有提及他們的老師每年都要做表現評估,看看是否付合學校的期望(咁係咪有指標呢?)⋯⋯而且,有很多老師都是合約制,不達標的,學校自然不會同佢續約。所以你講嘅直資老師是不是全部仍有長俸,我真係唔。

不過,我諗如果由津轉直資,又唔買斷年資,又要俾長俸,又要加人工,炒人又船頭驚鬼,船尾驚賊,咁轉嚟做乜?

另外,一間辦得成功又出色的嘅學校,並不是靠個別老師的能力 (或家有一寶之類),而係靠學校的教學模式和整體師資質素。如果學校突然有大量(多於20%)老師離開,那便是學校管理問題多於其他因素。

‹ 上一主題|下一主題