用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留英工作
樓主: CircleFat
go

留英工作 [複製鏈接]

引用:因佢叻,幾次貼中考題 +

原帖由 brother4 於 15-10-29 發表
因佢叻,幾次貼中考題
我覺得貼中馬或股票會更叻

CircleFat 發表於 15-10-28 18:50
回覆 holemone 的帖子

小朋友讀書唔叻, 都考慮緊假如入不到大學, 去學下做 Hairdresser。我見英國有個叫 B ...

我識一個朋友個大仔冇興趣讀書,去咗英國讀髮型設計,聽他說除了學手藝,還要學一些在香港冇興趣的學科,例如歷史,地理,建築!導師解釋好的髮型設計師,除了手藝,還要懂得同客 social,不同知識,常識,閱歷才可以擴大客源及留客!你點知下一個客是甚麼人?
讀完之後,返咗香港工作,因為個人開朗咗,好易搵到工!

我都受教,穫益良多!

annie40  encouraging sharing. so true.  發表於 15-10-29 12:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:亮燈 的帖子

六合便可今日又有幾千等你

引用:Quote:原帖由+shmilu_kio+於+15-10-29+發表

原帖由 亮燈 於 15-10-29 發表
重點唔係乜野科,我覺得重點係個教育制度,創造一班所謂補習天王,越來越畸形。

...
我覺得冇辨法,好似我細妹,數學吾叻,確實去補左後,佢話明白多左/有進步,由吾合格到合格

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-29+發表重點唔

原帖由 AK_Fans 於 15-10-29 發表
我覺得冇辨法,好似我細妹,數學吾叻,確實去補左後,佢話明白多左/有進步,由吾合格到合格

...
其實重點係:無論任何科目,唔明就一定係問老師,但點解要補習至會明呢?如果補左至明,即係學校係廢既!一定個補習老師好堅,但我相信兩者都唔係,因為教育制度有好大問題,令到學校老師教唔明D學生。

回覆:留英工作

肯去補習是向前行一步,努力吧!讀書真靠自己,朋友當年自己上補習社冇錢,連買練習也不可能,每天上圖書館借練習做,很多時被人借咗,對自已來講唔合格是正常因由小學至中學成績表滿缸紅,小學留班踢出校,中學也不斷重覆,真好辛苦因全追番11年成績,要比人多三倍努力,會考全合格A一E都有 ,朋友的數是B,(腦退化又來)

shmilu_kio    發表於 15-10-29 23:01

引用:肯去補習是向前行一步,努力吧!讀書真靠自

肯去補習是向前行一步,努力吧!讀書真靠自己,朋友當年自己上補習社冇錢,連買練習也不可能,每天上圖書館 ...
四阿哥好勁,我就由小到中學英文都係全紅,冇得救。

咁我就叻D,滿缸紅,但現你勁D有牌人仕。。。。讀書唔叻,朋友孩子去留學 學設計,浸過醎水好D

引用:咁我就叻D,滿缸紅,但現你勁D有牌人仕。。

咁我就叻D,滿缸紅,但現你勁D有牌人仕。。。。讀書唔叻,朋友孩子去留學 學設計,浸過醎水好D

...
點解我冇滿江紅?因為我係讀中文中學

醒目開學勳章

亮燈 發表於 15-10-29 11:00
其實重點係:無論任何科目,唔明就一定係問老師,但點解要補習至會明呢?如果補左至明,即係學校係廢既!一 ...

這個問題我都好想知, 補習老師教就會明, 返學上堂就唔明.

1. 補習班 - 小班教學, 每班只有大約8人, 一星期只有一堂, 每堂個半鐘
2. 學校 - 大班36人, 每星期起碼4-5堂, 每堂35-40分鐘

都話比你叻,中小中中也是滿缸紅,我至

回覆:留英工作

教育及學校是主因,老師要教得快,學校想同學考好dse,會超快去教及溫pastpaper....,所以有精英班及垃圾班 ,亞大也是垃圾班其中之一,上番去原理同補習社差不多,同學仔幾個一起温習,當中有D叻學生,溫習完去打機。。。。

引用:都話比你叻,中小中中也是滿缸紅,我至 +

都話比你叻,中小中中也是滿缸紅,我至
佩服佩服

引用:Quote:亮燈+發表於+15-10-29+11:00+其實重

原帖由 3b 於 15-10-29 發表

1. 補習班 - 小班教學, 每班只有大約8人, 一星 ...
呢個係其中一個原因

回覆 亮燈 的帖子

因為叻既條件好也不會做教師, 因我有朋友之前讀書一般, 緊緊合要求, 崖埋座埋個大學, 出來做老師7年, 月薪有4萬幾, 假期多, 有時一日只得幾堂課又可蛇出去, hea住教, 但有D作業佢都係私下問高人才攪惦, 老師質數如此, 學生也好不了, 所以叻既條件好又點只有揾4萬, 係X幾倍

3b 發表於 15-10-29 12:30

1. 補習班 - 小班教學, 每班只有大約8人, 一星 ...

唔係架,而家好多補習係大班形式,有幾十人,分分鐘多人過課堂。有老師朋友講,啲學生去補習班會比較留心,因為要自己比錢,而學校就係公家錢,冇咁珍惜,佢地諗撗掂會去補習班,於是平時上堂唔使留心。

亮燈 發表於 15-10-29 07:10
重點唔係乜野科,我覺得重點係個教育制度,創造一班所謂補習天王,越來越畸形。

...
畸形...家長造就出來的。即係而家d小朋友2y 就話要比佢學野, 咁...有求有供啫。

bplus 發表於 15-10-28 11:27
事實係英國讀幾多年書唔會 count, 有無人請好大因素係個學生本人條件, 一個認識例子, 今年畢業就有大公司請 ...

仲要睇性格, 我個仔就係衰性格,敗在team spirit,總係覺得別人做得唔夠,唔好, 寧願自己做晒,但出嚟社會又點可能吖, 所以又係限制左佢出路, 希望佢受得多教訓會改下喇~

引用:+本帖最後由+shmilu_kio+於+15-10-29+23:15

原帖由 shmilu_kio 於 15-10-29 發表
I found this is the common problem of the young generation. They are very intelligent and competent, but lack of compassion and team playing skill, which are actually very important in the business world or career wise.

shmilu_kio    發表於 15-10-30 03:03

引用:Quote:亮燈+發表於+15-10-29+07:10+重點唔

原帖由 shmilu_kio 於 15-10-29 發表
畸形...家長造就出來的。即係而家d小朋友2y 就話要比佢學野, 咁...有求有供啫。
全中,個個都話要贏在起跑線,其實係輸在終點線就真。

‹ 上一主題|下一主題