用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了測驗卷,歷史新低
樓主: sasafan
go

派了測驗卷,歷史新低 [複製鏈接]

昨天派了數拿了全班最高分,本來好開心,但今天派中文就強差人意,真係有由天跌返落地既感覺…

小時了了  真係要想法子打好個底, 若果唔係升中才追, 好難追啊  發表於 15-11-12 11:10

sasafan 發表於 15-11-10 22:39
過左一星期,心情好左dd,又5敢直接鬧佢,但佢又好似無動於衷,激C我!派完果日佢有5開心,不過已經忘記了 ...
我仔都衰中文,今次閱讀理解無乜事,但作文好弱呀!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-08+發表

原帖由 sasafan 於 15-11-10 發表
我自問一向5系太緊張分數,但今次中文跌左好多好多,所以有d down,依家檢討加強弱項,不過小朋友5多配合:ig ...
測考升/跌實有,唔駛太擔心嘅,小朋友其實都唔想,多鼓勵,比啲信心佢,一齊賽後檢討,如閱讀理解弱,就做下補充,下年小四,課程好多時會深好多,要思考嘅問題會更多,所以好多時小四學生成績都會執位,底子好及勤力嘅同學都會跑出,部份學校亦會分精英班,大家都要開始努力,準備好應付升中呈分試。

回覆:little_yolky 的帖子

妳地學校咁正嘅,小一都有dramma

我諗唔識check卷係小朋友通病,可能小一真係仲細

cowboybaby 發表於 15-11-11 08:22
妳地學校咁正嘅,小一都有dramma

我諗唔識check卷係小朋友通病,可能小一真係仲細
dramma係小二先開始有, 我細女個死症唔係唔識check卷, 係唔識自動自覺溫書。

bbforever 發表於 15-11-10 23:55
昨天派了數拿了全班最高分,本來好開心,但今天派中文就強差人意,真係有由天跌返落地既感覺… ...
係, 真係天堂與地獄!!!! 第一份卷係派數學, 升咗1X分, 佢數學一向弱, 所以開心到暈咗(係阿媽我開心到暈)。點知, 中英卷一齊派, 跌咗1X-2X分, 真係好似玩過山車咁。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-11 07:27
測考升/跌實有,唔駛太擔心嘅,小朋友其實都唔想,多鼓勵,比啲信心佢,一齊賽後檢討,如閱讀理解弱,就做 ...
因為佢向來十分穩定, 只有5分內的差距, 突然變咗雙位數升跌, 一時適應唔到啫。

唔知點解只係今年升咗小三, 就成日唔聽講, 駁咀駁舌, 以前好乖好聽話的。真係小三的迷思, 成績又會跌, 又會變咗一個人咁。

sasafan 發表於 15-11-10 22:39
過左一星期,心情好左dd,又5敢直接鬧佢,但佢又好似無動於衷,激C我!派完果日佢有5開心,不過已經忘記了 ...
我完全無鬧佢呀, 係自己心情跌落谷底咋, 不過我都振作咗了。

佢自己都好down, 自從派咗卷之後, 食嘢都無胃口, 好幾日都食唔落飯。佢自己已經好勤力咁做網上同TSA既閱讀理解練習。咁樣既態度, 仲鬧得落咩? 其實佢自己溫書有咁既成績, 已經夫復何求了, 仲點會再迫佢丫

引用:Quote:sasafan+發表於+15-11-10+22:39+過左

原帖由 little_yolky 於 15-11-11 發表
我完全無鬧佢呀, 係自己心情跌落谷底咋, 不過我都振作咗了。

佢自己都好down, 自從派咗卷之後, 食嘢都無胃 ...
你囡,識得檢討,學習態度重要過分數

little_yolky  分數也是很重要的啊  發表於 15-11-11 11:02

回覆 HaYi 的帖子

咪同我女一樣。之前返學日日聽住同學口音, 攪到好似老一輩traditional school d 口音。阿爸爸直頭話我, 問我掂教女。我立即比電視卡通佢, 同阿女反應爸爸要求, 叫佢要跟電視的accent, 現在正常返。不過我女聲音好尖又好卡通。
學校是最大影響!

回覆 little_yolky 的帖子

第一個term only, 下個term再努力。最重要學習態度。

little_yolky  學習態度係0分。  發表於 15-11-12 10:58

bbforever 發表於 15-11-10 23:58
我仔都衰中文,今次閱讀理解無乜事,但作文好弱呀!

阿仔仲聽唔聽您點呀? 如果仲有一點點聽您點, 每星期要佢老作一篇百幾字中文得唔得呀?

小時了了 發表於 15-11-12 11:08
阿仔仲聽唔聽您點呀? 如果仲有一點點聽您點, 每星期要佢老作一篇百幾字中文得唔得呀?  ...
阿女好忙, 最慘係無時間作。佢好睇心情, 書信/賀卡就作得好, 但記敘文就唔好, 結構鬆散, 句子成日無咗subject, 唔知講緊乜。而且, 好鐘意講講下撐咗去大西洋, 捉唔住個重心。

little_yolky 發表於 15-11-12 11:14
阿女好忙, 最慘係無時間作。佢好睇心情, 書信/賀卡就作得好, 但記敘文就唔好, 結構鬆散, 句子成日無咗subje ...

我女schedule都好忙架:
星期六
9:00-10:00學普通話 Oral (大埔);
3:30-5:00 外籍學英文 Oral (上水) ;
6:00-8:00 球會打乒乓球 (粉嶺);

星期日
9:00-1:00 返教會 (大埔)
3:00-4:30 中文寫作 (一個月一次)(九龍)

P.S. 家住上水

我都係星期六/日睇下邊段時間有空隙作咋, 好多時一篇文要作兩三日, 第一日選題目及起腦圖, 第二及三日死死地氣慢慢作, 如我唔收貨, 要佢改正或再作過.

P.S. 小女並唔係每星期好順攤好成功完成(每個月成功2-3次已偷笑了), 每次都係威,迫,利,誘下拖拖拉拉, 不情不願下作

little_yolky  咁你忙好多喎。  發表於 15-11-12 11:40

小時了了 發表於 15-11-12 11:24
我女schedule都好忙架:
星期六
9:00-10:00學普通話 (大埔);
可能真係阿女手腳慢, 睇落你哋忙好多喎。

星期六
9:30-10:30   粵曲
11:00-11:45  鋼琴
中午回家吃飯
2:00-4:00  粵劇基功班
4:30-5:30  古箏

星期日
10:45-12:30  教會

我都想星期日加個英文oral俾佢哋, 正在搵緊。

小時了了 發表於 15-11-12 11:08
阿仔仲聽唔聽您點呀? 如果仲有一點點聽您點, 每星期要佢老作一篇百幾字中文得唔得呀?  ...
今年小三已參加學校的中作班,每星期都要作一篇,但題材(描寫文)對於我仔來講有點難,我要伴作呢…
你既建議好好,至於額外加作,我希望我能叫到佢做…

bbforever 發表於 15-11-12 11:49
今年小三已參加學校的中作班,每星期都要作一篇,但題材(描寫文)對於我仔來講有點難,我要伴作呢… ...

題材(描寫文):
1) 人物描寫容易寫好多, 我女自從暑假學咗人物描寫, 佢都幾鍾意作呢個. 真係照跟人物描寫嘅筆記及方法就寫到喇, 成功感好大的

2) 景物描寫好難好難寫, 我自己依家都未教阿女呢個寫作呀. 阿女中文課文有一課 "香山", 阿女真係睇到眼瞓, 佢覺得好悶好悶. 如果要佢作, 呢個題材佢都唔鍾意, 佢點會作得好呢!!!

可唔可以人物描寫開始先呢? 因為人物描寫係記敍文都用到的, 一石二鳥啊

P.S. 阿女屋企加作時作過兩篇 ---- 一篇係"自己", 一篇阿女自創題目"我最不喜歡的班內同學XXX". 阿女作第二篇時, 思路不知幾咁洶湧澎湃呀

引用:Quote:小時了了+發表於+15-11-12+11:24+我

小時了了 發表於 15-11-12 12:15
題材(描寫文):
1) 人物描寫容易寫好多, 我女自從暑假學咗人物描寫, 佢都幾鍾意作呢個. 真係照跟人物描寫 ...
學校的寫作班題材是導師編訂,描過運動場,寵物,零食,今堂給十個詞語要串聯一篇文章(共兩篇)再加作一篇食譜,仔作了其中一篇(串詞文),作到9588…

小時了了  啲題目我唔鍾意作喎!  發表於 15-11-12 14:42
‹ 上一主題|下一主題