用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區点簡?
go

灣仔區点簡? [複製鏈接]

一個女,happy kindergarten 讀,想選st francis 或st paul cat. , 但又怕這兩間太谷,我女讀吾上,其實這兩間真的很谷,很多功課嗎?

9    0    0    0

回覆:灣仔區点簡?

諗住自行定抽獎?

簽名被屏蔽

多謝回答,其實我心目中都是係諗其中一間,但最近朋友善意提醒,兩間都非常谷,又多功課,又教得深,提議我選一些二線小學可能無咁吃力,我是準備大抽獎的,諗緊我係咪應該放二線做乙一,但又不甘心,但又怕完全跟不上,自問不是怪獸家長,心諗著學校教什麼就學什麼心態,自問自己不谷小朋友,但又不會hea住學習,中中庸庸咁,適合讀這兩間嗎?

hppa  level school, not easy to go back up.  發表於 15-12-29 15:42
hppa  do not assume that your girl cannot do it. choose a good top school for your girl. if later really n   發表於 15-12-29 15:42

引用:多謝回答,其實我心目中都是係諗其中一間,

原帖由 Kathykazaf 於 15-12-29 發表
多謝回答,其實我心目中都是係諗其中一間,但最近朋友善意提醒,兩間都非常谷,又多功課,又教得深,提議我 ...
二線都谷, 而且無直屬中學到升中時咪重大厌力. SF 和 SP 都是好學校有直屬中學, 就算Band 2 都好大机會升番自己中學, 反而入二線小學無直屬中學萬一Band 2 就好難入好中學. SP 明年都暫搬去柴灣3年, 這都要考慮. Also 即使幼稚園是Happy School 都最好K3時多看書,寫下字和練下簡單加减數, 唔係要你谷佢只係等佢升小一時打少少底易適應(讀邊間傳統小學都是).

hppa    發表於 15-12-29 15:45

回覆:NatalieBaby 的帖子

多謝,你說得好有道理!

簽名被屏蔽

聽說Marymount算係冇咁谷,可以諗諗。我女幼稚園都係happy school,課程比較淺。上到小學,都預咗會冇幼稚園階段咁輕鬆,心目中只想小學唔好太谷、功課量合理、唔操TSA、課程唔會教深一級,已經好理想。

回覆:wanchaipapa 的帖子

回覆:tam_bb 的帖子

請問你心目中會是邊間?

樓主,你心儀的這兩間學校的程度只可以講唔算淺。至於跟唔跟得上則視乎你將會點去準備。Happy School幼稚園不一定完全咩都唔學,但要知道一上小學,默書測驗一定走唔甩。而以SFC嚟講,佢哋既中文真是唔算淺。要認識一定既字,倘若只記學校教的字一定是不夠的。佢哋小學一年班學期一開始就好快做句字,中期開始已經有閱讀理解,試問若詞彙唔夠就根本做唔到題目(不過我相信好多其他二線的小學都會這樣,只是用字的深淺)。一年級加減數,長度比較、睇日期答題目,睇時間答問題(不會直接問現在幾點呢啲問題)。在HAPPY SCHOOL上未必一定追唔到,但你要為囡囡作準備去應付。若然想去到學校要教的時候才學的話,一定會吃力,因為底子未必夠從谷的幼稚園出來的厚。另外,要小朋友適應小學模式亦很重要(相信家長亦要適應)。SFC是不會把家課POST上網,要靠囡囡自己抄的。當然,小一的時候是雙班主任制的,所以會好些,但小二開始就只有一個班主任。不要期望班主任會經常跟你聯絡傾談囡囡在校的情況(其實每次接到學校的電話都會"震",因為冇特別事係唔會揾家長,有問題係會寫手冊)。功課會否做得耐好視乎小朋友識唔識做,功課多少未必太大影響。當然,功課改正都是其中一個因素。

引用:請問你心目中會是邊間? +

原帖由 Kathykazaf 於 15-12-29 發表
請問你心目中會是邊間?
我暫時較傾向揀Marymount做甲一乙一。

簽名被屏蔽

引用:Quote:tam_bb+發表於+15-12-29+15:38+我暫

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
乙二呢?
未諗掂😅

簽名被屏蔽

引用:Quote:tam_bb+發表於+15-12-29+15:49+未諗

乙二要放棄另外兩女校了,選寶血
寶血算唔算谷?

yfchoy  谷唔谷視乎你以什麼作準則,跟哪校作比較。但據我所知,寶血是小班教學的。   發表於 15-12-29 16:09

Kathykazaf 發表於 15-12-29 13:31
多謝回答,其實我心目中都是係諗其中一間,但最近朋友善意提醒,兩間都非常谷,又多功課,又教得深,提議我 ...
要記住一點,一分耕耘一分收獲,好事情通常都係留俾有準備既人。好多時表面上看似好幸運的人,你係唔會知道佢哋付出了多少。這個大抽獎遊戲只是其中一個門檻,跨過這門檻仍有很多挑戰。我囡囡以前是在一間谷既幼稚園過着半HAPPY的生活,成績當然不會理想。當年,SFC都是第一心儀的學校,亦有幸自己能抽入,因為以囡囡的能力一定叩門唔入。收到大抽獎成績的那一刻真的開心到喊,但唔夠半小時就開始不停地震,皆因跟你的想法一樣,恐怕囡囡跟不上(佢唔愛睇書、唔專心、終日上堂雲遊四海)。有想過唔讀,但被老公說服了。經過一年多的不斷補底(連暑假、長假期都唔放過),今年二年級已開始見到成效。在囡囡小一時佢都成日覺得自己唔得,這是因為我都覺得佢點讀都唔得。其實這是一個十分大錯特錯的想法!因為小朋友會感受到父母的感受,你認為佢唔得佢就唔會覺得自己得。我現在對囡囡的口頭蟬是"冇嘢係絕對唔得,但若果唔去踏出嘗試就一定唔得"。早排囡囡先用番呢句口頭蟬嚟同我說教
我唔知道我算唔算怪獸家長,皆因每次我跟囡囡對一些學校功課、温習就火星撞地球。現在我交俾補習社,雖然回家仍要跟小小嘢,但磨擦是小了。

hppa    發表於 15-12-29 16:14

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:tam_bb+發表於+15-12-29+15:49+未諗

乙二要放棄另外兩女校了,選寶血
乙二寶血已經算冒險,有機會唔入

siden    發表於 15-12-29 20:19
yfchoy  現在已經玩到咁?(囡囡當年乙二係OK,但囡囡幸運抽到一,因為甲一乙一都係同一間)其實真係唔多學校揀了!   發表於 15-12-29 16:18

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題