用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區band 2學校
go

沙田區band 2學校 [複製鏈接]

學校話阿女band2中,沙田有邊間學校適合?希望校風純樸,功課唔好太大壓力的學校?大家有咩推薦?

20    0    1    0

睇你住邊區, 似乎都好多選擇
楊郭小琳, 梁文燕, 基督, 胡忠, 馬崇, 等等

回覆 chesswin 的帖子

但係胡忠屬BAND 1尾,BAND 2 頭,BAND 2中要博
基督,馬祟,陳震夏,覺光,陳楷都可以睇下

MASAYA  同意chesswin  發表於 15-11-10 19:01
chesswin  我個人係唔相信胡忠係B1, anyway  發表於 15-11-10 15:06

回覆:Gobby_lam 的帖子

謝謝

elbar  梁文燕    發表於 15-11-10 19:40

回覆:沙田區band 2學校

樓主女女係B2中,但唔想多功課大壓力,胡中就一定唔啱妳地。
我會首選陳震夏,其他可考慮楊葛,梁文燕,陳階,覺光,馮黃鳳亭。
黎緊好多中學簡介會,或者帶小朋友去參觀下先再作決定啦!

醒目開學勳章

Gobby_lam 發表於 15-11-10 10:54

但係胡忠屬BAND 1尾,BAND 2 頭,BAND 2中要博
呢幾年沙田英中學位係足夠全區所有 Band 1生入讀,我相信Band 1生係唔會頭5就填胡中既(除非情有獨鍾),小兒係今年升中果批,今年派位相當之好,有幾個係Band 2 入左聖心,Band 3入梁文燕,我校今年得7個人派入Band 3,可想言之條線上遷得幾勁。

回覆 montana 的帖子

係呀,根據資料顯示2016 年沙田BAND 1生大約 1300-1400個
而BAND 1 英中學位有1800左右,全沙田大約有 1100個剩餘學位
所以係有機可以博高一線
只不過如果考慮到唔想小朋友咁辛苦就唔好博太高
雖然學位有剩,不過BAND 1 學校始終會好谷D學生

引用:回覆+chesswin+的帖子 但係胡忠屬BAND+1尾

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-10 發表

之前聽說胡忠是Band2 頭

馬崇丶梁文燕丶胡忠

引用:Quote:原帖由+Gobby_lam+於+15-11-10+發表

原帖由 sunshine0613 於 15-11-14 發表
之前聽說胡忠是Band2 頭
胡中係b2a,屬於中中,只有精英班才有全英。

Flower

1: 馬崇(都谷功課,但純樸)banding 升左
2: 基督(平均,純樸)
3. 梁文燕(平均,唔多功課)

要睇下你住邊頭。2,3都岩band 2

adaleung0716 發表於 15-11-20 09:03
1: 馬崇(都谷功課,但純樸)banding 升左
2: 基督(平均,純樸)
3. 梁文燕(平均,唔多功課)

我都諗住放基督同青年會入自行,尤其基督(因為佢有很多課外活動,包括我個仔like既足球隊)。想問下,其實基督、青年會、陳楷係咪同是B2中?咁有邊D係B2頭?

B2中, 是否英中無希望? 林漢光有機會嗎?

其實我覺得最重要睇自己小朋友能力
我識有不少家長. 博入英中, 真係抽入了, 但小朋友真係好辛苦
除非知自己小朋友入到英中可以應付到, 因有o的小朋友本身英文好, 噉入了英中反而比入中中好. 噉可以博博, 但如果博唔到, 就有機會趺落好反的志願

我女都係剛考完第二次呈分試,我都係會揀band 2學校

引用:Quote:adaleung0716+發表於+15-11-20+09:03

簽名被屏蔽

回覆 Hoining 的帖子

請問大家對宣道會鄭榮之中學有咩評價?校風?Band 幾?

引用:樓主女女係B2中,但唔想多功課大壓力,胡中

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-11 發表
樓主女女係B2中,但唔想多功課大壓力,胡中就一定唔啱妳地。
我會首選陳震夏,其他可考慮楊葛,梁文燕,陳 ...
請問洋蔥頭媽媽,胡忠好多功課丶測驗嗎?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-11+發表

原帖由 sunshine0613 於 15-11-21 發表
請問洋蔥頭媽媽,胡忠好多功課丶測驗嗎?
以我所知係,我仔以前老師個朋友響入面教,佢話學校老師算○K,不過多功課同test, 精英班都算幾谷,學校比較低調,不過我個人唔太鍾意佢透明度好似唔太高,但整體表現都算係好學校。

引用:B2中,+是否英中無希望?+林漢光有機會嗎?

原帖由 slau 於 15-11-20 發表
B2中, 是否英中無希望? 林漢光有機會嗎?
B2中建議冇謂揀林,浪費左,今年升中學童少左,博鄭榮之或有機會執到鷄,如直資可揀培基,男仔可選德信。

‹ 上一主題|下一主題