用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中小學
樓主: pigmcmug
go

普教中小學 [複製鏈接]

睇吓普教中係小一開始定小二,以前幼稚園老師分享過佢女學校普通話教得好快,佢女追得好辛苦,建議我地K3 學定會比較好。我當時已知囝囝即將上既小學二年班開始才普教中,認為佢有足夠時間❨小一❩喺學校學,所以冇額外補普通話,如果唔係我相信都會K3開始比佢學。

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+15-12-26+發

原帖由 skkeung 於 15-12-27 發表
香港人咁憎大陸人又爭去學普通話!
係部分唔係全部!
另外大陸人好多個人質素都好高!
好多人大香港心態真係要改下!

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+15-12-27+發表香

原帖由 francis_chan 於 15-12-28 發表
係部分唔係全部!
另外大陸人好多個人質素都好高!
好多人大香港心態真係要改下!
有奶便是娘, 唔好講到香港人幾咁高尚!

回覆:普教中小學

小朋友讀了5年普教中(小一廣東話教), 上中學後用返廣東話教,我覺得廣東話教好啲。我自己就小學用廣東話,初中用普通話,中文好啲。所以我覺得,太細個用普通話教中文,都係把鬼,唔係咁多個有語言天份handle到。我啲舊同學,讀完亦不見得普通話流利,我好彩,用普通話鬧人都可以好流利囉!

MrBeast  學一語言,識鬧人和粗口先算pass   發表於 16-1-18 08:47

引用:Quote:pigmcmug+發表於+15-12-8+16:22+謝謝

原帖由 MASAYA 於 15-12-08 發表
如果母語係普通話,咁普教中好合理,如果普通話係外語,我覺得中文同普通話分開學對兩件事都較好 ...
認同

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-12-8+17:10+如果母

原帖由 sadsam 於 15-12-14 發表
同意。

我覺得政府sell普通話教中文科俾我感覺係serve 內地來港人士。
同感。

我本身好贊成學普通話,但並非普教中。中文用番母語教比較好。用普教中,人地母語係普通話一定事半功倍過我地粵語係母語既人。

MrBeast  Agree  發表於 16-1-18 08:48

回覆:brianshe 的帖子

謝謝回覆,那麼你是否知道為何有此問題?

醒目開學勳章

我都好擔心普教中問題。
仔今年了小一,剛派上學期成績表算幾好,因為今年小一係廣教中,佢中英數常都有9字頭,普通話有教但不計落總成績,佢只係得C但唔影響排名,所以今年全班考第五。但明年開始普教中,我很擔心會因此拖底晒中文科成績,主科嘛影響好大。我打算要俾佢出去補吓普通話打定底。因為如果中文科成績拉底了有機會跌出全班10名。

普教中就係要文化清洗香港人呀!香港人!要學普通話就獨立成科,無須用普通話教中文。著通話只有3000字左右,廣東話大約超過10000字。

引用:我都好擔心普教中問題。 仔今年了小一,剛

原帖由 jelly-pudding 於 16-01-17 發表
我都好擔心普教中問題。
仔今年了小一,剛派上學期成績表算幾好,因為今年小一係廣教中,佢中英數常都有9字 ...
你囝間學校小二起全級普教中?

其實我個女都係普教中,佢今年二年级,之前幼稚園無學過普通話,但她暫時在堂上理解及考試方面都無問題,還適應到。只是要出去補一補讀普通話去應付口試(因我普通話勁普通)!小朋友好易適應,放心!當學多種語言。

醒目開學勳章

引用:其實我個女都係普教中,佢今年二年级,之前

原帖由 tiffanymelody1 於 16-01-18 發表
其實我個女都係普教中,佢今年二年级,之前幼稚園無學過普通話,但她暫時在堂上理解及考試方面都無問題,還 ...
但會拖底中文科成績,我地的小朋友普通話點會好得過班上本身家裡講普通話的同學?聆聽同口試就慘啦

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+16-01-17+

原帖由 wan_sosin 於 16-01-17 發表
你囝間學校小二起全級普教中?
yes

pigmcmug 發表於 15-12-8 15:57
如小朋友沒有普通話基礎,上普教中小學是否很辛苦?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3210860&extra=page%3D2

引用:Quote:原帖由+tiffanymelody1+於+16-01-18+

原帖由 jelly-pudding 於 16-01-18 發表
但會拖底中文科成績,我地的小朋友普通話點會好得過班上本身家裡講普通話的同學?聆聽同口試就慘啦

...
你有無向學校了解清楚,普教中不一定口試同聆聽用普通話,我仔都係普教中,中文科的口試同聆聽是用返廣東話,當然普通話科考試的口試講普通話啦,但普通話科計grade, 唔計入平均分,唔影響成績,作文方面,我仔都係用廣東話來思考,唔會因為普教中會用普通話諗嘢,因為根本做唔到!如果你小朋友普通話個底唔太好,都要諗諗幫下佢,我都唔識教我仔普通話架,但佢P1時普通話攞A,佢係學得快嗰D,所以上P2普教中問題不大,但人人適應不同,加上你學校無得揀廣教中,唔適應都無得轉。

跟本政府就係想就返上面d人黎讀書,咪用pth

francis_chan 發表於 15-12-26 13:26
我唔係太同意!識聽識講普通話係大勢所趨!普通話愈來愈重要係事實!識多一種語言肯定能增加將來的競爭力! ...
認同普通話重要,不過宜家香港讀書的連自己d語言未攪清,仲加多樣,咪棧兩頭唔到岸。
‹ 上一主題|下一主題