用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾記 / 呂中點選 ??
樓主: HOPE
go

曾記 / 呂中點選 ?? [複製鏈接]

HOPE 發表於 15-12-30 11:28
但我想入曾記多D
可以乙一曾記, 不過你自行可能俾呂中收佐

RICHWOMAN 發表於 15-12-30 14:48
回覆 hkpapa852 的帖子

請問如果係囝又有係九龍那間官津中學比得上曾記同呂中???
仔仲少選擇, 只有:

LS, 迦密, 華英同聖言
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

snugglechums 發表於 15-12-30 15:00
幫朋友問曾記和MCS邊間比較好?thx
過去3年嚟睇, MCS入3大率3年都高過曾記, 不過整體升讀local degree比率, 3年都係曾記高MCS少少(大約5%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你的資料好強

再問多句曾記和LS邊間入local U率比較好?thx

RICHWOMAN 發表於 15-12-30 16:28

你的資料好強
各科成績和體藝上, LS係非常強, 不過近年因為LS既中文成績較差, 所以入U率低咗唔少, 亦出現咗不少高分但入唔到本地大學既學生.

hkpapa852 發表於 15-12-30 16:42
各科成績和體藝上, LS係非常強, 不過近年因為LS既中文成績較差, 所以入U率低咗唔少, 亦出現咗不少高分但入 ...
唔知可唔可以咁睇,LS作為全港性名校,一般學生 (家長) 從小就以升讀名校為目標,由幼稚園開始就相對較著重英文,升到LS既學生中文底子較弱,就算有名校師資都回天乏力,我諗唔係LS教中文教得比較差

hkpapa852  中學部過去收得太多特異功能但學術未夠班既人先係主因  發表於 15-12-30 17:01
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

siden 發表於 15-12-30 11:33
Sorry我寫錯。
佢自行二呂中。
咁入到林漢光都算好彩, 乙二填呂中同無填有乜分別

hkpapa852 發表於 15-12-30 15:49
過去3年嚟睇, MCS入3大率3年都高過曾記, 不過整體升讀local degree比率, 3年都係曾記高MCS少少(大約5%)
...
請問除了school report之外, 曾肇添是否有其他途徑可看到你提及的資料?

MC1128 發表於 15-12-30 17:05
請問除了school report之外, 曾肇添是否有其他途徑可看到你提及的資料?

http://www.skhtst.edu.hk/school-overview/

http://www.skhtst.edu.hk/careers/category/data-and-statistics/hkdse-f6-graduation-stat/

thx

曾肇添的資料好詳盡, 透明度好高

睇完,我都係覺得, 如果LS同曾都收, 會去LS讀

MCS同曾都收, 會去MCS讀
‹ 上一主題|下一主題