用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 瑪神
樓主: SCBaBa
go

SFA vs 瑪神 [複製鏈接]

引用:好多人諗住+SFA+考得好再插去一線津小,但

原帖由 飛天紅豬俠 於 15-11-27 發表
好多人諗住 SFA 考得好再插去一線津小,但在 SFA 考得好談何容易!
識一個媽媽,幼小老師話佢仔資優,有協X ...
SFA係好,不過有d人真係有d神化左佢

回覆:beagoodman 的帖子

唔知SFA課程需唔需要補習,但大部分讀SFA的,我唔信唔補習。

小學生邏輯:

1) 大家認為入SFA的人,純靠幼稚園K1,K2課程(K3未讀完巳要考小一)而毫無外補可以考入嗎?

2)如是的,一向外補去谷的,入到SFA就會馬上停補?

可能會有冰山一角嘅。

balj  心水清  發表於 15-11-27 14:56

引用:好多人諗住+SFA+考得好再插去一線津小,但

原帖由 飛天紅豬俠 於 15-11-27 發表
好多人諗住 SFA 考得好再插去一線津小,但在 SFA 考得好談何容易!
識一個媽媽,幼小老師話佢仔資優,有協X ...
任何野都無絶對。如你講的係真,我只可以說「資優」並不是一個幼稚園老師話係就係,認真的,又輸了。但我地又不可以話入得SFA就係資優的。每人經歷不同,可能佢名次過100都勁過好多人呢。

引用:+本帖最後由+daddyday+於+15-11-25+09:12+

引用:Quote:原帖由+daddyday+於+15-11-25+發表本

引用:唔知SFA課程需唔需要補習,但大部分讀SFA的

原帖由 beagoodman 於 15-11-27 發表
唔知SFA課程需唔需要補習,但大部分讀SFA的,我唔信唔補習。

小學生邏輯:
同意

俾我會選擇SFA,
不過瑪神近幾年好著重學術,
所以千其唔好睇小佢,

引用:Quote:Kidultdaddy+發表於+15-11-27+17:35+

原帖由 jlbb1 於 15-11-28 發表
你覺得名次過100都勁過好多人, 但津小個校長會唔會認同呢
你太敏感啦,不要單看一句中的幾個字去討論。整句的中心思想係指岀,我們不應太認真於所謂「資優」的說法。

Kidultdaddy 發表於 15-11-27 17:35
任何野都無絶對。如你講的係真,我只可以說「資優」並不是一個幼稚園老師話係就係,認真的,又輸了。但我地 ...
Probably fair to say 決定入sfa 的父母都會覺得是孩子學習能力高(事實當然是叻才有offer),有些什至估計是資優,入左做完iq test 才知唔係(不過都係高分).

回覆:SFA vs 瑪神

我覺得你要考慮幾樣,課程-SFA的課程,請家長先了解清楚再考慮,小一直讀小二的課程,不是大家想像中容易。資源-2個小朋友的學費,加上其他課外活動,家長真的有足夠的資源去支持2個都讀私校+補習/課外活動。中學-讀得好一樣可以考最Top,讀得差2邊都無用,讀中間都有back up。如果媽媽考慮完一些客觀的因素,覺得無問題,都可以一試SFA。但如果有,我建議你選瑪神。

回覆:SFA vs 瑪神

唔試過唔安樂的,樓主都係揀 SFA 啦。但你要有心理準備,升中時都有可能要揀番瑪神或派去及不上瑪神的中學。

引用:唔試過唔安樂的,樓主都係揀+SFA+啦。但你

原帖由 B.B.BaBa 於 15-11-29 發表
唔試過唔安樂的,樓主都係揀 SFA 啦。但你要有心理準備,升中時都有可能要揀番瑪神或派去及不上瑪神的中學 ...
認同

請問樓主是否最後無註冊瑪神?
‹ 上一主題|下一主題