用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾鈺成TSA
樓主: ymq
go

曾鈺成TSA [複製鏈接]

1. 「換一個說法,如果一間學校裏的學生不經額外操練便答不好 TSA 試卷,這間學校的教學恐怕大有問題」。

2. 他又指,他當校監的一間學校在 5 年前也曾因學生 TSA 成績遠低全港平均,受到來自教育當局的「壓力」。

1+2 = 他當校監的培橋小學在 5 年前的教學大有問題。

引用:Quote:SoLM+發表於+15-11-2+10:56+近日相繼

原帖由 hkpapa852 於 15-11-02 發表
其二是認真檢討其教學工作。

相信方法就係, 將TSA融內常規課程.
Cannot agree more!

回覆:frederickw 的帖子

5年前的Pui kiu走international,學術當然不可相比,自從溫校長上台整理一番,學校的學術已經在短短五年進步很多,最重要是學校仍然以活動教學形式敎授英文及個別科目,而且不重抄寫,小朋友愛閲讀,愛上學,真的不是大部份小學可以做到!

wing.2bb    發表於 15-11-4 09:57
wing.2bb    發表於 15-11-4 09:57

回覆:曾鈺成TSA

我相信好多一條龍直資都唔洗操TSA !
因為學生基本上直升又唔需要太大壓力。
只評估學校!學校都難理,只要中學DSE 有成績就得

回覆 hkpapa852 的帖子

睇完曾生講的,都唔覺得佢係贊成取消tsa, 只不過係想講d學校用表面的方法去求tsa的分。
Tsa溶了入課程,無tsa字頭的補充,似在接受tsa隱形訓練,家長察覺唔到,會否令tsa更理所當然?

zanezane 發表於 15-11-4 07:32

睇完曾生講的,都唔覺得佢係贊成取消tsa, 只不過係想講d學校用表面的方法去求tsa的 ...
TSA是否理所當然? 好難有一定答案

我諗應該要諗番TSA類型既問題, 係咪真係難到小朋友無法應付?

如果學懂如何應對TSA類型既問題, 是否對小朋友一點好處/幫助也沒有?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我諗把tsa的結果化成校內檢討,再在教學上作實際的優化係好的。
可惜好多學校係一本本tsa補充掉俾小朋友返屋企做,又無點教技巧,返屋企話唔識做,又係家長教返。。。。

Anyway, 佩服曾生的言語藝術,無得失教局,又達到為學校宣傳的效果。

hkpapa852  做到今時今日咁, 豈會是省油燈既嘍囉!  發表於 15-11-4 08:35

zanezane 發表於 15-11-4 08:25
如果只係做補充而唔教當然唔係咁好, 但只果只需要做補充唔需要操, 其實都只係型式上既嘢.

TSA題目, 尤其係數學, 其實係睇下小朋友是否學會同時運用"多於一項"已學會既知識/技巧.

舉個例:

1+6=6+(), 近乎全部人都識
1+6=3+(), 已經有才才TSA化咗少少, 有部份人會答錯/唔識
1+6=3+()+1, 再TSA多D
1+6=9-(), 接近TSA類型, 又多咗人會答錯/唔識
1+6=9-()+1, TSA類型, 又多咗人會答錯/唔識

TSA類型題目, 係咪好深? 自己衡量下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實點解喺咁圍繞TsA的題形打轉呢?你覺得邊類Tsa題目的形式有啟發性,咪加入你啲常規課程俾幾題啲小朋友做吓囉,宜家是講TsA考試令某啲學校起勢咁操,仲愈嚟愈誇張,去到小一已經要準備,攪到課程偏向應付考試的技巧,多於知識的傳授,初小時間就係得咁多,徙咁多嚟教寫賀卡,邀請卡,學排文章事件發生經過時序,無鬼聊。

Doray 發表於 15-11-4 09:17
其實點解喺咁圍繞TsA的題形打轉呢?你覺得邊類Tsa題目的形式有啟發性,咪加入你啲常規課程俾幾題啲小朋友做 ...
徙咁多嚟教寫賀卡,邀請卡,學排文章事件發生經過時序,無鬼聊。

如果學呢D覺得無聊, 其實唔應該讀書了!

Doray 發表於 15-11-4 09:17
其實點解喺咁圍繞TsA的題形打轉呢?你覺得邊類Tsa題目的形式有啟發性,咪加入你啲常規課程俾幾題啲小朋友做 ...

宜家是講TsA考試令某啲學校起勢咁操

咁點解唔可以同時處理呢部份學校攪出嚟既問題呢?

無咗TSA, 係呢D學校讀書既學生, 真係可以得到解脫?

hkpapa852 發表於 15-11-4 09:28

咁點解唔可以同事處理呢部份學校攪出嚟既問題呢?

咁點解唔可以同事處理呢部份學校攪出嚟既問題呢?  Of course, but the responsibility is vested with EDB, which is the primary driver of this problem.

無咗TSA, 係呢D學校讀書既學生, 真係可以得到解脫? I told before, it won't resolve all the problem at one night though.

hkpapa852 發表於 15-11-4 09:24
徙咁多嚟教寫賀卡,邀請卡,學排文章事件發生經過時序,無鬼聊。

如果學呢D覺得無聊, 其實唔應該讀書了!

If no TSA test, it would only be one small part of the syllabus and the teacher might spend only one lesson to go through it, no need to do so many supplementary exercise to make sure u know all the format.  Or you think all the kids need to write thousands of invitation cards when they grow up?

hkpapa852 發表於 15-11-4 09:28

咁點解唔可以同時處理呢部份學校攪出嚟既問題呢?
Did you really read my post before:
"其實大家都好清楚原意㗎,咪就係Execution 有問题lor、救恩封信的理據已经好清楚啦,有分析能力的人都應該明白個問题所在!解決方法一是取消,一是monitor 學校,雖然教學質素要管理,但用錯measurement 就整死好多人啦!"
‹ 上一主題|下一主題