用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (更新: 私小收左) 12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣 ...
樓主: Vijoyce
go

(更新: 私小收左) 12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+baobutong+於+15-12-23+發表M

引用:補習有不同的原因:可能是補底、可能為求更

引用:唔係怪獸家長,但2個都係雙職父母。 +

原帖由 Lindytiger 於 15-12-23 發表
唔係怪獸家長,但2個都係雙職父母。
這樣與學校無關

引用:補習有不同的原因:可能是補底、可能為求更

原帖由 piggy-ma 於 15-12-23 發表
補習有不同的原因:可能是補底、可能為求更上層數、亦可能為托兒......
與其擔心SPPCS太谷,何不培養孩子學 ...
只有怪獸家長才會送幼稚園及初小學生去補習

回覆:dreamdream081 的帖子

回覆 baobutong 的帖子

可能2位狀元師姐留戀母校,喜歡跟SPPCS同學一起直升中學呢。

小女那屆最叻的同學,升BPS及SPSS,不是妳提及那2間。

引用:+本帖最後由+cmchang0927+於+15-12-23+14:3

原帖由 cmchang0927 於 15-12-23 發表

回覆 Lindytiger 的帖子
真正的叻人,就是balanced life, 不是補習加讀書

引用:Quote:原帖由+Lindytiger+於+15-12-23+發表

原帖由 tam_bb 於 15-12-23 發表
請問MPS功課量多唔多、測考次數密嗎?會不會都算多TSA練習要做?
MPS係出名唔太谷既英小,功課當然唔算多,重閱讀,P1ㄧ3無所謂叫既考試,每年4測,P4ㄧ6就2測2考,測驗唔算多,P1ㄧ6都無名次,只有每班每科成績最好既有獎,唔會操TSA,據聞,ㄒSA成績係全港前列

MPS升MSS大約係7成多D,唔計約1成會放棄直升MSS轉其他英中或轉國際,又據聞,不少學生未能直上MSS都可以派到其他英中,比較多係去SPSS和SFCS

知既係咁多 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

『不少學生未能直上MSS都可以派到其他英中,比較多係去SPSS和SFCS』 - 不是較多係去SPSS吧,SFCS則不清楚。

小女那屆沒有MSS新生。後幾屆只有零星MSS新生。

mcl203 發表於 15-12-24 02:51
MPS係出名唔太谷既英小,功課當然唔算多,重閱讀,P1ㄧ3無所謂叫既考試,每年4測,P4ㄧ6就2測2考,測驗唔算 ...
Sfcc 一向優先照顧同屬會的學生,有b1直屬中學的,我只見過shcs,smcs和canossa的同學,沒見過mps的

回覆:mcl203 的帖子

『不少學生未能直上MSS都可以派到其他英中,比較多係去SPSS和SFCS』

未免太神化了 MPS 吧。
我女那年入 MSS 的反而唔係精英學生,大概是 b1b,我又唔覺得 MSS 好難入,至少容易過 BPS, YWG 。

回覆 Rattie 的帖子

小女那一屆,級top 10是入BPS、英華,亦有直升SPSS。轉MSS的不是班top 10。

Rattie 發表於 15-12-24 12:49
『不少學生未能直上MSS都可以派到其他英中,比較多係去SPSS和SFCS』

未免太神化了 MPS 吧。

大家似乎太緊張了....只係講出聽番黎既料

今年都好似最少有5位學生派SPSS...最終都有學生叩門返番MSS....上年就好似SFCS多DD
無人要神化某校...或某校成績較好...或某校收生要求較高....只係將知道既升中近況分享吓姐

不少既意思咪頂多3幾個...8成多D返原校...剩低都係2零人到....亦無可能個個派得好....或派同一間
唔信係可以繼績唔信....况且間間都係好學校

回覆:mcl203 的帖子

原來 不少既意思係頂多3幾個…
講清楚d好。
的確時不時有零星個案由 MPS 入 SPSS,呢 d case 有時係因為家長唔識玩升中遊戲,諗住用自行二做安全網結果冇咗直屬位。
唔等於個學生係因為成績差入唔返自己直屬中學亦可以入到其他英中,有d誤導。
可以叩返入 MSS 即係個學生成績好,否則個位都用咗去收其他 b1 生。
我有幾個朋友 b1 女都係放榜後叩入,另外有一個係 MSS 放榜後第二日主動 call 我朋友 (自行waiting)

引用:原來+不少既意思係頂多3幾個… 講清楚d好。

原帖由 Rattie 於 15-12-24 發表
原來 不少既意思係頂多3幾個…
講清楚d好。
的確時不時有零星個案由 MPS 入 SPSS,呢 d case 有時係因為家 ...
似乎,又未必如你所估

都係到此為止,越走越遠

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+15-12-24+發表原來

原帖由 mcl203 於 15-12-24 發表
似乎,又未必如你所估

都係到此為止,越走越遠

你係 mss mcs fans,明白嘅

引用:+本帖最後由+Rattie+於+15-12-24+21:57+編

原帖由 Rattie 於 15-12-24 發表
都幾好,起碼唔係單一粉絲,覆蓋九龍香港

回覆 Rattie 的帖子

小女說,新生中人數較多的是同區一男女校(有一聯屬學校)的學生,她們及一些來自地區名校的級top 3,整體成績出色。可能因SPSS中英並重,MPS學生整體成績未見突出。

小女那屆,有8同學升MSS,均不是班top 10 (保守定為Band 1b吧),所以感覺MSS不太難入。

回覆:12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題